idezojelek

Szép emlékek

Sokan féltették az atlétikai világbajnokságot. Akadtak, akik egyenesen a bukását kívánták.

Koczó Dávid avatarja
Koczó Dávid
Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

Amikor szombat este elhagytam a Nemzeti Atlétikai Központot, egy gall kakasnak öltözött szurkoló boldogan táncolt és fotózkodott hétköznapi viseletű társaival. Pedig az eredmények alapján a franciáknak sok okuk nem lehetett az örömre, a budapesti atlétikai világbajnokság zárónapját érem nélkül várták. Viszont ennek a kisebb csoportnak a tagjai is a több százezer ember közé tartoztak, akik az elmúlt kilenc napban Budapesten a világ legjobb atlétáit, a sportok királynőjének klasszisait látták személyesen, és kiváló hangulatban élvezhették a 2023-as év legjelentősebb sporteseményét.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami azt illeti, érmek tekintetében az itthon tartottak felsorolása sem tart sokáig, igaz, sokkal többre nem is számíthattunk. Egyetlen dobogóesélyesünk, Halász Bence elérte, amiben bíztunk, dobogóra állhatott a férfi kalapácsvetők versenyében, s huszonkét ponton múlt, hogy hétpróbában nem szerzett Krizsán Xénia még egy bronzérmet Magyarországnak. Nem volt szükség azonban ilyen kiemelkedő teljesítményre ahhoz, hogy áradjon sportolóink felé a szeretet a lelátóról. Több atlétánk szó szerint megkönnyezte azt az elsöprő erejű támogatást, amit kapott a közönségtől. S ez az élmény nagy lendületet adhat sok-sok fiatal magyar sportolónak, akik közül többen még sosem élték át ennyire, hogy megtérül az edzésbe fektetett energiájuk. Molnár Attila, Takács Boglárka, Herczeg György mind olyan versenyzők, akik a hazai atlétika közeljövőjének világszinten is meghatározói alakjai lehetnek, s éppen Budapesten indulhattak először felnőtt világbajnokságon. S az is kiderült, hogy a magyar atlétikai mezőny mélyebb, mint gondoltuk: öt váltónkból négy megjavította az országos csúcsot, s minden esetben fiatal, fejlődőképes csapatról van szó.

Bár a hangulat legnagyobb nyertesei a hazai atléták voltak, a más országokból érkezők is élvezték a világbajnokságot. A britek, az olaszok, a németek érezhetően hangosak voltak a lelátón, de a távolabbi Jamaicából is tekintélyes számú szurkolói csapat érkezett Budapestre. A férfi kalapácsvetők külön hangsúlyozták, mennyire örültek, hogy az atlétikán belül olykor mostohán kezelt versenyszám ezúttal a magyar érdekeltségnek köszönhetően kiemelt figyelmet kapott. Ahogy az természetes, egyértelműen Halász Bence kapta a legnagyobb támogatást, de szó sem volt arról, hogy riválisainak ellenszenvre kellett volna számítaniuk. Az egész világbajnokság alatt nem szólt füttyszó, pfujolás a lelátóról, még akkor sem, amikor kalapácsvetőnk egyéni csúcsa helyett az érvénytelen dobást jelző X jelent meg az eredménysorban. Mert az atlétika nem az a sportág, amelyben saját érdekeinket szem előtt tartva a másik kiváló munkájának eredményét próbáljuk aláaknázni, hanem az, amelyikben a versenyzők riválisuk kísérletéhez kérik a tapsot a közönségtől. Amelyikben az egész stadion egy emberként fojtja vissza a lélegzetét, amikor Armand Duplantis fellendül a világcsúcsmagasságba, és egy emberként sóhajt csalódottan, amikor épphogy leveri a lécet. Amelyikben az egyenlítői-guineai futó is hatalmas tapsot kap, aki ugyan másodpercekkel elmarad a 800 méteres mezőny összes többi tagjától, de megdönti az egyéni csúcsát, azaz legyőzi saját magát. Amelyikben a gall kakas boldogan kukorékol mások sikereinek is.

Sokan féltették az atlétikai világbajnokságot. Akadtak, akik egyenesen a bukását kívánták. A hazai nyár legmelegebb hete a sportolókat és a nézőket is kihívás elé állította, de a vb szlogenje által beharangozott csoda nem maradt el. S nemcsak néhány világklasszis kiemelkedő teljesítményében öltött testet. Kilenc napon át az atlétika csodálatos világában élhettünk.

Borítókép: Atlétikai világbajnokság (Fotó: Kurucz Árpád)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.