Kormányfőbuktatást tervezget a Deka

Orbán Viktor mielőbbi megbuktatásának lehetőségeit keresi a hét végén megalakult Demokratikus Kerekasztal (Deka).

Bákonyi Ádám
2015. 01. 27. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak Gyurcsány Ferenc, jövő évi előre hozott választásban reménykedik a Demokratikus Kerekasztal is. Ehhez szerintük Orbán-párti és Orbán-ellenes csoportra kell hasadnia a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának. Már azt is kiszámolták, hogy a kormányfőbuktatáshoz ötvenhét kormánypárti képviselőt kell „találniuk”.

Szeretnénk egy demokratikus utat betartani. Az biztos, hogy vért nem akarunk inni, de a részletekről majd később – mondta a Magyar Nemzetnek Lovas Zoltán, a hét végén megalakult Demokratikus Kerekasztal (Deka) egyik kezdeményezője. Lovast a részletekről azután kérdeztük, hogy a szervezet első plenáris ülésén arról beszélt: komoly, hosszú távú forgatókönyvek vannak arra az esetre, ha Orbán Viktor nem mond le, vagy pártja nem állítja félre március 15-ig. Az újságíró állítása szerint ezeket a forgatókönyveket a Deka kezdeményezői, azaz Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor metodista lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és ő készítették, külső tanácsadók, elemzők nem működtek benne közre.

A Dekában mindazonáltal komolyan gondolják, hogy ezekre nem lesz szükség. – Az ilyen típusú diktatórikus berendezkedések hirtelen képesek megrendülni. Nagyon komoly külföldről jövő és makrogazdasági impulzusok, illetve komoly szociális problémák vannak. Ezek találkozása elvezethet odáig, hogy Orbán Viktor március 15-ig kikerüljön a hatalomból – véli Lovas Zoltán. Szerinte a miniszterelnök nem az az alkat, aki önként távozna a hatalomból, ezért a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának Orbán-párti és Orbán-ellenes részekre hasadása lehet „eltávolításának” az útja. Az újságíró mindezt azért tartja elképzelhetőnek, mert szerinte tavaly április 6. után a kormányfő megpuccsolta saját rendszerét. – Mára egy nagyon szűk, pár fős kör gyakorolja a politikai és a gazdasági hatalmat, amit a saját korábbi hátországa, klientúrája is megszenved – magyarázta Lovas. A jobbikosokkal nem számolva szerinte a többi ellenzéki pártnak ötvenhét Orbán-ellenes kormánypárti képviselőt kell találnia ahhoz, hogy indítványozhassák a miniszterelnök leváltását. Az újságíró hangsúlyozta, ehhez nemcsak az Orbán Viktort megtagadó Fidesz-frakcióra, hanem „a vele valamilyen szintű együttműködést folytató ellenzéki pártok összefogására is” szükség van, a folyamat magja „a két leendő nagy demokratikus váltópártnak az előjátéka” lenne. Lovas szerint mivel az erősebb fél még mindig a „poszt-Fidesz-frakció” maradna, neki kellene adnia az új miniszterelnököt, ám a helyzet olyan legitimációs kérdéseket vetne fel, amelyeket egy jövő tavaszi idő előtti választással lehetne rendezni.

Kritizálta az MSZP frakcióvezető-helyettese Gyurcsány Ferencet azokért a facebookos fotókért, amelyeken a DK elnöke ételt oszt a múlt heti Blaha Lujza téri akciójukon. „Neki is bőven van sara abban, hogy ez az ország itt tart. Naponta is osztogathatna. Van miből, ha jól tudom” – írta Lukács Zoltán. Szerinte „az új szociális törvény meg azért ment át a házon, mert Ferenc nyulat ugratott ahelyett, hogy bejött volna szavazni”. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője viszont a „demokratikus oldalon” példátlannak nevezte az akciójukat, mire Lukács azt írta: „Gratulálok. Egy milliárdos pártjától el is várom.” (MN)

A Deka várakozásai feltűnő párhuzamot mutatnak Gyurcsány Ferencék elképzeléseivel. A baloldali ellenzéki pártok összefogására, sőt az Egységes Demokrata Párt létrehozására a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke már tavaly nyáron javaslatot tett, mondván: enélkül a politikai halál vár rájuk, és sohasem győzik le Orbánt Viktort s a Fideszt. Miután elképzelését az érintettek elutasították, a DK elnöke a párt szeptemberi nagygyűlésén kijelentette, „aki nyafog, aki ebben nem hisz, aki illegeti és billegeti magát, olvashatatlan szövegekben jön szembe az összefogás demokratikus nagy ügyével, az vereséget fog szenvedni, és mi fogunk győzni, mert nincs alternatívája a demokraták összefogásának. Veletek vagy nélkületek. Színes, nagy, demokratikus zászló alatt fogunk egyesülni, akkor is, ha prüszköltök ellene.”

Majd pártja novemberi kongresszusán Gyurcsány arról beszélt, „minden erővel meg kell próbálni kikényszeríteni az előre hozott választást”. Gyurcsány az utcai tüntetésekre utalva kijelentette, „nem lehet más a céljuk ezeknek a mozgalmaknak, az ellenzéki pártoknak, mint hogy a ciklus felére kikényszerítsék az előre hozott választásokat. Nem akarunk 2018-ig a kormány rabigájában élni. Új választást az országnak 2016-ra!” A DK elnöke szerint szerint a végső cél az új köztársaság megteremtése, nekik pedig minél előbb és gyorsabban fel kell készülniük a kormányzásra. Decemberben Gyurcsány arról beszélt, a Fidesz kormányzóképessége megroppant, a DK pedig meg akarja mutatni, készen áll a kormányzásra, ezért még intenzívebb politizálásra készül. – A jövő év az Orbán-kormány bukásának előkészítésével telik majd, 2015 csúcspontja pedig az a március 15-re tervezett tüntetés lesz, amely a rendszerváltás utáni legnagyobb ellenzéki megmozdulás lehet – mondta a pártelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.