idezojelek

Tetszik Trump programja, de a német agymosás nem

Személy szerint elegem van a woke-borzadályból: nemcsak saját magam ­miatt, hanem a gyerekeim és az unokáim miatt, akiket szeretek.

Gunter  Weißgerber avatarja
Gunter Weißgerber
Cikk kép: undefined
2024. 08. 14. 5:56
Fotó: Anadolu via AFP

A nagy német közszolgálati csatornák (ARD, ZDF), a kereskedelmiek (SAT1, PRO7), a nagy hírmagazinok (Der Spiegel, Focus), az országos lapok (Die Welt, Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche), a posztkommunista orgánum Neues Deutschland, valamint helyi szászországi újságunk, a Leipziger Volkszeitung – kifelejtettem volna esetleg valakit a sorból? – folyamatosan a mar-a-lagói ördögöt festi a falamra. Szóban, hangban, képben is ezt teszik. Ha akarnám, a fürdőszobában is hallgathatnám a fősodorbeli média aktuális kioktatását a floridai főgonoszról.

Azt azonban, hogy Donald Trump ténylegesen mit tesz, mond, főleg pedig hogy politikailag mit szeretne elérni, nos, éppen ezeket egyáltalán nem tudom meg a fősodorbeli médiából. 

(Igaz, ez már 1989 előtt, az NDK-s időkben is így volt, igazán hozzászokhattam. Erich Honecker kommunista vezetőről vagy a pártsajtóról éppen csak azt nem tudtuk meg soha, amit kellett volna.) Elnöksége alatt, 2017 és 2021 között a „főgonosz” mármost egy háborút sem indított, kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, felzaklatta a pipogya NATO-szövetségeseket a GDP kétszázalékos védelmi költségvetési cél felemlegetésével, és meg akarta védeni országa határait a tömeges bevándorlással szemben. Továbbá az Ábrahám-megállapodásokkal történelmi esélyt teremtett a közel-keleti békére, valamint párbeszédet kezdeményezett olyan diktátorokkal, mint az észak-koreai Kim Dzsong Un. Mégpedig nem a barátságukat, hanem lehetőségeket keresve. Trump az első hivatali ciklusában mindezekkel együtt sem csillogott persze suvickosan, viszont a híresztelésekkel ellentétben a szakadék szélére sem sodorta a világot. (Ami nem mondható el Vlagyimir Putyinról, Joe Bidenről és a hozzá hasonlókról.)

Amúgy egyáltalán nem szükségszerű, hogy szeretnünk kell az amerikai elnököket. 

Viszont Trump elnökségével meg voltam békélve, ellentétben azzal, ahogy Németországot a szemünk előtt alakítja át a vesztére a kormányunk. Ez is része persze az egész világon tomboló kultúrharcnak: legyen-e woke vagy ne legyen? Az Egyesült Államokban górcső alatt lehet vizsgálni ezt az őrületet. 

November 5-én az amerikai választópolgárok jelentős döntést hoznak majd. Tovább zakatoljon-e Amerika vonata a woke, a gender, a nyílt határok és a totális őrület nirvánájába, avagy megálljt parancsolnak végre neki? Tetszik-e vagy sem, az Egyesült Államok óriási hatást gyakorol a glóbusz többi részére. Így vagy úgy, de a woke-ideológiával kapcsolatos döntésük is alaposan befolyásolja majd a létezésünket. Személy szerint elegem van a woke-borzadályból. Nemcsak saját magam ­miatt, hanem a gyerekeim és az unokáim, valamint számos más ember miatt is, akiket szeretek, és a sorsuk fontos nekem.

1990 óta épp elég választási programot olvastam, részt is vettem egyesek kidolgozásában és megvalósításában. Az általános várakozások szerint szükség is van ilyen választási programokra. Mégis kevesek veszik a fáradságot, és szakítanak rá időt, hogy elmélyüljenek ezekben. A legtöbb ember úgy van vele, hogy ezek a szövegek túl hosszúak, sokat papolnak és magyaráznak bennük, a valós élethez pedig vajmi kevés közük van. Valóban: a választási program annál nagyobb gyönyör, minél inkább tömör – ezt igazolja vissza a tapasztalat. Minél hosszabb, annál kisebb a hatása. Általában mégsem ennek megfelelően írják meg őket.

De hogyan is néz ki Donald Trump választási programja? Mindössze húsz pontban, célratörően nevezi meg, mely területeken akar építkezni. Íme, néhány közülük: „Lezárjuk a határt, és megállítjuk a migránsinváziót!”, „Végrehajtjuk az amerikai történelem legnagyobb kitoloncolási műveletét!”, „Megelőzzük a harmadik világháborút, helyreállítjuk a békét Európában és a Közel-Keleten!”, „Megszüntetjük minden olyan iskola állami támogatását, amely a kritikai fajelméletet, a radikális genderideológiát, valamint más helytelen faji, nemi, illetve politikai tartalmat erőltet a gyermekeinkre!”, „Távol tartjuk a férfiakat a női sporttól!”, „Kitoloncoljuk a Hamász-párti radikálisokat, biztonságossá és hazafiassá tesszük egyetemeink, főiskoláink campusait!”

Nem szaporítja a szót. Könnyen megérthető, világos. Tetszik is.

A szerző 1990 és 2005 között a szászországi SPD-képviselők vezetője, 2019-ben kilépett a Német Szociáldemokrata Pártból

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.