idezojelek

(Több mint) egymillió ok a békére

A békéért nem fegyverekkel, nem a háború további anyagi támogatásával kell küzdenünk, hanem tűzszünettel és béketárgyalásokkal.

Szentkirályi  Alexandra avatarja
Szentkirályi Alexandra
Cikk kép: undefined

Két éve dúl a háború. Azt csak becsülni tudjuk, hogy 2022. február 24. óta – ekkor kezdődött el az orosz–ukrán háború – hány fegyver dörrent el, hány rakéta csapódott be a házakba, hány iskola, kórház, út, egyházi és kulturális emlék ment tönkre, pusztult el. 

Azt azonban pontosan tudjuk, hogy az elmúlt két évben hány ember menekült el a háború borzalmai elől Magyarországon keresztül. Eddig mintegy 1 298 176, túlnyomó többségében nők és gyerekek – férjek, apák nélkül.

Emlékezetes számomra annak az anyának a története, akit a férje a kisfiával együtt menekített ki a harkivi harcok poklából, majd, katonakorú lévén, visszatért harcolni. Szívszorító volt hallgatni a beszámolókat a menekülésről, a zsúfolt óvóhelyekről, a félelemben átvirrasztott éjszakákról, a napokig tartó, kimerítő utazásokról egy még ismeretlen, de békés, menedéket nyújtó hely felé. A fájdalmas beszámolók megmutatták: a háború szenvedés és halál.

A háború híre szomszéd országként azonnali cselekvést kívánt meg tőlünk, magyaroktól is, mi pedig a béke és a humanitárius segítségnyújtás útját választottuk. A kormány szolgálatba állította a megfelelő anyagi és emberi erőforrásokat – innen is köszönet katonáinknak, rendőreinknek, a katasztrófavédelem munkatársainak, az egészségügyi szakembereknek, pedagógusoknak, kormányhivatali dolgozóknak – annak érdekében, hogy mindenki megkaphassa azt a segítséget, amire szüksége van. 

Ebben igazi szövetségesekre találtunk a humanitárius szervezetekben, önkormányzatokban és az önkéntesekben is, akikből nem volt hiány.

– Mikor jössz? – Amikor kell!, hangzott el egyik nap a beregsurányi segítségponton, ahol csak aznap este körülbelül kétszáz embert fogadtak és láttak el. Ott voltak a mátészalkai asszonyok, akik reggeltől estig szendvicset készítettek, de a római katolikus plébános is Szeged mellől, aki segítőivel több mint egy tucat serpenyőben sütötte a palacsintát a nemcsak átfázott, de lelkileg is meggyötört embereknek. Sokan voltak és vannak Barabáson, Lónyán, Tiszabecsen, Beregsurányban, Záhonyban vagy a korábban működött legnagyobb hazai humanitárius ponton, a BOK csarnokban – itt a legforgalmasabb napon több mint húszezer ember fordult meg –, ahogy szerte az országban.

A segítségre azonban nemcsak itthon, de odaát, Ukrajnában is szükség van. 

Több száz tonna adományt küldtünk, külön figyelmet szentelve a kárpátaljai magyaroknak, akik ugyan messzebb vannak a harci események központjától, mégis nehéz éveken vannak túl, és még nincs is vége. Innen üzenjük: nincsenek egyedül, nem engedtük el a kezüket ezekben a nehéz években, ahogy a jövőben sem tesszük majd.

A segítségnyújtáson túl azonban van még egy fontos feladatunk: küzdenünk kell a békéért. Nem fegyverekkel, nem a háború további anyagi támogatásával, hanem tűzszünettel és béketárgyalásokkal. A harcok ugyanis addig nem szűnnek meg, a szenvedés addig nem marad abba, az óvóhelyek addig nem ürülnek ki, a családok megsemmisülésének vagy legalábbis szétszakadásának addig nem lesz vége, ameddig nem lesz béke. 

A békéhez viszont politikai döntések kellenek, és az, hogy Brüsszelben ne háborúpárti, hanem békepárti vezetők legyenek.

A szerző kormányszóvivő

Borítókép: Szentkirályi Alexandra (Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.