idezojelek

A háború láncolata

A világ nem bűnös és gyilkos, hanem mi tesszük azzá, ahogy mi változtathatunk is rajta. Ezért hinni kell a békében és tenni kell a háború elkerüléséért.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Tomasz Waszczuk

Koszovót nagyjából elfogadta az ember és a nemzetközi közösség mint létező országot, ahogy persze Ukrajnát is, meg Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót, Libanont, de Palesztinát például nem. Nem mindenki ismeri el diplomáciailag, de ott lobog a zászlajuk az olimpián, van fővárosa és autójelzése, internetes kódja, még híres popcsillaga is, tegnapelőtt koncertezett Budapesten.

De Koszovó azért mégsem olyan ország, mint Magyarország vagy Dánia. Sokkal inkább egy jobb híján létező, a háborút ideiglenesen megakadályozó kompromisszum Koszovó. Egy olyan dominó, amely épp a dőlés pillanatában kapott sok erős kezet, amelyek megakadályozzák, hogy boruljon, de ha ezek a kezek elengedik a követ, az zuhan, és dönti a többit, amelyek a sorban állnak előtte.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ezt a dominósort nézzük, ott van benne Ukrajna, amely világméretű háborús inflációt hozott, a Covid, amely szétszakította a nagyon szépen felépített ellátási láncokat világszerte, s ráébresztett mindenkit, hogy milyen törékeny a mi csillogó-gazdag életünk. Valahogy elhittük, hogy a boltok polcain minden mindig lesz, ismeretlen felénk a hiány, s úgy képzeltük, hogy ez örökre így marad, esetleg még gyorsabb lesz a szállítás és még olcsóbb a termékek előállítása. Aztán egy szállítóhajó egy héten át eltorlaszolta a Szuezi-csatornát, és azóta képtelen utolérni magát az európai kerékpáripar, ugyanis a sportszerek vázát Tajvanon gyártják, s onnan szállítják Európába.

Igen, azon a Tajvanon, amely felett kínai vadászgépek tartanak figyelmeztető repüléseket, s ahonnan származik az összes autóba és fejlett elektronikai eszközbe kerülő mikrocsipek nagy hányada. Fel kell ismernünk, hogy nem emberi jog a mobiltelefon, az elektromos kerékpár és a laktózmentes tej, ezekért rengeteget kell dolgozni, hogy eljusson hozzánk, s bizony elképzelhető, hogy nincs messze az az időszak, amikor nem lesz minden kapható.

Koszovó és Szerbia sokadik csörtéje erre figyelmeztet. Mert nem kell sok ahhoz, hogy a harsány kijelentésekből pofonok, a rúgásokból rakétacsapások legyenek, előkerüljenek a fészer alá rejtett kézifegyverek, s a dominó eldőlésével jöjjenek a jó előre belekódolt válságok. Mint Bosznia, az ugyancsak nemzetközi erőfeszítéssel életben tartott, soknemzetiségű és erőszakkal stagnálásra ítélt államközösség, ahonnan a szerbek bármikor kiléphetnek, hiszen ők is néznek tévét és ők se fogadják el a nekik juttatott tetszhalott állapotot. Vagy említhető Moldova, a parányi, de azért kettéosztott volt szovjet tagállam, ahol egy magáncég dönt politikai kérdésekben.

Ez is felfogható ellátási láncnak, de ennek a végén nem focilabdát hoz kontinenseken át a futárszolgálat, hanem háborút. Ezt a láncot pedig lehetetlenség elszakítani, olyan nincs, hogy végül az emberek inkább a békét és a fejlődést választják. Ezt a halálos láncot csak úgy lehet ideiglenesen megszakítani, ha erőfeszítéseket teszünk, és nem ülünk fel a bolondvonatra, akkor se, ha mindenki rajta ül már. Tárgyalni, egyeztetni annyit jelent, mint időt nyerni. Nem biztos, hogy lesz eredménye, de biztosan jobb, mint lőni. Egyúttal nagyon fontos leszögezni, hogy azok a kezek ma is tartják ezeket az államokat, szövetségek és népek tucatjai igyekeznek stabilizálni a túlságosan ingatag országokat, így aztán bűnös borúlátás volna azt állítani, hogy a vérontás elkerülhetetlen. A világ nem bűnös és gyilkos, hanem mi tesszük azzá, ahogy mi változtathatunk is rajta. Ezért az utolsó pillanatban is hinni kell a békében és tenni kell a háború elkerüléséért. Ha egyedül, akkor egyedül. De nem szabad feladni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tomasz Waszczuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.