Temetés

Amerikában a választás kimenetele majdnem megjósolhatatlan, és teljes a káosz meg a fejetlenség.

2020. 11. 07. 6:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg egyetlen dolgot lehet teljes bizonyossággal kijelenteni Amerikával kapcsolatban, azt, hogy egyszerűen lehetetlen tisztán látni, mi folyik az országban. A választás kimenetele majdnem megjósolhatatlan, és teljes a káosz meg a fejetlenség. Régi mondás, hogy a jóslás egy roppant bizonytalan dolog, különösen a jövőt illetően, de köszönhetően a tech cégek és a balliberális média által megfélemlített és ­emiatt rejtőzködő életmódot folytató republikánus szavazóknak, Amerikában, a fejlett világ legnagyobb demokráciájában elérkeztek arra a pontra, hogy már nincs ember, aki felkapná a fejét azokra a hírekre, hogy a közvélemény-kutató cégek tulajdonképpen csak tippelgetnek, hazardíroznak, ha a győztes személyét kell/kellene/kellett volna ­megjósolniuk. Egyszerűen elvesztette hírértékjellegét, hogy manapság él az USA-ban több tíz millió jobboldali, konzervatív választó, akik rettegnek elmondani, hogy Donald Trumpot tervezik a szavazatukkal támogatni.

Mintha valami távol- vagy közel-keleti diktatúráról szólnának ezek a riasztó hírek. Olyan országokról, ahol a hétköznapi rutin része, hogy tönkreteszik azoknak az embereknek az életét, akik a (háttér)hatalom szerint ideológiailag nem elég képzettek, fejlettek, vagy ha rossz (politikai) oldalra merészelik tenni a lábukat. De nem puha vagy kemény diktatúrákról, nem Kim Dzsong Un Észak-Koreájáról, nem Lukasenka Fehéroroszországáról, nem a Közel-Kelet puskaporos hordójáról, hanem földünk legnagyobb demokráciájáról, az Amerikai Egyesült Államokról beszélünk.

És akkor is erről az országról van szó, amikor napok óta számolatlanul érkeznek különböző választási csalásokról az aggasztóbbnál aggasztóbb bejelentések. Michiganben például egy hekker megbízhatónak tűnő értesülései szerint több tízezer halott támadt föl hirtelen, hogy aztán az „élőhalottak” csodás módon a demokraták jelöltjére, Joe Bidenre szavazzanak. Ugyanott csalás gyanúja miatt indítottak vizsgálatot, miután az interneten közzétettek egy videót, amely szerint egy postafiókban arra utasítják az alkalmazottakat, hogy az elkésett szavazólapokat keddi bélyegzővel küldjék tovább, de gyanús felvételek kerültek elő olyan szavazatszámlálókról is, akik bizonyos szavazólapokat elrejtenek, és az is megszokott jelenséggé vált, hogy a republikánusok megfigyelőit egyszerűen nem engedik a szavazatszámlálók munkáját ellenőrizni. De, hogy a legismertebb, több mint gyanús esetről is szót ejtsünk: olyan is előfordult, hogy hirtelen hatalmas mennyiségű voks érkezett be Bidenre úgy, hogy közben Trump egyetlen szavazatot sem kapott. Volt, ahol 123 ezer voks száz százalékát Bidenre adták le.

Több mint furcsa? Inkább teljességgel lehetetlen.

A híreket olvasva az embernek olyan érzése támadhat – talán jog­gal –, hogy egy végső, mindent eldönteni hivatott rohamra indult Biden és a Demokrata Párt, egy olyanra, ahol nem számít a tisztességnek még a látszata sem. Csak a győzelem. Amit talán piszkos eszközökkel értek el, és amiről évekig fog az egész világ beszélni, és amit olyan kisebb-nagyobb csalásokkal tudtak csak megvalósítani, amelyek, ha például nálunk, Magyarországon vagy Putyin Oroszországában estek volna meg, már felemelt mutatóujjal, toporzékolva, a választások tisztasága, a demokrácia meg a jogállami értékek miatt aggódva hisztériázna fél Nyugat-Európa, és pontosan így tenne a teljes nemzetközi, balliberális sajtó is. Ehelyett csak néma, talán döbbent csend uralkodik. Amolyan vihar előtti.

Nem úgy tűnik, mintha ez a mostani amerikai választás a demokrácia ünnepe lenne. Sokkal inkább a temetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.