idezojelek

A keresztény hit mindig mégis hit

Ha Istentől nem kéred a békességet, akkor a te életed nem lesz se békés, se biztonságos hely.

Balog Zoltán avatarja
Balog Zoltán
Cikk kép: undefined

Világ Megváltója, „bölcsőd, s szállásod akarok lenni” – imádkozza Johann Sebastian Bach és a XVII. századi protestáns énekköltő, Paul Gerhardt a csodálatos karácsonyi korált („Itt állok jászolod felett…”).

A karácsonyi ünnep, minden igazi ünnep sajátossága, hogy a transzcendens vagy akár világtörténelmi jelentőségű eseményt, melyet ünneplünk, összeköti személyes életünkkel, annak mindennapi gondjaival és örömeivel. Úgy is mondhatnánk, akkor van közöm a világ Megváltójához, ha hozzám, egyszerű, porszem, a világ több millió éves életéből legfeljebb néhány évtizedet igénybe vevő emberhez is megérkezik.

 A karácsonyi eseménynek leér a lába a földre. Odaér hozzánk, hiszen mi, emberek adunk szállást a Kisjézusnak. Ő angyalseregek felett rendelkezhetne, mégis lemond róluk, hogy EGY legyen közülünk. Éppen olyan, mint te és én. A világ Megváltója, s mégis ránk szorul. Lemond hatalmáról, istenségéről, „szolgai formát vesz fel”, kiszolgáltatja magát nekünk. Szenvedésének nem kezdete, hanem vége a kereszthalál. Nemcsak az a három óra a Golgotán, hanem az egész élete szenvedés, mert az anyaméhtől fogva azonosul minden emberi szenvedéssel. 

„Megüresíti magát.” Így nevezi ezt az első keresztény közösségek egyik Krisztus-himnusza. Olyan politikai, gazdasági, kulturális és emberi körülmények között játszódik le élete és következik be halála, hogy az alapvetően nem különbözik bármely más ember lehetséges életkörülményeitől. Bárkit elérhet a szegénység, rászakadhat a háború borzalma, beszoríthatja életét a betegség, s a végén mindannyiunkat a halál vár. Csakhogy Ő önként vállalta ezt a sorsszenvedést. Így és ezért lehet hozzánk legközelebb, amikor mi, emberek az élet és a halál, a szenvedés értelmét, okát és célját keressük.

Személyes történetünkké lesz, amit világtörténelmi fordulatként hirdetnek a próféták, ünnepelnek az első keresztények. Személyes életünk keretei között felismerni magunkat Jézus történetében egyszerűbbnek tűnhet, mint azt az univerzális dimenziót megközelíteni, melyről az apostolok azt írják, hogy eljön majd az idő, amikor „Isten lesz minden mindenekben” (1Kor 15, 28). 

Ez a kozmológiai méretű győzelem a karácsonyi evangélium következménye. „Isten… letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.” (Jelenések 21, 3-4)

Ma nem látszik az esélye egy látványos isteni beavatkozásnak, az emberi idő olyan végének, ahol az új ég és az új föld leváltja a régit. Ezért kérdezzük újra és újra: minek kellene történnie ahhoz, hogy ez a világ békésebb, biztonságosabb hely legyen? Igazán megjelenhetne újra a világ Megváltója!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nem a történelem, az életünk logikájából következik a Megváltó érkezése, a világ megjavulása. Ő annak ellenére jön el hozzánk, hogy milyen állapotban van az életünk és a világ. Nem jutalomból, nem nemes törekvéseinkre adott válaszként érkezik. 

Érkezésével azokat erősíti meg, akik az erőszak logikájával szemben hisznek a szeretet és az összefogás erejében. Maguktól ők sem látják a jót a teremtésben és a világ Isten alkotta rendjét. Szükségünk van Krisztusra, hogy új módon lássunk, hogy az emberi rea­litások mögött, felett, alatt ráismerjünk arra az isteni valóságra, mely körbeveszi életünk és a történelem könyörtelen tényeit. Ebből az új látásból lesz új élet, új rend – és minden negatív adottság s bűn ellenére keresztény öröm.

A Krisztusban megújult ember újra felfedezi Isten keze nyomát a teremtésben, kegyelmét nemcsak az élet szépségében, hanem a szenvedésben is. Ebből a hitből, ebből a magatartásból aztán kultúra lesz, az emberi viszonyokat emberségessé tevő erkölcsi erő. De a sorrend nem cserélhető fel. A változás az ember szívéből indul. A közösség ereje, a törvény uralma képes ideig-óráig biztonságossá és békéssé tenni az életet, de személyes emberi döntések, személyes hit nélkül Isten gondviselésében, szabadításában és újjáteremtő erejében a keresztény kultúrává lett hit elporlad, elveszíti megtartó erejét. 

Nem mondhatunk le arról, hogy családjainkban, iskoláinkban megerősítsük a keresztény nevelést. De ez a keresztény nevelés is csak azokból az emberekből merítheti erejét, akik maguk is hiteles, örömteli keresztény életet élnek. A keresztény hit mindig MÉGIS hit lesz. Szemben áll azokkal az erőkkel, melyek szét akarják dobálni a világban egymásra talált közösségeket, a felebaráti szeretetben fogant emberi viszonyokat, a keresztény hit által inspirált rendet.

Gross Arnold: Madarak és angyalok 1998 (Jászi Galéria gyűjteménye)

Miközben a mi fő gondjaink az ünnepi készülődés körül forognak, alig pár kilométerre tőlünk, Kárpátalján szétszakított családok egyesítése az aggodalom fő tárgya. Ott és tőlük pár száz kilométerre anyák siratják fiaikat, gyermekek apjukat. A béke városában, Jeruzsálemben, ahová a születés híre kétezer évvel ezelőtt először érkezett – bár a gyermekgyilkossá lett Heródeshez –, ma géppisztolyos katonák járőröznek, légiriadók szólnak. Pár kilométerre, Gázában pedig nincs egy tenyérnyi biztonságos hely sem. A kontraszt túl erős ahhoz, hogy karácsonykor csak magunkra gondoljunk, saját gondjainkra: még ha ebből is van bizonyára bőven. Mégis: mielőtt azt kérdezed, minek kell történnie, hogy ez a világ biztonságosabb, békésebb hely legyen, előbb kérdezd inkább ezt: 

Minek kell történnie, hogy a te szíved, a te életed békésebb és biztonságosabb hely legyen? Nemcsak számodra, hanem azoknak is, akik Tőled várják, hogy biztonságot nyújts, hogy megbékülj velük. A közeledben ott vannak a nyugtalanok, akik félnek, a tanácstalanok és akik talán már fel is adták, hogy kaphatnak valamit, ami az életüket kihozza a zsákutcából. Tudsz-e nekik adni valamit? Valami ajándékot, amitől béke költözik a szívükbe? Például: magadat. Magadból egy darabot. 

Vagy Te is üres vagy? Lehet. S ezért kérdezd először: Veled, Benned minek kell történnie, hogy a Te életed neked adjon békességet és biztonságot. Neked van szükséged ajándékra, arra, hogy valaki Neked adjon valamit. Például magából egy darabot!

Karácsonykor éppen ez történik. Isten magából ad, magát adja: abban a kisgyermekben, Fiúban, aki Betlehemben született. Ebből az életből, halálból és új életből lesz békesség a világban és bennünk. Ha az Ő életében meglátjuk az igaz emberséget, az magához vonz bennünket.

A betlehemi, jeruzsálemi éjszakát ma újra pusztító emberi indulatok töltik be. De felettük az égen ott ragyognak a csillagok, melyek arra a kétezer évvel ezelőtti betlehemi csillagra emlékeztetnek, és az angyalok seregére, akik azt mondták a magasságból: „békesség az embernek”, és előtte azt is, „dicsőség az Istennek”. A kettő csak együtt lehet valóság. Ha a dicsőséget az ember magának akarja, abból sohasem lesz békesség. Ha Istentől nem kéred a békességet, akkor a te életed nem lesz se békés, se biztonságos hely.

De lehet-e ennek a személyes életünkön túl jelentősége? Igen. 

Ha úgy tekintesz a világ összes drámájára, mint ami a magát megüresíteni képtelen ember gőgjének következménye, akkor azonosítottad a bajok okát, s leleplezted az ember öncélú, csak saját magát boldoggá tenni akaró önimádatát. S akkor ugyanaz lesz a kiút a te életedben és a „nagy” történelemben: megszabadulni a bűn sajátos logikájától, mely az emberi közösséget romlásba viszi. Ezt a szabadulást kínálja a betlehemi Gyermek.

Ember! Mondj le dicsőségedről, kérd a békességet, és akkor eggyel több békés és biztonságos hely lesz ezen a földön: a te szíved, a te életed ilyen hely lesz.

Áldott, békés karácsonyt!

A szerző a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke

Borítókép: illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.