Vége az urambátyám közigazgatásnak

Golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép a kormány korrupcióellenes etikai kódexe.

NT
2013. 01. 05. 3:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Célegyenesbe fordult a közszolgáknak címzett etikai kódex kimunkálásának folyamata. Elkészült ugyanis a kormányzat korrupcióellenes küzdelmének egyik fontos elemét adó előírás-gyűjtemény tervezete; a szöveget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemsokára társadalmi vitára bocsátja.

Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos passzusai pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket. A kódex részletesen foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása.

A közigazgatási vezetőknek címzett rendelkezések kapcsán Rétvári Bence azt mondta, hogy az előző két kormányzati ciklusban azért is harapózhatott el a korrupció, mert a különféle beosztású irányítók sok esetben visszaéltek a helyzetükkel, s a magánszempontokat a köz érdeke elé helyezték. Az etikai kódex éppen ezért hangsúlyosan foglalkozik a vezető szerepet betöltő személyek felelősségével, előírva számukra a példamutatás, az etikai és a jogi előírások fokozott betartásának kötelezettségét.

Azt már az mno.hu írta meg, hogy a KIM a Kormány.hu oldalon korábban több korrupcióellenes intézkedést is részletesen ismertetett, így például azt, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tavaly nyilatkozatot írt alá a korrupció elleni összehangolt, hatékony állami fellépésről Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel. A nyilatkozat aláírásának egyéves évfordulóján pedig az állami szervek vezetői közösen értékelték az eddig elvégzett munkát és eredményeket.

A magyar kormány a közigazgatási folyamatok és intézményrendszer egyszerűsítésével egy olyan „jó államot” kíván felépíteni, amelyet a tisztaság és az átláthatóság jellemez – közölte november elején a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A kormányzati antikorrupciós program részeként Magyarország csatlakozik a már több mint ötven országban működő Nyílt Kormányzati Együttműködéshez, és ezzel további vállalásokat tesz a korrupció elleni küzdelemre, a nyilvánosabb közigazgatás megvalósítására – tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még júliusban.

További részletek a Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.