Szijjártó: Hiteles információkat várunk Washingtontól

Teljes nyilvánosságot követel és ígér a külügyminiszter az amerikai beutazás tiltása és az állítólagos korrupcióban érintettek ügyében.

MNO
2014. 10. 18. 19:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország és Magyarország kormánya a nyitottság és az átláthatóság pártján áll, ezért továbbra is várjuk az Amerikai Egyesült Államok kormányától azokat a hiteles információkat, amelyek alapján korrupció gyanúját fogalmazta meg magyar állampolgárokkal szemben” – jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külügyminiszter, azt is követelve, az USA kormánya bocsássa rendelkezésre a hiteles információkat.

A korábban is ismert tényeket sorolta: reggel telefon értesítette a frakcióvezetőket – a Jobbik esetében a helyettest –, tájékoztatva őket, hogy a hiteles információközlés az USA kormánya és a budapesti ügyvivő, André Goodfriend részéről nem történt meg. Azzal kapcsolatban, hogy az ügyvivő egy nyilatkozatában kormánytagok érintettségéről ejtett szót a beutazási tilalommal összefüggésben, Szijjártó Péter kijelentette: az amerikaiak kormánytagokat nem tájékoztattak arról, hogy ne utazhatnának az Egyesült Államokba.

„Teljes mértékben egyetértek az ellenzéki pártokkal: a teljes nyilvánosságot szorgalmazzuk az ügyben” – nyomatékosította a külügyminiszter, aki kedden Brüsszelből egyenesen Washingtonba megy, ahol találkozik az ottani külügyi államtitkárral. Mivel Washington után Kanadába utazik, előre jelezte, hogy hazai fronton Magyar Levente fogja őt helyettesíteni.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel egyetértve a nemzetbiztonsági bizottságnak nyílt ülést javasolt, és amennyiben a külügyi grémium is összeül a kérdésben, ott is ugyanezt javasolja majd a külügyi tárca.

Szijjártó Péter az ügyet nagyon komolynak nevezte, amelyben „nincs helye homályosításnak”. Az USA ügyvivője minapi egyeztetésükön arról nem tett említést, hogy egyes sajtóinformációkkal összhangban kormánytagok volnának érintettek a „tíznél is kevesebb személy” között.

„Az Egyesült Államok és Magyarország közötti gazdasági és védelmi együttműködést jelenleg leginkább a kiváló jelzővel lehetne leírni, ezekben az időkben ráadásul Magyarország a NATO szempontjából kiemelt jelentőségű ország” – fogalmazott tájékoztatóján a miniszter.

A HVG szerint nem véletlen az amerikai lépések időzítése: a beutazási tilalom elrendelése beleillik abba a láncolatba, amelynek egyik korábbi eleme Viktoria Nuland, az amerikai külügy-minisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesének térségünkben a nyugati értékekért aggódó felszólalása tekinthető, nyitánya pedig Barack Obama hazai civil társadalom elleni hatósági támadásokról szóló beszéde volt.

Az a tény is kérdéseket vethet fel, hogy a 444 citálta először címlapra a magyar miniszterelnök környezetéhez tartozó személyek neveit; az a 444, amelyet ugyanannak a Soros Györgynek az alapítványa pénzel, aki anyagilag Clintonék alapítványát is támogatja; ahogy az sem mellékes, hogy ennek a Clinton Foundationnek a rendezvényén hangzott el a fent már említett, hazánkat bíráló Obama-beszéd.

Hogy az amerikai lépés figyelmeztetés-e nyomásgyakorlásra vagy valós történések következménye? A figyelmeztetésjelleget erősíti az a „fokozás”, amelyre a köztévé híradója hívta fel a figyelmet péntek este: első levelükben az amerikai illetékesek levelükben még magyar magánszemélyekről (Hungarian individuals) írtak a beutazási tilalom kapcsán, a velük kapcsolatban használt kifejezés azonban menet közben többször megváltozott: André Goodfriend, pénteken már a kormányzati tisztviselők (government officials) kifejezést használta, a Híradónak adott különinterjúban viszont egyenesen közszereplőknek és kormánytagoknak (members of government) nevezte azokat a személyeket, akikkel kapcsolatban „nem tartják kívánatosnak”, hogy belépjenek az USA-ba.

Az időzítés sem véletlen: köze lehet a norvég pénzek fölötti magyar ellenőrzés átalakításához. Erről bővebben keretes írásunkban és ITT olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.