idezojelek

Sakk! Ideje észbe kapni

A budapesti olimpiának az volt a tétje, felpezsdül-e ismét a játék Magyarországon.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

A magyar férficsapat a tizenegyedik, a női pedig a tizennegyedik helyen végzett a vasárnap befejeződött sakkolimpián. Ne féljünk kimondani: mindkét együttesünk elmaradt a várakozásoktól. Mégis elhamarkodott lenne a következtetés, hogy kudarccal zárult a budapesti sakkolimpia. Miként magát a játékot sem lehet csupán a sport keretein belül értelmezni, a sakkolimpia is túlmutat egy sportesemény jelentőségén.

Miért kell nekünk sakkolimpiát rendezni? Az elmúlt napokban lépten-nyomon szembesülhettünk ezzel a kérdéssel. Olyan jól megvoltunk sakk nélkül! Így folytatódik a kombinációnak azért nem nevezhető kétlépéses eszmefuttatás.

Amúgy tényleg megvoltunk nélküle. Csak nem jól. A sakk legutóbb kereken húsz éve, Lékó Péter világbajnoki döntője idején volt országos ügy. Akkor a fiók, szekrény mélyéről sokan előkotorták a már évek óta ott porosodó sakk-készletet és rakosgatták a lépéseket azt találgatva, vajon Lékó jót húzott-e, még a kocsmákban is beszédtéma volt a meccs. A tíz évvel ezelőtti tromsői sakkolimpián szerzett ezüst – máig az utolsó érmünk – már nem ütötte meg az ingerküszöböt. Még Rapport Richárd úgynevezett zászlóváltása kavarta fel átmenetileg az állóvizet, de az is csak azért, mert Rapport románnak állt – ha mondjuk Amerikában próbál szerencsét, csak legyintettünk volna lemondóan.

Igen, a sakk kihullott a tudatunkból. Részben az eredmények elmaradása, kevésbé óvatoskodva az eredménytelenség miatt. Csak egy másik korábbi sikersportágunkat említve, az asztaliteniszt sem követjük, amióta lejtmenetbe került. Közben pedig nem csupán a régi fogalmaink szerinti fejlődő országok zárkóztak fel, a harmadik világ is rákapott a sakkra. 

Törökország, Türkmenisztán, Tádzsikisztán, a Feröer szigetek, Vietnám, a dél-amerikai országok egész sora, Mongólia, sőt Szingapúr, Zimbabwe – csupán ízelítő azon országok köréből, amelyek megelőzték a dicséretesnek egyáltalán nem mondható hatvanötödik helyen végzett harmadik számú, magyar C csapatot. Amelyet mi U25-ként emlegetünk, azt sugallva, a jövő emberei kaptak benne helyet; de ez önámítás, mert India egy tizennyolc, egy tizenkilenc és egy huszonegy éves világklasszis vezérletével nyerte meg utcahosszal a sakkolimpiát, Polgár Judit tizenkét évesen már olimpiai bajnok lett Szalonikiben. A magyar sakkozás Portisch Lajos, Ribli Zoltán, Sax Gyula és Adorján fémjelezte aranykorában a magyar E csapat is komoly tényező lett volna a sakkolimpián.

Szükségünk van-e rá, kell-e nekünk a sakk? Hosszú éveken át kerülgettük ezt a kérdést. Aminek persze már a felvetése is szegénységi bizonyítvány. Hiszen ezzel az erővel azt is mondhatnánk, minek nekünk vízilabda, sőt továbbmehetünk: minek nekünk opera vagy éppen kémiai kutatóintézet?

A fenti példák kissé erőszakoltak, mégsem légből kapottak. 

Először is azt érdemes tisztázni: mi is a sakk? Sport, tudomány és művészet – Mihail Botvinnik, a sakkozás hatodik világbajnokának definíciója máig érvényes. Igen, a sakkot nem lehet csupán sportként értelmezni.

Hogy mitől tudomány? Nos, a sakkozók felkészülése valóban a tudósokéhoz, a kutatókéhoz hasonlít. Elképesztő aprólékossággal keresik az újabb és újabb változatokat, felismerve az egyes motívumokban a hasonlóságot, ma már szuperszámítógépek segítségével. Egy-egy partit követve döbbenetes látni, hogy a legjobb nagymesterek – akiknek a memóriája elképesztő adathalmazt képes tárolni – fejből azt a lépést teszik meg, amit a mesterséges intelligenciával felturbózott programok ajánlanak. Legyen valaki bármennyire is ösztönös sakktehetség, egy képzett „tudóssal” szemben semmi esélye sincs.

S hogy mitől művészet? 

Stefan Zweig a sakkot tökéletes, terméketlen művészetként jellemzi a Sakknovellában, mert ha a figurákat leszedik a tábláról, semmi kézzelfogható nem marad a bármennyire is tökéletes játszmából. Igaz, és mégsem, hiszen egy-egy parti újra és újra visszajátszható és előhívható. A sakkal mint művészeti alkotással sokkal inkább az a baj, hogy képzettség híján nehezen élvezhető. 

A zene mindenkié, a sakk e tekintetben a képzőművészettel rokonítható. Aki megreked a susztermatt szintjén, képtelen élvezni taktikai vagy pozí­ciós finomságokat nagymesteri szinten, miként a csendéletig és portréig jutott műértőnek például Jackson Pollock Szabad forma című képe (amely A könyvelő forgatókönyvíróját és rendezőjét is megihlette) csupán paca.

De hogy ne legyünk ennyire fennköltek, íme a sok közül egy kedves anekdota a magyar sakkozás múltjából. Barcza Gedeon nagymesternek feltűnt, hogy a nézőtérről egy hölgy kitüntetett érdeklődéssel követi a játszmáját. Miután megnyerte a meccset, a polihisztorműveltségű sakkozó elégedetten kelt fel a sakktáblától és büszkén fogadta a hölgy gratulációját.

 „A játszma közepén a huszárlépése lenyűgözött” – fordult hozzá az ismeretlen hölgy. Barcza elismerően biccentett, hiszen ezt a lépést tekintette a terve kiindulópontjának, meglepte, hogy beszélgetőpartnere ezt átlátta, mire a nő így folytatta: „Olyan kecses mozdulattal emelte fel, majd tette a helyére.”

Ennyit a műértésről. S ha már festészet: ha egy képen nem akarunk agyalni, továbblépünk, ott a következő, egy klasszikus sakkjátszma átlagosan viszont négy óra, hosszabb, mint Muszorgszkij Borisz Godunovja…

Az, hogy a sakk sport is egyben, szükségtelen magyarázni, hiszen vannak versenyek, van világbajnoki rendszer, van csapatoknak kiírt „világbajnokság”, ez lenne a sakkolimpia, továbbá egy játszmának ugyanúgy három kimenetele lehet, mint például a labdarúgásban: győzelem, döntetlen, vereség. Színtiszta matematikai képlet segítségével – egy magyar származású sakkozó, fizikus, Élő Árpád leleménye, akinek a nevét máig őrzi az Élő-pont – pontosan rangsorolják a sakkozókat.

A sakk az elmúlt években e hármas talapzaton erősen elmozdult a sport, sőt helyesebb, ha azt mondjuk, a játék irányába. A rövidebb gondolkodási idejű rapid és villámsakk évtizedeken át csupán kuriózumnak számított, a Covid idején azonban – elsősorban a világelső Magnus Carlsennek köszönhetően – hódító útra indult, ma már a versenyek többségét rapid időbeosztás szerint rendezik, a klasszikus sakk háttérbe szorult.

 Igaza van Lékó Péternek, a villámsakk pedig egyenesen egyfajta online játéknak tekinthető. A nézők is jobban értékelik, ha négy óra alatt nem egy, hanem húsz-harminc játszmát izgulhatnak végig. Ki bánja, ha több a hiba, sérül a tudományos, művészi igényesség, ha magával ragadó a feszültség!

Az elmúlt években volt még egy jelentős hatás, A vezércsel, ami sokakat megigézett. Személyes élmény: Polgár Judit múlt heti szimultánján a kajakos Varga Ádám és az úszó Telegdi Ádám is részt vett, mindketten a sorozat hatására kezdtek el rendszeresen sakkozni. A lényeg: a nézők, szurkolók és ezáltal az amatőr sakkozók száma világszerte megsokszorozódott. Megjelentek a sakkinfluenszerek, akiket százezrek követnek. A világranglista második helyezettje, az amerikai Hikaru Nakamura játék helyett a sakkolimpia idején is inkább streamelt, részben valószínűleg azért is, mert így sokkal több pénzt keresett.

A sakkot, ezt az ősi, tradicionális játékot az online térre, a digitalizációra szabták, nem meglepő, hogy hihetetlen léptékben megugrott a népszerűsége. Magyarország éppen akkor marad le, sőt hullik ki a sakk körforgásából, amikor az meghódítja az egész világot. 

Miközben Indiában a korábbi világbajnok Viswanathan Anand nevét viselő sakkiskolának országszerte több ezer klubja és több tízezer növendéke van, becslések szerint egymil­lióan sakkoznak, Lékó Péter nem valamelyik magyar tehetségnek, hanem a német Vincent Keymernek adja át a tudását.

A budapesti sakkolimpiának elsősorban nem az a tétje, hogy a magyar válogatott érmet szerez, esetleg bekerül az első tíz közé, hanem hogy az esemény végre felpezsdíti-e a magyar sakkéletet. A gyerekektől a profi játékosokon át a szponzorokig, az állami sportirányítással bezárólag.

A magyar sakkozás múltját szükségtelen ecsetelni. Még a jelene is vállalható, de a fő kérdés az: van-e jövője? A sakk presztízse továbbra is vitathatatlanul nagy, a nemzetközi tendenciák azt mutatják, szinte nincs olyan feltörekvő ország, amelyik ki akarna maradni e különös, titokzatos sportból. Azért, mert a sakk nem csupán játék, hanem egy nemzet szellemi potenciáljának fokmérője is.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Sakk! Ideje észbe kapni

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Donald Trumpot lelövik, ugye?

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Terrorháború új szakaszban

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.