„Nem akarunk célpont lenni!”

Nyíltabban beszélne Orbán a bevándorlásról, miközben Guantánamót dicsérte az Amerikai Népszavás Bartus.

Katona Mariann
2015. 01. 13. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz dolog Európában a gazdasági bevándorlás, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre. Ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont – jelentette ki Orbán Viktor a terrorizmus elleni hétfői párizsi menet után. A köztelevíziónak kifejtette: a valóban politikai okokból életüket mentve menekülőknek menedéket kell adni, de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára ezt nem tudjuk nyújtani.

– Mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök [...], hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország – szögezte le Orbán, hozzátéve, „nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.” A kormányfő beszélt arról is, használhatatlanná vált az eddigi brüsszeli politika, a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, őszintébben kell beszélni. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 Ma reggel című műsorában tegnap úgy fogalmazott, a gazdasági menekültek beáramlása Magyarországra nem indokolt.

Habár csökkent, de még mindig van munkanélküliség, így először a magyar embereknek kell munkát adni – tette hozzá. Kitért arra is, hogy Franciaországban, Németországban és Angliában a muzulmán közösségek nagyszámú jelenléte a keresztény országok belső rendjét sokféle értelemben megborítja. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik osztotta ezt az álláspontot. Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes szerint „Európára ki kell tenni a megtelt táblát.”

A baloldali kis pártok ugyanakkor tiltakoztak. Tóbiás József, az MSZP elnöke arról beszélt, ötszázezer magyar dolgozik Európa-szerte, így a kormányfő azt üzente a brit miniszterelnöknek és a német kancellárnak, hogy küldje haza őket. Egyúttal jelezte: Orbán is vegyen részt a holnapi ötpárti terrorellenes egyeztetésen, ellenkező esetben a szocialisták sem lesznek ott.

A Demokratikus Koalíció felháborodott, szerintük a kormányfő „krónikus populizmussal kezdi képviselni a Jobbik szélsőséges politikáját”. Így vélekedett a Párbeszéd Magyarországért is, míg az Együtt szerint Orbán „idegenellenes megnyilvánulásával” növelte Magyarország nemzetközi elszigeteltségét. Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke közölte, Magyarországot nem a bevándorlástól, hanem a kivándorlástól kell félteni. Tiltakozott több magyar civil szervezet is.

Ezúttal is megszólalt a diplomáciában aktív André Goodfriend. Az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivője Twitter-oldalán nem jelezte ugyan, hogy Orbán szavaira reagálna, de Szent István intelmeire emlékeztetett, amelyben a sokféleséget dicsérte. Megnyilvánult a liberális értékekért gyakran kiálló Bartus László is. Habár az általa képviselt értékrend állítólag az emberi jogok tiszteletét kiemelten kezeli, Bartus ezúttal az Amerikai Népszavában nagyon hasznosnak nevezte Guantánamót, ahol ítélet nélkül kínoznak foglyokat, s „elégedetten nyugtázta”, hogy a CIA titkos börtönöket tart fenn, ami nélkül borzalmasabb lenne a világ.

Lapunk beszámolt arról, hogy tavaly rekordszámban, körülbelül 40 ezren érkeztek migránsok Magyarországra, többségük illegálisan. Ez több mint kétszerese a tavalyinak, s hússzor több a 2000-es évek átlagánál. A menekülők zöme a közel- és közép-keleti térségből, a gazdasági okok miatt útra keltek pedig a Balkánról érkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.