Baloldali szép új világ?

Ha Gyurcsányék hatalomra kerülnek, akkor nem lesz olyan beteg nemzetközi ötlet, ami ne valósulna majd meg a szép új, magyar baloldali világban.

Jakubász Tamás
2021. 04. 30. 6:00
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. szeptember 21. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője felszólal Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kapcsolatban az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migráció, genderforradalom, világszinten egységesített társasági adózás – napjaink három jelensége, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz. A migráció – ha csak az Európai Uniót célba vevő népmozgást nézzük – megannyi tényező következménye. Szerepet játszik benne a Közel-Kelet és Észak-Afrika korábbi hatalmi viszonyainak felbomlásától – inkább felbomlasztásától – kezdve az európai népesség elöregedésén át az egyes nyugati országok mérhetetlen profitéhségéig sok minden.

Aztán ott van a nemzetközi gendermozgalom, amely valamiféle emberi jogi küzdelemnek igyekszik bemutatni magát, olyan szabadságharcnak, amely egyes kiválasztott csoportok elnyomásának megszüntetését tűzte zászlajára. Érdekessége e globális törekvésnek, hogy azokban a nyugati, jóléti társadalmakban terjed, terjesztik, ahol egyébként korlátlanul érvényesülnek a szabadságjogok, ahol mindenki egyenlő. Ezek szerint nem eléggé. Végül egyre többet hallunk a globális minimumadó néven emlegetett ötletről, amelynek lényege nagyjából annyi, hogy világszinten határoznák meg, mekkora lehet a cégek által fizetendő adó.

Ennek oka, hogy több ország alkalmaz alacsony adót – így hazánk is –, teszi ezt például azért, hogy befektetőket csábítson magához, munkahelyeket teremtsen saját polgárainak és technológiát telepítsen gazdaságába. Röviden: előmozdítsa anyagi és ipari fejlődését. Ez persze a nagyhatalmaknak nem tetszik, a pénzhez nagyon is ragaszkodnak, abból másoknak még akkor sem engednek szívesen, ha nekik már túl sok van. Nem véletlen, hogy az egységes globális adóztatás leghangosabb szószólója az új amerikai elnök, Joe Biden.

A három jelenség nagyon is összefügg. A legfontosabb kapcsolódási pont az önrendelkezés, ha úgy tetszik: a szuverenitás. A migrációt erőltetők annak jogát próbálják elvonni – főként az uniós – népektől, hogy maguk dönthessék el, kivel akarnak együtt élni, kit akarnak beengedni a határon vagy éppen kiket akarnak kívül tartani azon. A gendertörekvések mozgatórugója nagyon hasonlatos ehhez, a különbség leginkább annyi, hogy a célpont itt a család. Az állam dönthet arról, miként képzeli el a családot: megmarad-e a keresztény-konzervatív megközelítésnél, tehát egy férfi és egy nő kapcsolataként értelmezi-e azt, vagy eltekint a nemek meghatározásától, esetleg beenged több szereplőt is, vagy kiszélesíti a lehetőségeket, és teret ad annak, hogy akár a csillár és az ajtófélfa is házasuló fél lehessen. Ez pedig már elég is a társadalmi kötelékek szétzilálásához.

Az adózás ügye mindezekhez egy réges-régi tapasztalat mentén kapcsolódik. Akinek van pénze, az nem függ másoktól, vagyis bármilyen típusú döntéseinek meghozatalakor csakis a saját igényeit, hagyományait, felfogását kell szem előtt tartania. Akinek nincs pénze, az nem a maga ura, az elveszíti önállóságát, arra rá lehet kényszeríteni nagyon sok mindent, akár a tömeges, illegális migráció eltűrését és az ajtófélfás házasságot is. Az egységesített társasági adó ide, a pénzügyi szuverenitásra ütne nagyot.

Arra lehet következtetni, hogy a következő hónapokban e három téma határozza majd meg a nemzetközi folyamatokat. S ha így lesz, az egyben azt is jelenti, hogy a magyar kormánynak újra komoly nyomásra, külföldi össztűzre kell felkészülnie a migrációt elutasító, a keresztény hagyományokat követő és az önálló pénzügyekért kiálló álláspontja miatt. A támadások a jövő évi választások közeledtével bizonyosan egyre erősödnek majd. Azt ugyanis mindenhol pontosan tudják, hogy ha Gyurcsány és csoportja kerül 2022-ben hatalomra, akkor nem kell semmilyen ellenkezéstől tartani: nem lesz olyan elborult, beteg nemzetközi ötlet, ami ne valósulna majd meg azonnal a szép új, magyar baloldali világban.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.