Még sosem volt ilyen jó a magyar–szerb együttműködés

Szerbia hozzájárulhat Magyarországnak a térséghez fűződő geopolitikai érdekei érvényesítéséhez.

HZS
2015. 02. 11. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető délelőtt megbeszélést folytatott szerb kollégájával, Ivica Dacic külügyminiszterrel. Az azt követő közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: a hatékony együttműködés értékét növeli, hogy nagyon messziről jutottak el idáig, és a gyorsan változó világban felértékelődnek az országok közötti jó kapcsolatok. Hangsúlyozta: Szerbia hozzájárulhat Magyarországnak a térséghez fűződő geopolitikai érdekei érvényesítéséhez, így a béke eléréséhez, a kereskedelmi kapcsolatok bővüléséhez és az energiabiztonság biztosításához.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva elmondta, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett a kereskedelmi forgalom. Ennek további növelésére a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és az Eximbank képviseletet nyit Belgrádban, továbbá 45 millió eurós hitelkerettel segítik a szerb és a magyar kis- és közepes vállalkozásokat kétoldalú együttműködések fejlesztésében – sorolta.

A Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítéséről szólva közölte: a két ország április 15-ig elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányokat, majd a kínai fél finanszírozási ajánlatot ad, és az idén megkezdődhet a kivitelezés. A tárcavezető a közép-európai energiabiztonsággal kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az európai felelősség és a Déli Áramlat lemondása után az EU-nak más projekteket kell támogatnia. Megjegyezte: mivel fontos a stabilitás a térségben, Magyarország támogatja Szerbia EU-integrációs törekvéseit.

Ivica Dacic is a rendkívül jó kétoldalú kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta, és úgy vélte, az elmúlt két-három évben elért fejlődést a két ország vezetésének eltökéltsége eredményezte. Sikerült a régi, komoly problémákat megoldani, és ez történelmi értékű eredmény – mutatott rá. Hozzátette: mindennek alapja a sok egyeztetés az ország vezetői között és a bizalmon alapuló kapcsolat közöttük. A szerb miniszter kijelentette: országa érdekelt a jó kapcsolatok fenntartásában Magyarországgal, kész ezek továbbfejlesztésére és arra, hogy közösen azonosítva a kölcsönös érdekeket konkrét eredményeket érjenek el.

Ivica Dacic megköszönte Magyarország támogatását országa európai uniós integrációjához: a tapasztalatok átadását és a szakértők segítségét. Kitért a két ország gázellátásának biztosítására, mint fogalmazott, „a magyaroknak és a szerbeknek is joguk van a gázhoz”, és felvetette, hogy az EU mondja meg, honnan szerezzék be a szükséges gázt.

A tárgyalás témái között említette a határátkelők nyitását a magyar–szerb határon. Mint mondta, Szerbiának is érdeke, hogy minél több átkelő legyen a két ország között, de az illegális migráció, a bűnözés szempontjából megfelelő legyen a határvédelem. Szólt arról, hogy nem Magyarország vagy Szerbia a Koszovóból érkező illegális bevándorlók célpontja, ezért kellene az EU-nak komolyabban kezelnie a kérdést. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Magyarország a gazdasági és társadalmi érdekeinek megfelelően, a magyar és az uniós szabályok szerint jár el az ügyben, és uniós szinten kell foglalkozni ezzel a témával.

Rég nem volt ilyen jó a két ország kapcsolata

Nagyon régen nem voltak ilyen jók és kiegyensúlyozottak a magyar–szerb kapcsolatok – állapította meg Orbán Viktor kormányfő és Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter szerdai budapesti megbeszélésén.


A találkozóról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, Orbán Viktor a hivatalában fogadta a szerb politikust, akivel tárgyaltak az ukrán válságról is, miután Szerbia az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.