idezojelek

Országbérlet

Az unió szolgai módon követi az amerikaiakat, a befolyásos pénzembereket, a lobbistákat, a kígyónyelvű tanácsadókat, csak az ott élő embereket hagyja figyelmen kívül.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Ettore Ferrari

Személyes tapasztalatom, hogy akinek van országbérlete, az viszonylag gőgösen szokott erről beszélni, főleg azok előtt, akiknek nincs. Ott van a zsebében az okmány, amely elviszi az ország bármely tájára ingyen. Elegáns és hatékony megoldás, főleg ha húszéves az ember. Ha hatvan, akkor másféle országbérletet szerez magának, de ehhez már Brüsszelben lehet hozzájutni. Nem kell hozzá választás, csak dörzsöltség, gátlástalanság és cinizmus, valamint megfelelő emberekhez való lojalitás. 

Egy új pletyka szerint Mario Draghi lehet majd az Európai Tanács elnöke akkor, ha Charles Michel valóban elindul az Európai Parlament választásán.

 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Draghi utoljára olasz miniszterelnök volt, amolyan ügyvivői, technokrata minőségben, azelőtt pedig az Európai Központi Bank elnöke. Charles Michel a belga politikából érkezett, természetesen volt ügyvivő miniszterelnök, s úgy vállalta el az Európai Tanács elnöki pozícióját, hogy édes hazájának nem volt kormánya, de végül sikerült rendezni a helyzetet. 

Sorolni lehetne azokat a politikai szélhámosokat, akik a tagállamok feletti Európa fazonszabászai, akik örökös országbérlettel rendelkeznek, s néha visszaszagolnak saját országukba, hogy belekavarjanak a hazai politikába is.

 

De a lényeg az, hogy ők megkapták az örökös országbérletet. Minden gátlás nélkül váltanak köpönyeget, és láthatóan sem az emberek képviselete nem tetszik nekik, sem a demokrácia eszméje. Mert Brüsszel elefántcsonttornya nagyon magas és gránitkemény. Onnan, a magasból nem látszik már az utca gondja-baja, de amúgy is lényegtelen, az intézmények vezetői már rég a fellegekben járnak, a sas pedig híresen nem kapkod a legyek után.
Draghi amolyan beugró elnök lehet, ha bármilyen alapja is van a pletykának, mert ne feledjük, az uniós intézmények hírei nagyjából annyira megbízhatóak, mint a nemzetközi futballátigazolások területén olvasható zűrzavar. 

Az EU feltehetően tisztában van a saját tehetetlenségével, de azzal is, hogy az átláthatatlan és borzasztóan korrupt rendszert csak úgy lehet fenntartani, ha összezár a sok vitéz.

 Ahhoz senkinek se fűlik a foga, hogy a tagállamok vezetői magukhoz ragadják a kezdeményezést, hiszen nem véletlenül építették fel ezt a csodálatos, aranytojást tojó intézményrendszert. Az európaiaknak ugyanakkor pontosan ez szolgálná az érdekeiket, hiszen mégsem az a cél, hogy Eva Kaili bőröndjeit béleljék ki ötszázeurósokkal az adófizetők, Katar és Marokkó, hanem hogy az öreg kontinens tevékenyen részt vegyen a világ ügyeiben. Az európai sajtó meglebegtette a rémképet, hogy Orbán Viktor július elsejétől, a soros elnökséget betöltő Magyarország miniszterelnökeként jelentős befolyással fog bírni az intézmények fölött, így azonnal keresni kell valakit, aki ezt meg tudja akadályozni.

Pedig nem lehet. Hosszú távon nem fog működni a megcsontosodott, egyes szerencselovagokat és intézményesített korrupciót fenntartó rendszer.

 Az Európai Unió addig létezik, amíg az európaiakat szolgálja, márpedig ez a félmilliárd lélek szót akar magának. A kemény munka meglátszik, amit a magyar kormány végez, Európa-szerte ismert a magyar álláspont, és az is, hogy a kormányfő nem fog belesimulni a brüsszeli szürkék közé. Az uniót fel kell rázni és érdekeltté tenni abban, hogy saját érdekeit kövesse, s ne fogadja el a neki kiszabott támogatást, amely azonnal együtt jár a politikai hangulatkeltéssel. Az unió szolgai módon követi az amerikaiakat, a befolyásos pénzembereket, a lobbistákat, a kígyónyelvű tanácsadókat, csak az ott élő embereket hagyja figyelmen kívül. A magyar modell lényegében a józan ész modellje, amely óhatatlanul győzni fog. Ha teszünk érte, mert ezt az országot bizony nem lehet kibérelni.

Borítókép: Mario Draghi volt olasz miniszterelnök (Fotó: Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.