Így forintosították a devizahiteleket

Nagy Márton szerint a bankok, a jegybank és a kormány szoros együttműködésére volt szükség.

MNO
2015. 01. 28. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írja, a forintosítás két nagy lépésből áll: a konverziós árfolyam tavaly novemberi rögzítéséből és a forintosítás technikai lebonyolításából, mely február 1-jén esedékes, ám az árfolyam rögzítésével valójában megtörtént a forintosítás, hiszen szintetikusan már forinthitelek vannak a bankok mérlegében, a hitelek devizanemének ügyfelek felé történő átvezetése már csak egy technikai lépés.

Nagy szerint nem lett volna legitim egy ilyen lépéssorozat a Kúria 2014 nyári jogegységi határozata nélkül, ami kimondja az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés alkalmazásának jogszerűtlenségét, valamint azt is, hogy az árfolyamkockázatot a lakosságnak kell viselnie. Fontos tényezőnek nevezi, hogy a jegybanki alapkamat történelmi mélypontra csökkent, így a forintosított hitelek kamatai nem haladják meg a folyósításkor érvényes devizahitel-kamatokat. Korábban ugyanis a magasabb forinthiteles kamatok miatt az átváltással nőttek volna a devizaalapú jelzáloghitelesek törlesztőrészletei. „Ezenfelül gazdaságpolitikai fordulatra is szükség volt, amely 2010 után csökkentette a gazdaság sebezhetőségét, és olyan környezetet teremtett, amelyben a forintosítás már végrehajthatóvá vált érdemi piaci kockázatok nélkül” – írja Nagy.

Kiemeli, hogy az átváltásra váró deviza-jelzáloghitel állománya a 19 milliárd eurós csúcsról jelentősen, 9 milliárd euróra csökkent az elmúlt években – az új devizahitelek tiltása, a végtörlesztés és a fennálló hitelek normál üzemmenet szerinti amortizációja révén –, így arányaiban kevesebb, 25 százaléknyi devizatartalékot kellett felhasználni az átváltáshoz. Nagy szerint tehát a kormány és a jegybank 2014 őszén a lehető leghamarabb kezdte meg a forintosítást.

Mint Nagy írja, mindehhez azonban biztosítani kellett az elszámoláshoz szükséges devizamennyiséget. Az MNB Monetáris Tanácsa tavaly szeptemberben döntött a deviza biztosításáról a bankok számára, ezt 3 milliárd euróban határozták meg, az erről szóló törvényt a parlament szeptember végén fogadta el. Emlékeztetett, hogy az MNB a devizatendereket 2014. október 13-ától nyitotta meg.

Emlékeztet arra is, hogy az elszámolás keretében az ügyfelek körülbelül 1000 milliárd forintos visszatérítést kaphatnak, a bankokat ért veszteség viszont ennél alacsonyabb, 600-700 milliárd forint lehet, ami Nagy szerint megfelel a devizakeresleti igénynek. A bankok tényleges devizakereslete így 2 milliárd euró körül alakult, amiből 1 milliárd eurót a piacon, 1 milliárd eurót a jegybanknál elégítettek ki. „Tehát a bankok az elszámoláshoz szükséges devizaösszeg felét a piacon szerezték be, még 2014 augusztusában” – írja Nagy.

Az ügyvezető igazgató szerint az MNB a parlament által elfogadott elszámolási törvény szellemében cselekedett, és ezt követően lépett. Mint írja, ha a jegybank csak a forintosítási törvény után lép, akkor elképzelhető, hogy 8 milliárd euró devizakeresletből 4 milliárd euró jelenik meg a piacon, nyomás alá helyezve a forint árfolyamát. Ha pedig a piac mégis erre számít, és ezzel a feles aránnyal számol a piaci és a jegybanki átváltás tekintetében, akkor a várakozások miatt a forint jelentősen gyengülhet, ami magát a forintosítást lehetetleníti el, Nagy szerint ezért kellett megcserélni a sorrendet.

Közölte: az MNB ezért lépett, a monetáris tanács a jegybankelnök javaslatára – a szeptemberi elvi jellegű támogatást követően – 2014. november 4-én bejelentette, hogy a forintosításhoz szükséges 9 milliárd eurót – ami a tényleges keresletnél valójában 1 milliárd euróval több volt – a bankok rendelkezésére bocsátja. Felidézte: ekkor még csak találgatások voltak a piacon arról, hogy mikor és milyen ütemezéssel kell majd a devizahiteleket kivezetni.

A cikk szerint három szerződés szabályozta a forintosításhoz szükséges árfolyamrögzítést: az MNB és az egyedi bankok, az MNB és a Bankszövetség, valamint a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodások. Nagy hangsúlyozta, hogy a szerződéseket tudatosan hétvégén, november 7–9. között írták alá, így az információ esetleges kiszivárgása sem eredményezhetett volna piaci spekulációt.

Az MNB célja az volt, hogy a bankok a forintosításhoz kapcsolódó devizakeresletüket kizárólag a jegybanknál elégítsék ki. Emiatt 2014. november 7-én, pénteken az MNB minden érintett partnerbankkal formális szerződést kezdeményezett – írja Nagy.

Ebben a jegybank azt vállalta, hogy a hitelintézetek számára biztosítja a forintosításhoz kapcsolódó ügyletek teljes devizaigényét, a hitelintézetek pedig azt, hogy minden ügylethez szükséges devizaigényüket a piac helyett az MNB-től szerzik be. Az ügyvezető igazgató jelezte: a szerződést minden jelentős fogyasztói deviza- és devizaalapú jelzáloghitelekkel rendelkező bank aláírta a megadott 2014. november 9-i határidőig.

Kiemelte, hogy 2014. november 7-én Matolcsy György jegybankelnök és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke egy olyan megállapodást kötöttek, amely részletesen szabályozza a forintosításhoz kapcsolódó ügyletek legfontosabb üzleti feltételeit. Nagy szerint a jegybank nem engedte, hogy akár egy jelentősebb bank is kiugorjon a kötelékből, enélkül ugyanis nem működhetett volna az átváltás.

Az ügyvezető igazgató írása szerint november 9-én a kormány megállapodott a Bankszövetséggel abban, hogy mi lesz a forintosítás árfolyama, a szerződés alapján a 2014. november 7-ei hivatalos MNB-árfolyam és a 2014. június 16-ai Kúria-döntés és november 7-e közötti időszak átlagárfolyama közül az alacsonyabbikon forintosítják a devizahiteleket. A svájcifrank-hiteleknél így 256,5 forintos, az euróhiteleknél 308,97 forintos, míg a japánjen-hiteleknél 2,163 forintos árfolyamon történik majd a forintosítás. Később ezen szerződések alapján született meg a forintosításról szóló törvény, amit 2014. november 25-én fogadott el a parlament – jelenti ki Nagy.

Mint írja, 2014. november 10-én a bankok a pénteki hivatalos MNB-árfolyamon megkapták az MNB-től az átváltáshoz szükséges nagyjából 8 milliárd eurót. Ily módon az MNB-től lényegében a forintosításnál használt rögzítéssel megegyező árfolyamon tudták megszerezni az eurót. „A bankok még ugyanebben a hónapban gondoskodtak a szükséges svájci frank beszerzéséről is, ami nem jelentett nehézséget a még érvényben lévő 1,20-es svájci frank/euró küszöb miatt, így a svájci frankot is a rögzítéssel azonos árfolyamon vásárolták meg” – emlékeztetett Nagy.

Nagy több nehéz kérdésről is beszámolt: az első az volt, hogy egy- vagy többlépéses átváltást valósítsanak meg. Felmerült, hogy a lakossági jelzáloghiteleket két lépésben érdemes konvertálni: először a lakásvásárlási célú, majd később a szabad felhasználású jelzáloghiteleket, a jegybank vezetése azonban az egylépéses konverziót támogatta.

A cikk szerint felmerült az az opció is, hogy az elszámolás, a fair banking és a forintosítás egymástól elkülönítve, egymásra épülve, időben elnyújtva legyen végrehajtva. Ez Nagy szerint kényelmesebb lett volna, azonban növelte volna a forintosítás időzítésével kapcsolatos spekulációs kockázatokat. Emellett megnehezítette volna, hogy a teljes intézkedéscsomag egyszerre feleljen meg a Kúria-határozat szellemiségének, valamint annak az elvnek, hogy megnyugtató és végleges megoldást jelentsen az érintett háztartások számára. Végül a kormány ugyanarra az időpontra, 2015. február 1-jére vonta össze az elszámolás, fair banking és a forintosítás lebonyolítását, ami technikailag a szerződésmódosítások miatt is egyszerűbbnek bizonyult – írja Nagy.

Az ügyvezető igazgató szerint az intézkedés pozitív hatásai a következő években folyamatosan érvényesülni fognak a háztartások vagyonának stabilizálódásán, a pénzügyi rendszer sokkellenálló-képességének erősödésén és a monetáris politika hatékonyságának növekedésén keresztül. Más lett a világ a devizahitelek nélkül, ezért most el kell mindenkinek gondolkodnia arról, hogy a teher ledobása után mit kezdünk az új lehetőségekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.