időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Vitamint az EU-fáradtságra!

Szőcs László
2022.12.07. 05:58
Vitamint az EU-fáradtságra!

Bő évtizede diplomáciai botrány lett abból, hogy egy vitriolos cseh szobrász, aki az EU tagállamainak megformálására kapott megbízást, Bulgáriát az uniós udvar hátsó török vécéjeként ábrázolta. 

A legtöbb tagállam megkapta tőle a magáét: Hollandiát például mecsetekkel tele­szórt, elárasztott tájként mutatta be az utóbb szélhámosnak is bizonyuló alkotó; hazánk egy dinnyefölddel megúszta. 

A magyar zászlóval pántlikázott kolbásznak láttatott Szlovákiát leszámítva azonban csak a bolgárok sértődtek ezen vérig. Igazán ugyanis az fáj, ami velőbe vág. A Balkánt Európa sokszor a saját csetreszes hátsó udvarának tekinti, ami nemcsak méltánytalan, de óriási kockázatokkal jár. 

Nem véletlen, hogy a tiranai EU–Nyugat-Balkán csúcsértekezlet kezdetén a magyar kormányfő figyelmeztetett arra, alapvető érdekünk a nyugat-balkáni országok ­uniós integrációjának támogatása, ahogyan a térségre hárul Európa első számú szárazföldi migrációs útvonalának ellenőrzése is. Mindezen túl az ukrajnai háború okozta bizonytalanságok nyomán felértékelődött a Török Áramlat gázvezeték, amelyhez Bulgárián és Szerbián keresztül férünk hozzá.

Magyarország nem a kezdő csoportban foglal helyet, ha a Nyugat-Balkán a téma. A térséget megjárt diplomatáink, békefenntartó katonáink ismeretei nincsenek egy súlycsoportban mondjuk ír vagy luxemburgi kollégáikéval. 

A pontyhorgász

Mi majd akkor adjuk oda az év embere díjat Zelenszkij elnöknek, ha nemcsak a háború, de a béke embere is lesz. És akkor már bátran horgászhat ő, horgászhatunk mi is.

Az egykori Jugoszlávia három utódállamával vagyunk határosak, közülük a szerbiai Vajdaságban jelentős magyar kisebbség él, amikor pedig – rögtön a magyar NATO-csatlakozás után – a szövetségesek déli szomszédunkat bombázták, nemzettársaink szülőföldjét is találatok érték. 

Lehet, hogy másoknak, akik a messzi északon vagy nyugaton élnek, térkép e táj, ám Bosznia – ahol nemcsak az első világégés kezdődött, hanem a múlt századvég délszláv háborúinak egyik legvéresebb csatatere is volt – tőlünk mindössze pár óra autóútra fekszik. 

A horvát tengerpartra igyekvő számos turista honfitársunkat is meglepné, mennyire közel van, csak éppen ők elkerülik e véráztatta tájat. 

Ennél azonban nyugtalanítóbb, hogy egyes mértékadó nyugat-euró­pai EU-tagállamok mennyire nem ismerik fel: a Nyugat-Balkán ismét Európa puskaporos hordója lehet, ha nem kap valós csatlakozási esélyt, hanem a végtelenségig az előszobában várakoztatják. 

Elég csak a nyugtalanító szerb–koszovói feszültségre vagy a három etnikumnak ácsolt, de nem működő boszniai államra gondolni. Nem arról van szó, hogy az uniós csatlakozás egy csapásra mindent megoldana: Magyarország vagy mondjuk Románia esetében sem alakult így. (Sőt több új problémát teremtett.) Hanem arról, hogy Európa – kölcsönös előnyöket kínálva – annál inkább a kezében tarthatja a balkáni folyamatokat, minél kevésbé enged be a vákuumba külső hatalmakat, így Oroszországot, az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát vagy Katart, hogy etnikai-vallási szimpátiájuk mentén vazallusaikká tegyék az ottani népközösségeket.

Hitegetni márpedig nem lehet a végtelenségig, a kocsmai felirat mintájára kiszögezve a Balkán ajtajára: Felvétel majd holnap! Ez csak feszültséget szül, miközben a mai EU-nak is szüksége van a Balkánra, nem csak fordítva. (Nyugtalanító – és aligha véletlen, hogy szintén a Balkánt érinti – mindeközben az is, hogy a másfél millió magyarnak is otthont adó Románia tizenöt éves EU-tagsága után még mindig szőnyegpiacra illő pitiáner vita folyik Bukarest schengeni csatlakozásáról.) 

A 2004-es tízes csatlakozás után sokat emlegették az EU „bővítési fáradtságát”. Most amúgy is itt a tél, szedjenek vitaminokat, hogy egy kicsit felélénküljenek!

Borítókép: Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület előtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A közelítő semmi

A szavazók nélküli álpártok nem egy tál lencséért, már a tálért is eladnák az elveiket, de már elveik sincsenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.