Esély a továbblépésre

A családban gondolkodó magyar emberek és a nemzet érdeke ma az Európa-szerte demográfiai kihívásokkal küszködő nemzetállamok korában különösen egybeesik.

Király Nóra
2019. 02. 19. 8:00
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyorsult az életem, amióta megtörtént a hétpontos családvédelmi csomag bejelentése. A Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítójaként ez nekem kiemelten fontos időszak. Fókuszba kerültek a családok, a fiatal családosok, akikért évek óta dolgozom. Igyekszem minden felmerülő kérdésükre, aggodalmaikra választ adni, munkatársaimmal igyekszünk segíteni és jelen lenni.

Egyrészt boldogsággal töltenek el a történések, másrészt nehéz érzésekkel is, hisz nap mint nap olvasom a kritikákat és azon gondolkozom, hogyan fájhat valakinek, ha gyermeket vagy még több gyermeket vállalva esélyt kapnak a magyar családok a továbblépésre?

Fontos hangsúlyozni, hogy ma a kormány partnerséget ajánl minden magyar családnak és azoknak a fiataloknak, akik családban képzelik el a jövőjüket. Nem kötelez senkit semmire, de világosan kijelöli a hosszú távú prio­ritásokat.

A jelenlegi kormányerők ennek megfelelően azokat segítik elsősorban, akik maguk is partnerek a nemzetépítésben, akik mindennapi munkájukkal, életükkel szolgálják közösségünk erősödését.

Világos cél, egyenes és méltányos ajánlat ez, amivel vagy él valaki, vagy nem. A munkára hívó üzenet mellé pedig segítségnyújtás, vagy ha úgy tetszik, a többletvállalás kompenzációja van ösztönzőként rendelve. És ehhez nem szükséges politikai szimpátia, egyvalamire szükséges csak igent mondani: az életre!

De vajon miért nincs közös nevező közöttünk legalább e személyes és közösségi létünket is meghatározó sorskérdés tekintetében?

A válasz gyökere nem másban, mint az eltérő nemzetfelfogásban rejlik. Akiknek ugyanis nem szempont a magyarság lélekszámbeli és kulturális megőrzése, azoknak mellékes dolog az is, hogy kik, milyen nyelvet beszélő és milyen kultúrát hordozó népek élnek majd a Kárpát-medencében harminc-ötven év múlva.

Nekik ugyanis mindez neutrális, számszaki kérdés csupán, a lényeg, hogy legyen munkaerő, legyen működtethető a piac, pörgethető a gazdaság. De az efféle, pusztán teoretikus elképzelések nem működőképesek: ugyanis az emberi tényezőt, az élet szellemi-lelki vetületét kiiktatják a számításokból.

Mi, a Fiatal Családosok Klubja úgy gondoljuk, hogy akkor remélhetünk gyermekeinknek biztonságos, élhető és boldog jövőt, ha megőrizzük nekik ezt az országot nemcsak lakóhelyként, hanem valódi otthonként.

Az otthont pedig nem a négy fal, hanem a benne élők keletkeztetik, és a családban lehet továbbörökíteni, azonos nyelvet beszélő, a világról hasonlóan gondolkodó, egymás kulturális kódjait értelmezni képes testvérekkel, unokatestvérekkel, szerelmekkel, barátokkal és szomszédsággal.

A mi jövőképünk egy értékeit megőrző és a kor kihívásaira önazonos válaszokat kínáló (és igen, el-eltávolodva a hazától külhonban is tapasztalatokat szerző, kilencedikben és tizenegyedik osztályban mostantól ez is adott!) Magyarország.

Ahhoz, hogy ez a gyermekeink életére vonatkozó, számukra a lehető legjobbat kívánó szülői vízió valósággá váljon, az első és legfontosabb feladat a múltból fakadó szomorú örökség, a népességcsökkenés megállítása.

És ez akkor is érvényes, ha valakinek – bármely oknál fogva – nem született, nem születhetett gyermeke. Ők is a nemzet nagy családjának tagjai, akiknek ugyanúgy fontos, hogy idős korukban legyen magyarul beszélő orvos, aki ellátja őket, egyáltalán, legyen annyi magyar adófizető, amennyi biztonságosan működteti a nyugdíjrendszert.

Ez sem pártszimpátia és nem is családi állapot kérdése, hanem mindannyiunk elemi érdeke. A hétpontos családvédelmi csomag folytatja azt az építkezést, amely a Fidesz-kormányzást a családpolitika elsőbbségével a kezdetektől jellemzi. Miután jól tudjuk, hogy ahány család, annyiféle konkrét élethelyzet létezik, az intézkedések, a kedvezmények is sokszínűek.

Az évek óta jól működő családi adókedvezmény minden munkából élő, gyermeket nevelő családnak elérhető, és mára már megszokottá vált, de ne felejtsük, korántsem magától értetődő európai viszonylatban sem ez a típusú, a gyermeket nevelő és közben dolgozó családokat támogató adózási szabályozás.

A családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is fokozatosan bővülő kedvezményeket kínál azoknak, akiknek családi élethelyzetük miatt nagyobb otthonra van szükségük, itt is egyre inkább igazodva a valóság sokszínűségéhez: immár használt lakások vásárlására is kiterjesztve a lehetőséget, és külön feltételrendszert ígérve a falun élő családoknak.

A nagycsaládosoknak fontos segítséget kínál, hogy biztonságosabb, testre szabottabb közlekedési eszköz álljon a soktagú család rendelkezésére, a bölcsődei férőhelyek további bővítése és a nagyszülős gyed bevezetése ugyanakkor a kisgyermek mellett dolgozó szülőket (és a nagyszülői örömök teljesebb megélését) segíti.

A négy- vagy annál többgyermekes nők személyi jövedelemadó-mentessége pedig végre elismeri azt az erőfeszítést, amely a sokgyermekes, extrém terheket és felelősséget vállaló édesanyáké – itt sem ingyenpénzt osztva, hanem a munkából szerzett jövedelem személyi jövedelemadóját otthagyva az édesanyáknál.

A gyermekes családok támogatásánál is fontosabb talán az a történelmi esély, amelyet a fiatal, családalapítás előtt álló pároknak kínál a kormányzat. Ma egy fiatal pár olyan biztonságos feltételrendszer mellett dönthet a családalapítás javára, mint eddig még soha!

A Fiatal Családosok Klubját épp ennek az életre kimondott igennek az öröme és az ebből fakadó kihívások társadalomban való megjelentetésének igénye hívta létre. Mi, akik megalakítottuk a Ficsakot, tapasztalva a családos életforma örömeit, szerettük volna, ha azt vonzó életcélként jelentethetjük meg egy olyan világban, ahol a még gyermekvállalás előtt álló fiatalokban számtalan bizonytalan érzés és aggodalom van.

Céljaink nem változtak: most is arra biztatunk minden fiatalt, hogy merjenek belevágni a családos életbe! Eddig csak a saját, megtapasztalt örömeink mondatták ki velünk, hogy mondjanak igent egymásra, aztán szerelmük gyümölcseire.

Ma ugyanezt azzal a jó érzéssel nyomatékosíthatjuk, hogy a magyar állam is az életkezdő fiatalok mellé áll, felkínálva nekik a segítséget a családalapítással járó anyagi terhek jelentős könnyítésére. A Ficsak azt szeretné, ha a meghirdetett, fiataloknak szóló lehetőségekkel minél többen élnének, szervezetünk ebben kívánja segíteni a hozzánk fordulókat, tanácsokat, hiteles információkat nyújtva számukra.

A családban gondolkodó magyar emberek és a nemzet érdeke ma az Európa-szerte demográfiai kihívásokkal küszködő nemzetállamok korában különösen egybeesik. Ha a családok egyet előrelépnének azzal, hogy gyermeket vállalnak vagy a már meglévő kicsi mellé újabb testvér(eke)t szeretnének, ehhez az állam hathatós anyagi segítséget, kiszámíthatóságot és erkölcsi megbecsülést kínál.

Az elmúlt hét tapasztalatai szerint a velünk kapcsolatban álló családok örömmel és nagy bizakodással fogadták a bejelentett lehetőségeket, sok kérdést és sok pozitív visszaigazolást kaptunk. Meggyőződésem, hogy az emberek többsége érti, érzi, hogy milyen hatalmas esélyt kaptak a családok és velük a nemzet egésze is.

Most már rajtunk, fiatal családosokon és családalapítás előtt álló fiatalokon a sor, aláhúzva azt, hogy gyerekeket nevelni minden nehézség mellett a világ legtermészetesebb és legörömtelibb, legszebb dolga. Ezt a ziccert senkinek sem érdemes kihagyni!

A szerző a Fiatal Családosok Klubjának alapítója

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.