idezojelek

Karácsonyi handabanda

Karácsony Gergely egy kedves srác. Első ránézésre legalábbis.

Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

Karácsony Gergely egy kedves srác. Első ránézésre legalábbis. Ahogyan kedves egy nemrég a tojásból kibújt kiscsibe, amikor tétován botorkál az anyja után vagy a falu félcédulás bolondja, ártalmatlan, vigyori, hasznavehetetlen, rosszat nem feltételezünk róla mégsem. Az is igaz, hogy sem a totyogó kiscsibét, sem a falu bolondját normális esetben a közösség nem választja meg vezetőjévé. Mivelünk ez is megesett: van egy látszólag tutyimutyi, töketlen főpolgármesterünk, akiről még mindig azt hiszi a budapestiek többsége, hogy jó-jó, hát kicsit nyámnyila, de olyan kis cuki, biztosan nem tett semmi rosszat. Ha mégis, hát legfeljebb belekeveredett, belekeverték valamibe, de ő nem, ő nem lop, nem korrupt, nem akart rosszat. Oké, nem mindig tudja, hol is van éppen, de hát virág nő az ő szívében, s lelkében kis rőzse-dalok égnek az egész univerzumot beborító méhlegelőkről, a magas égre szivárványszínnel festett kerékpársávokról. 

Én nem hiszek ebben a képben. 

„Ha az ember hazudik, mindig kedvesebb, mint amilyen kedves az ember egyáltalán lehet.” (Hamvas Béla) Karácsony Gergely pedig hazudik. Nem kicsit, hanem mint legfőbb ura és parancsolója, reggel, éjjel meg este. Hazudik, mert nem tehet mást, mert valamivel leplezni kell a lerongyolódott várost, a koszba és káoszba temetkező Budapestet, a Főpolgármesteri Hivatal körül zsákmányra leső „cápákat”, hogy úgy pereg ki a város pénze az ujjai közt, mint magvető kezéből a búza. De a magvető teremt, Karácsony pedig rombol, megront és hazudozik. Sokszor akkor is, amikor nincs rá semmi szükség, sokszor olyan bután, hogy az ember helyette is szégyelli magát. (Lásd az adománygyűjtő dobozokból befolyt félmilliárdot – euróban és fontban.)

A főpolgármester nem fővárost épített, hanem hazugságrendszert. Ennek a rendszernek az egyetlen létjogosultsága, hogy elleplezze: korántsem az, akinek mutatja magát. Karácsony Gergely ugyanis nem egyéb, mint Gyurcsányék kesztyűbábja. Látszólag csetlik-botlik a színpadon, de minden lépését a bábmester mozgatja, nagyon is tudatosan.

De van ennél rosszabb is, bár mindettől nem függetlenül. Karácsony Gergely egy címeres hullarabló. Mert azt, aki mások tragédiájából akar politikai tőkét kovácsolni, aki anyák és apák, gyerekek és testvérek fájdalmából szőne glóriát a feje fölé, nevezhetjük-e másnak? Amikor történik egy mindannyiunkat megrázó halálos baleset a fővárosban, a főpolgármester kiáll, és baljós szavakkal hörgi el a virtuális valóságban, hogy most aztán már elég, ha kell, ő a saját kezével állítja meg a száguldozókat vagy szerel fel száz vagy negyvennyolc, legközelebb már 276 traffi­paxot, és egyébként mindenért a kormány a hibás, hovatovább azt hihetnénk némi képzavarral, hogy Orbán Viktor saját kezűleg tapossa a pedált ezeknek az elvetemült gazembereknek az autójában.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármesternek sok mindenben igaza van. A száguldozókat meg kell fékezni, ha kell, traffipaxokkal, ha kell, szigorúbb büntetésekkel, de ehhez együttműködés kell a kormánnyal, a rendőrséggel és mindenkivel, aki tenni tud ebben az ügyben. Facebook-bejegyzésekkel és handabandázással nem lehet életeket menteni. De a gyurcsányista DK-nak nem érdeke az együttműködés, nem érdeke az életmentés. Nekik háború kell. Ők kiadták a parancsot: harcolni kell a kormánnyal a polgármestereknek. Ezért sem sikerül legalább annak a négy traffiboxnak a talapzatát megépíteni, amiket a rendőrség felajánlott, de a főváros lassan egy éve képtelen a minimális feltételeket is teljesíteni ezek telepítéséhez. Lehet, nem sok ez a négy sebességmérő, de ha egyetlenegy ember életét megmentenék, már megérte. Volna.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond, mellette Örsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) II. kerületi polgármester (b) és Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyűlési képviselője (j) a fővárosi járműcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.