idezojelek

(Több mint) egymillió ok a békére

A békéért nem fegyverekkel, nem a háború további anyagi támogatásával kell küzdenünk, hanem tűzszünettel és béketárgyalásokkal.

Szentkirályi  Alexandra avatarja
Szentkirályi Alexandra
Cikk kép: undefined

Két éve dúl a háború. Azt csak becsülni tudjuk, hogy 2022. február 24. óta – ekkor kezdődött el az orosz–ukrán háború – hány fegyver dörrent el, hány rakéta csapódott be a házakba, hány iskola, kórház, út, egyházi és kulturális emlék ment tönkre, pusztult el. 

Azt azonban pontosan tudjuk, hogy az elmúlt két évben hány ember menekült el a háború borzalmai elől Magyarországon keresztül. Eddig mintegy 1 298 176, túlnyomó többségében nők és gyerekek – férjek, apák nélkül.

Emlékezetes számomra annak az anyának a története, akit a férje a kisfiával együtt menekített ki a harkivi harcok poklából, majd, katonakorú lévén, visszatért harcolni. Szívszorító volt hallgatni a beszámolókat a menekülésről, a zsúfolt óvóhelyekről, a félelemben átvirrasztott éjszakákról, a napokig tartó, kimerítő utazásokról egy még ismeretlen, de békés, menedéket nyújtó hely felé. A fájdalmas beszámolók megmutatták: a háború szenvedés és halál.

A háború híre szomszéd országként azonnali cselekvést kívánt meg tőlünk, magyaroktól is, mi pedig a béke és a humanitárius segítségnyújtás útját választottuk. A kormány szolgálatba állította a megfelelő anyagi és emberi erőforrásokat – innen is köszönet katonáinknak, rendőreinknek, a katasztrófavédelem munkatársainak, az egészségügyi szakembereknek, pedagógusoknak, kormányhivatali dolgozóknak – annak érdekében, hogy mindenki megkaphassa azt a segítséget, amire szüksége van. 

Ebben igazi szövetségesekre találtunk a humanitárius szervezetekben, önkormányzatokban és az önkéntesekben is, akikből nem volt hiány.

– Mikor jössz? – Amikor kell!, hangzott el egyik nap a beregsurányi segítségponton, ahol csak aznap este körülbelül kétszáz embert fogadtak és láttak el. Ott voltak a mátészalkai asszonyok, akik reggeltől estig szendvicset készítettek, de a római katolikus plébános is Szeged mellől, aki segítőivel több mint egy tucat serpenyőben sütötte a palacsintát a nemcsak átfázott, de lelkileg is meggyötört embereknek. Sokan voltak és vannak Barabáson, Lónyán, Tiszabecsen, Beregsurányban, Záhonyban vagy a korábban működött legnagyobb hazai humanitárius ponton, a BOK csarnokban – itt a legforgalmasabb napon több mint húszezer ember fordult meg –, ahogy szerte az országban.

A segítségre azonban nemcsak itthon, de odaát, Ukrajnában is szükség van. 

Több száz tonna adományt küldtünk, külön figyelmet szentelve a kárpátaljai magyaroknak, akik ugyan messzebb vannak a harci események központjától, mégis nehéz éveken vannak túl, és még nincs is vége. Innen üzenjük: nincsenek egyedül, nem engedtük el a kezüket ezekben a nehéz években, ahogy a jövőben sem tesszük majd.

A segítségnyújtáson túl azonban van még egy fontos feladatunk: küzdenünk kell a békéért. Nem fegyverekkel, nem a háború további anyagi támogatásával, hanem tűzszünettel és béketárgyalásokkal. A harcok ugyanis addig nem szűnnek meg, a szenvedés addig nem marad abba, az óvóhelyek addig nem ürülnek ki, a családok megsemmisülésének vagy legalábbis szétszakadásának addig nem lesz vége, ameddig nem lesz béke. 

A békéhez viszont politikai döntések kellenek, és az, hogy Brüsszelben ne háborúpárti, hanem békepárti vezetők legyenek.

A szerző kormányszóvivő

Borítókép: Szentkirályi Alexandra (Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Ezek bizony mindig ugyanazok!

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

„Az árulónak ne bocsáss meg soha”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.