Újabb remény keletről

A kormány újabb és újabb lehetőségét keresi annak, miként lehetne meggátolni a megbetegedések számának emelkedését.

2021. 03. 23. 6:00
null
Kecskemét, 2021. március 3. A Hungaropharma Zrt. munkatársa a kínai koronavírus elleni oltóanyagot, Sinopharm (Vero-Cell) vakcinákat visz a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára 2021. március 3-án. MTI/Ujvári Sándor Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikus napokat él át Magyarország. A szigorú korlátozó intézkedések ellenére mindennap több ezer ember fertőződik meg, ráadásul a brit mutáns vírus a fiatalabb korosztályt sem kíméli, és sokkal súlyosabb tüneteket produkál a betegeknél. A kórházak és az egészségügyi dolgozók terhelése az elviselhetőség határát kóstolgatja, miközben hősies kitartásuk, fáradtságot nem ismerő erőfeszítéseik ellenére attól kell rettegnünk, hogy tovább emelkedik a világjárvány magyar áldozatainak száma.

Érthető tehát, hogy a kormány újabb és újabb lehetőségét keresi annak, miként lehetne meggátolni a megbetegedések számának emelkedését. Bármit is hordanak össze a már gyakorló orvosokat is elbutító oltásellenes ellenzéki politikusok, ennek egyetlen hatékony módja a társadalom átoltottságának gyors megteremtése. Ehhez pedig vakcina kell. Teljesen mindegy, milyen technológiával készült, hogy hol gyártották, az a lényeg, hogy biztonságos legyen és hatékony. Ezért jó hír a sok rossz között, hogy hazánkban újabb két oltóanyag vizsgálata is megkezdődhetett. Ráadásul az egyikből elég egy adag is a kellő mértékű védettség kialakításához. Ha gyorsan lezárulnak a hatósági ellenőrzések, és sikerül megegyezni a gyártókkal, újabb nagy lépést tehetünk az egyre türelmetlenebbül várt nyitás és újraindítás irányába. Végre nem a vakcinahiány, hanem a szakemberek tudása irányítja majd az oltási terv végrehajtását.

Persze már hallom a politikai haszonlesőket, a félművelt okoskodókat és az egészen bolond vírustagadókat, amint a legkülönfélébb kifogásokat emelik majd a két új készítmény ellen. Ezek nagy részét meghallgatni sem érdemes. Több millióan kapták már meg mindegyiket a világ tucatnyi országában. De azoktól, akik majd az európai engedélyező szervezet pecsétjét hiányolják a szerződésekről, nyugodtan kérdezzük meg: ugyan őket ki tette okosabbá, tapasztaltabbá a magyar szakembereknél? Mitől lenne megbízhatóbb az európai szakvélemény a magyarnál?

A DK és az irányítása alá vont moslékkoalíció tagszervezetei azt szokták mondani, ott nincs politikai nyomásgyakorlás az engedélyezési eljárás során. Csakhogy az, ami az AstraZeneca terméke körül kialakult a napokban, ennek épp az ellenkezőjét bizonyítja. Több uniós tagországban kialakították erről a szerről azt a képet, hogy nem is védő-, hanem egyenesen gyilkos oltás. Miközben az egészségügyi világszervezet váltig állította, hogy biztonságos, nincs bizonyíték a veszélyességére.

Közben a gyártó bejelentette, hogy a tervezettnél félmillió adaggal kevesebbet tud csak szállítani nekünk. Egyszerre növelték tehát a hiányt és a bizalmatlanságot. Vajon miért? Kinek jó ez? És akkor még a késve megkötött szerződések körüli brüsszeli titkolózást, a felelősséget hárító hazugságáradatot nem is említettük. Ehhez képest az, hogy a kínai dokumentáció nem elég részletes Gyurcsány bandájának, tényleg részletkérdés.

A lényeg, hogy Magyarország stabilan tartja második helyét az unió tagországai között az átoltottsági listán. A keleti vakcinák nélkül csak a kilencedikek lennénk. A két új – szintén keletről származó – oltóanyag segítségével még hamarabb el lehet majd érni a járvány megfékezéséhez szükséges mértéket. Vagyis aki ily módon időt nyer, az nemcsak életet nyer, hanem a gazdaság korábbi újraindításával igen hamar visszakeresi azt a pénzt is, amit a drágább vakcinák beszerzésénél esetleg elveszített. Így Brüsszel teszetoszasága, csak az olcsóságot szem előtt tartó tárgyalási taktikája olyan kudarc, ami konkrét veszteséget okoz a tagállamoknak.

Túlélés vagy még több halál? Elegendő vakcina vagy ostoba ellenkezés? Tessék választani!

Borítóképen: A Hungaropharma Zrt. munkatársa a kínai koronavírus elleni oltóanyagot, Sinopharm- (Vero-Cell) vakcinákat visz a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára 2021. március 3-án

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.