Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Simon „a C típusú vizsgálatában is hazudott”

A Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság összehívását javasolja Simon-ügyben.

WA
2014. 03. 14. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi a Fidesz jövő szerdára Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes korábbi nemzetbiztonsági ellenőrzése ügyében – közölte Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője, a parlament szakbizottságának alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Nemzet pénteken írt arról, hogy Simon Gábort az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008-ban és 2009-ben is C típusú ellenőrzésnek vetette alá, ám a lap információi szerint a volt képviselő, munkaügyi államtitkár az anyagi helyzetéről kitöltött kérdőíven egyszer sem tüntetett fel külföldön vezetett bankszámlát.

Németh ezt úgy értékelte, hogy Simon „a C típusú vizsgálatában is hazudott”. Közölte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén megnéznék az összes dokumentumot az ügyben, meghallgatnák a jelenlegi, szükség esetén pedig a korábbi titkosszolgálati vezetést is, valamint a nemzetbiztonságért felelős akkori minisztereket, Szilvásy Györgyöt, Ficsor Ádámot és Juhász Gábort. Kérdés ugyanis, hogy „vajon Simon Gábor ügyét is intézhették-e elvtársi körben” – fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy a C típusú vizsgálat saját bevalláson alapul, amelyet a nemzetbiztonsági szolgálatok ellenőriznek és hagynak jóvá, így felmerül a gyanú, hogy falaztak a volt szocialista képviselőnek.

A fideszes politikus hozzátette, mára kiderült, hogy Simon Gábornak nemcsak egy osztrák bankban volt negyedmilliárd forintnyi eltitkolt vagyona, hanem egy magyar pénzintézetben is volt mintegy százmilliója, és megemlített emellett két budai ingatlant szintén százmillió forint körüli értékben. Félmilliárd forint tehát eddig az a pénz, amely – Mesterházy Attila MSZP-elnök szavai alapján – Simon Gábor „előző életének forrásfelhalmozása” – fogalmazott Németh Szilárd.

Az adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított volt szocialista politikust szerdán helyezte előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügyben már három gyanúsított van, Németh Szilárd azt mondta, úgy tudják, mindhárman előzetes letartóztatásban vannak.

Szavai szerint „lassan nincs a Btk.-nak olyan szakasza, amelyet ne sértett volna meg közszereplőként” Simon Gábor.

Emlékezetes, a Magyar Nemzet korábban közölte, Simon Gábor 2008 januárjában Ausztriában értékpapírszámlát – két klíring és két time deposit számlát – nyitott. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el. Az összegeket később határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtökön úgy fogalmazott: 37 napja nincs válasz arra, hogy mit tudtak a baloldal vezetői az eltitkolt pénzről, ahogyan arra sem érkezett még magyarázat, hogy Simon Gábor kinek a vagyonát kezelte, a pénznek milyen köze van politikai szerepvállalásához. A kormánypárti politikus reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága talál lehetőséget arra, hogyan tudják Simon Gábortól visszakövetelni azt a képviselői jövedelmét, amelyet az összeférhetetlensége idején vett fel.

 

Mesterházy Attila közben továbbra sem hajlandó részt venni a mentelmi bizottság ülésén. A testület összehívását a fideszes választási kampány részének tartja, amelyben nem kíván szerepelni.

Simon az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, a vagyon többek között egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott. A szóban forgó időszakban azonban az akkori államtitkár tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan, valamint gazdasági társaság, amely magyarázatot adhatott volna a mesés összeg eredetére. A lap információi szerint Simon a polgári titkosszolgálat által végzett C típusú ellenőrzésekkor nem szerepeltetett semmiféle lakás-, illetve cégeladásból származó bevételt sem.

Mint köztudott, Simon az Országgyűlésnek benyújtott vagyonnyilatkozataiban sem tüntette fel az Ausztriában parkoltatott hatalmas vagyont, amelyet jövedelemként sem vallott be, és így az után adót sem fizetett. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő volt politikust adócsalással és okirat-hamisítással gyanúsítják.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Simon február 18-i gyanúsítotti kihallgatásán már azt állította az őt kérdező ügyészeknek, hogy az ausztriai bankban lévő összeg nem a sajátja, az csupán vagyonkezelési céllal van az általa nyitott számlán.

A napokban kiderült, Simon nemcsak osztrák, hanem egy magyarországi bankban is pénzt rejteget. A Hír TV megtudta, a MagNet Bankba 75 millió forintnyi összeget helyeztek el Simon hamis afrikai útlevelének segítségével. A hamis úti okmányra egy másik – Welsz Tamás ügyében elrendelt – nyomozás során tartott házkutatáskor bukkantak rá a hatóság munkatársai. A nyomozók Welsz lakásán több tízmillió forintnyi készpénz mellett olyan iratokat is találtak, amelyeket a Simon „vagyonkezelésében” állt osztrák számlán tárolt összeg eredetének alátámasztásához készítettek.

Az útlevelet Simon fényképével ellátva, a bukott politikus édesanyja, Derdák Erzsébet vezetéknevét felhasználva Gabriel Derdák névre állították ki. A Blikk csütörtökön arról számolt be, hogy az okmányban az afrikai ország fővárosában, Bissauban lévő Rua de Bolama 8. cím szerepel Simon állandó lakcímeként, ahol ma az elhagyatva álló elnöki palota és a kiszolgálóépületek terülnek el.

Az Index eközben úgy értesült: Welsz Tamást egy Panamában elkövetett csalás miatt novemberben az Interpol körözése alapján egyszer már rövid időre őrizetbe vették, és ebben a hónapban indult nyomozás Simon ellen is. Mint írták, a két férfi kapcsolatáról egy olyan, afrikai területen dolgozó hírszerző is árulkodott, akit az útlevelekkel is üzletelő, korábban a Sólyom légitársaság tulajdonosaként ismert Welsz fontos kapcsolataként emlegetnek. A portál szerint Simon Welsztől kért segítséget, amikor a botrány kitört, és a férfi tanácsolta neki, hogy egy dél-amerikai társaságot nevezzenek meg az összeg tulajdonosaként, és állítsák azt, hogy a cég magyarországi befektetéseket, munkahelyteremtő vállalkozásokat tervezett.

Simon Gábornak sajtóinformációk szerint Welsz Tamás szerezhette az útlevelet. A Hír TV úgy tudja, nem Simon Gábor volt az egyetlen szocialista politikus, akinek Welsz Tamás afrikai útlevelet szerezhetett. A Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere azt állítja, hogy nincs hamis okmánya. „Én ezt az embert nem ismerem, ezzel az emberrel én soha nem találkoztam, ez az ember nekem ajánlatot nem tett, de nem ez a fontos. Nekem nincs olyan ügyem, ami miatt nekem egyáltalán kellene, érdemes lenne, felmerült volna az én fejemben, vagy más, hozzám közelálló személy fejében, hogy nekem más útlevéllel kellene rendelkeznem, mint a Magyar Köztársaság útlevelével” – mondta Veres János. Simon Gábor adócsalási és okirat-hamisítási ügyéről Veres János nem akart nyilatkozni a Hír TV-nek.

 

Hamis útlevéllel akart kibújni a volt szocialista alpolgármester

 

Egy másik volt szocialista politikus, Fürst György már 2009 végén egy közép-afrikai köztársaságbeli diplomata útlevéllel akart kibújni a terézvárosi ingatlanpanama-ügy alól, de diplomáciai mentességet nem kapott. A VI. kerület volt szocialista alpolgármestere jelenleg is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt áll bíróság előtt, több más ingatlanügyben pedig nyomoznak ellene. Fürst ugyanúgy a Baloldali Ifjúsági Társulásban kezdett politizálni, ahogy Simon Gábor. Ráadásul Simon Gábor is ugyanazt az ügyvédet kérte fel a védőjének, akit évekkel korábban Fürst.

 

Árulja házát Simon

 

Az interneten hirdeti pestszentlőrinci házát Simon Gábor, a csaknem 100 négyzetméteres, duplakomfortos sorházat 27,8 millió forintért árulják. A kétszintes, kerttel és garázzsal rendelkező társasházi lakás – Simon Gábor 2014-es vagyonnyilatkozata szerint – 2001 óta a politikus tulajdona – értesült a Hír Televízió.

 

Mesterházy Attila bukott helyettese emellett tulajdonosa egy több mint 1 200 négyzetméteres kert felének, egy balatonszemesi nyaralónak és egy budapesti, 12. kerületi lakásnak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.