Szerbiának nincs megoldása a devizahitelesek gondjaira

Irreális elvárásokkal és gyors döntéssel nem lehet megoldást találni a hitelproblémákra – mondta a szerb jegybank vezetője.

TK
2015. 01. 28. 22:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jorgovanka Tabakovic, a jegybank kormányzója az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: irreális elvárásokkal és gyors döntéssel nem lehet megoldást találni a hitelproblémákra. A svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbének eltörléséről, illetve annak következményeiről hétfőn tárgyal a szerb jegybank és a szerbiai bankok egyesülete. A banki ügyfeleket tömörítő Efektiva nevű egyesület azonban szombatra Belgrádba tüntetést szervezett.

Határozottan dicséri a nemzetközi sajtó a magyar forintosítást, mert ezzel nemcsak devizahiteles ingatlantulajdonosok százezreit mentik meg a csődtől, de a magyar gazdaság kilátásai sem romlanak a svájci frank árfolyamának elengedése nyomán.

 

A Bloomberg hírügynökség szerint – bár sokat kritizálták bankellenes intézkedései miatt – Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amit a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteinek megugrása jelentett volna az országnak.

A szerb sajtó által „frankageddonnak” nevezett árfolyamküszöb-eltörlés okozta problémára a bankkormányzó szerint több megoldás is van, azt azonban leszögezte, hogy Szerbia nem kívánja alkalmazni a magyarországi modellt és nem követi a horvát példát sem. A svájci frank árfolyamát nem rögzítik, mert az alapjaiban rengetné meg a bankszektort.

A régióban alkalmazott modellek Szerbiában oda vezetnének, hogy a bankok kivonulnának a szerb piacról, ami nem lehet cél. E modelleket tartós megoldásként mutatták fel, de azok csupán „a valós megoldások elodázását” jelentik és politikai körülményektől befolyásoltak – mondta Jorgovanka Tabakovic.

Kijelentette: olyan modell kidolgozásán dolgoznak, amely egyszerű, hogy azt a gyakorlatban is könnyű legyen alkalmazni. A frankban eladósodottak egyelőre a bankokhoz forduljanak segítségért. Az NBS szerdán azokra a spekulációkra is reagált, amelyek szerint a Szerbiában tevékenykedő pénzintézetek euróalapú kölcsönöket igényeltek külföldről, majd svájci frank alapú hitelekként adták ki őket.

Az NBS közleménye szerint azok a bankok, amelyek 2006 és 2008 között svájci frank alapú hiteleket adtak, maguk is ugyanebben a valutában vették fel a hitelt külföldön.

A svájci frank árfolyamának változása miatt Szerbiában mintegy 22 ezer ember került nehéz helyzetbe, ami a régió más országaihoz képest nem sok – fogalmazott Aleksandar Vucic miniszterelnök. Azt is közölte viszont, hogy a szerb kormány csak minimális beavatkozást hajlandó alkalmazni, nem fogja például rögzíteni a frank árfolyamát. A kormány annyit tehet a frankhitelesekért, hogy tárgyal a bankokkal a törlesztési feltételek megváltoztatása érdekében – fűzte hozzá a szerb miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.