Nem alaptörvény-ellenes a devizahiteles-törvény

Több bíró kifogásolt benne néhány szakaszt, de az Alkotmánybíróság elutasította a kérelmeket.

MNO
2015. 01. 29. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla korábban többek között a K&H, a KDB Bank, a Porsche Bank és az Evobank ügyében fordult az Alkotmánybírósághoz. Az Alkotmánybíróság a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvénnyel kapcsolatban rámutatott: a jogbiztonság nem csupán az egyes normák egyértelműségét követeli meg, de az egyes jogintézmények működésének a kiszámíthatóságát is. A jogalkotó önmagában azzal, hogy az államot a per alpereseként nevesíti, nem preferálja mint peres felet, hanem csupán a fogyasztók érdekeit védő speciális eljárási szabályokat vezet be.

„Nem arról van tehát szó, hogy az állam a hatalmával visszaélve olyan helyzetet teremtett, melyben az ellenérdekű fél hátrányosabb pozícióba kerül a másik félhez képest, hanem arról, hogy a pénzügyi intézményeknek az állammal szemben kellett megindítani a vélelem megdöntésére irányuló peres eljárást” – olvasható az indoklásban.

A bankok időhúzó taktikája elbukott, immár az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy az alaptörvénnyel összhangban van és nem megkerülhető a bankok elszámoltatásáról szóló törvény végrehajtása – reagált a döntésre Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője közleményében úgy fogalmaz: „A magyar családok tehát nyertek, az eddig pereskedő bankoknak is meg kell kezdeni az elszámolást az ügyfeleik felé. Miközben más országokban még a tűzoltással vannak elfoglalva, a magyar lakáshitelesek fellélegezhetnek, itthon már rögzített árfolyam van, február 1-jétől indul a forintosítás, valamint a bankok elszámoltatása. Az idő igazolta, hogy a magyar parlament bátor és jó döntést hozott, amikor – a bankok és a baloldal heves kirohanásai ellenére – végigvitte a bankok elszámoltatását és a forintosítást megalapozó törvényeket. Az elszámoltatással 1000 milliárd forintot kap vissza 1,3 millió magyar család.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.