idezojelek

EU-csapda mindenkinek

Ukrajnában minden mutató szerint sokkal rosszabb a helyzet, a háborútól függetlenül is.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

– Területük?

– Ne kérdezzenek hülyeségeket! Ez a harci helyzettől függ.

– Népességszámuk?

– Ugyanez. Kövessék a napi híreket!

– Hivatalos nyelvük?

– Ukrán. Vannak átképző tanfolyamaink oroszból. Zavarjuk is el őket innen. Újabban már az elnökünk is jól beszél ukránul. Ő sorozatszínész. Jól mímeli a dolgokat.

– Magyarok?

– Népcsoport. Vagy valami olyasminek tartják magukat. Szerhij, segíts már, hogy is mondják magyarul, hol laknak, ott a világ vége után kettővel? Zakarpatszka oblaszty?

Valahogy így fest majd jelen állás szerint a megbeszélések eleje, ha Brüsszel valóban megkezdi az uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Ám a sorsdöntő a rá következő számos év lehet abban, hogy kiderüljön: milyen eredményre vezetnek ezek a megbeszélések? Északkeleti szomszédunk ugyanis – kárpátaljai nemzettársaik miatt sajnálattal állapítjuk meg – jelenleg fényévekre van attól, hogy érdemben tárgyalhasson az uniós tagságról. Pedig Magyarország a mostaninál sokkal jobb szívvel lenne lelkes ebben az ügyben, ugyanúgy, ahogy a délvidéki magyarok otthona, Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását is szorgalmazza. De Ukrajnában minden mutató szerint sokkal rosszabb a helyzet, a háborútól függetlenül is. Németországi vendégpublicistánk maga is tagja volt annak a Bundestag-küldöttségnek, amely a Horn-kormány idején Magyarországon tárgyalva azt az üzenetet hozta: a német parlament akkor támogatja hazánk uniós tagságát, ha maximálisan biztosítottnak látja a német nemzetiség kisebbségi jogait. Ukrajna márpedig a magyarok (és az orosz ajkúak) kárára fittyet hányt az ilyen jogokra. Számos más olyan terület is van az amerikai latifundiumaikon növesztett, majd Európára rázúdított és a közép-európai gazdák érdekeit sértő GMO-terményeiktől kezdve a mindent átható korrupcióig („Szia, uram! Használt amerikai tank érdekel?”), amely alkalmatlanná teszi őket az érdemi európai megméretésre. A nép szolgájában, abban a tévésorozatban, amely Zelenszkijt az elnöki székbe emelte, az ukránok még könnyesre nevetik magukat önnön korrupciójukon. Ma a brüsszeli ukáz szerint európaiként kellene befogadnunk őket.

A fő probléma mégsem Ukrajnával van. Hanem Európával magával. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két eset lehetséges. Az egyik, hogy az unió legtöbb döntéshozóját annyira elragadta a háborús pszichózis és az oroszoktól való páni félelem, hogy tényleg mielőbb felvennék Ukrajnát az EU-ba. Ez csapda. Miközben Nyugat-Európában attól tartanak, hogy Putyin megosztja országainkat, azt már nem látják be, hogy egy uniós tagságra éretlen, 37 milliós ország felvételéből fakadó problémák belülről vernék szét az uniót. Arról sem hajlandók tudomást venni, hogy az amerikaiak, akik pedig Oszama bin Laden után Putyint építették fel a fő ellenségképüknek, a kongresszusi erőviszonyaik miatt ma képtelenek már dollárok tízmilliárdjaival finanszírozni Zelenszkij háborúját. Ki is állja akkor a cechet? Európán lenne a sor potom ötvenmilliárd euró befizetésével, ami még uniós szinten is rengeteg pénz. Öcskös, eredj! Ezt a brüsszeli „megoldást” Orbán Viktor kormányfő tegnap sikerrel tartóztatta fel.

A másik csapda a teljes cinizmusé. E forgatókönyv szerint nem eszik olyan forrón a kását, és a sunyító EU-vezetők szerint az ukránok úgyis elbuknak majd a mindenkori átlagban több mint nyolc éven át tárgyaló csatlakozási tárgyalásokon. Mint a törökök, akik már nem is reménykednek. Rendben, de akkor ne mi legyünk az ukrán kudarc bűnbakjai!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.