Sorsdöntő beszélgetések?

A héten Vlagyimir Putyin budapesti látogatásától, majd Orbán Viktor varsói tárgyalásától volt hangos a sajtó.

2015. 02. 22. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz elnök kedd délután érkezett Magyarországra: az Országházban egyeztetett a miniszterelnökkel, este pedig a Sándor-palotában fogadta Áder János köztársasági elnök.

Putyinnak fontosabb volt a látogatás

Dacára Vlagyimir Putyin nemzetközi elszigeteltségének, Budapesten szívesen látták az orosz elnököt. A nyugati sajtó beszámolói és elemzései a keddi Orbán–Putyin találkozóról leginkább arról szóltak, hogy a vizit diplomáciai tekintetben Putyinnak érte meg jobban.

Orbán Viktor kifejtette: megbeszélésükön Magyarország és Oroszország megerősítette gazdasági együttműködését, és olyan megállapodások köttettek, amelyek hazánk érdekeit kiválóan szolgálják. Magyarországnak szüksége van Oroszországra – tette hozzá a miniszterelnök, és arról is beszélt: Vlagyimir Putyinnal egyetértettek abban, hogy bármi is lép az „elesett” Déli Áramlat gázvezeték helyébe, annak megépítésében és üzemeltetésében keresni fogják az együttműködést.

Putyin pedig azt emelte ki: Oroszország az elmúlt években az egyik legfontosabb külgazdasági partnere volt Magyarországnak, és tenniük kell azért, hogy a kereskedelmi forgalom a csökkenés után ismét növekedésnek induljon.

Orbán Viktor magyar kormányfő Ewa Kopacz lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést csütörtökön Varsóban. A miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást, Ewa Kopacz pedig közölte: Ukrajna ügyében alapfontosságú az Európai Unió és a visegrádi országok egysége.

Orbán Magyarországról: Politikai fekete bárány és gazdasági sikertörténet

A nemzeti tőke megerősítése, versenyképessé tétele nemcsak üzleti ügy, hanem szabadság kérdése is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Varsóban, a lengyel gazdasági kamara rendezvényén, ahol gazdaságpolitikája elismeréséül Arany Ernyő-díjjal tüntették ki.

„Őszinte és nehéz beszélgetést folytattunk az Európai Unió és a visegrádi országok Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú” – jelentette ki Ewa Kopacz a megbeszélést követő közös sajtóértekezleten.

Bizonyos értelmezések szerint Orbán Viktor lengyelországi látogatásával elsősorban enyhíteni akarta a Vlagyimir Putyin budapesti fogadtatása miatt kialakult feszült viszonyt.

Az illegális migráció, a terrorizmus és a szélsőségek megfékezése nem az egyes országok feladata, hanem mindenkinek együtt kell dolgoznia azok kezelésén – hangzott el csütörtökön Belgrádban a magyar, a szerb és az osztrák belügyminiszter találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Mintegy 300 ezer menedékjogi kérelemre számít az idén a német bevándorlási és menekültügyi hivatal. A bajor kormányfő ugyanakkor közölte: nincs lehetőség a szegénység elől menekülő külföldiek befogadására.

 

Magyar, osztrák és német rendőrök közösen próbálják kiszűrni az illegális bevándorlókat a Nyugat-Európába tartó vonatokon, valamint azokon a pályaudvarokon, amelyeken fel lehet szállni ezekre a szerelvényekre.

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a két tárca együttműködéséről írt alá megállapodást. Pintér Sándor kiemelte: „az illegális migráció kezelésében egyetértésre jutottunk a szerb kormánnyal, és a kivitelezésnek a részletei, például hogy Magyarország mennyit vállal ebből át egészen a kiindulási országba való visszajuttatásig, az majd a rendőrfőkapitányok feladata lesz.”

Nebojsa Stefanovic kiemelte: a szerb, a magyar, a német és az osztrák rendőrség együttműködése, a határőrség megerősítése és a hőkamerák használata segített az illegális migráció csökkentésében.


Hashim Thaci, Koszovó miniszterelnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban csütörtökön megjelent interjúban hangsúlyozta: valójában a nagyvonalúan osztogatott tartózkodási és munkavállalási engedélyekről szóló híresztelések miatt vándorolnak ki illegálisan Németországba koszovói állampolgárok tízezrei. Hozzátette: az uniós tagországok „jól tennék, ha biztonságos származási országnak nyilvánítanák Koszovót, de a koszovóiaknak meg kell adni a lehetőséget, hogy legálisan beutazhassanak az EU-ba”.

Görögország hivatalos kérelmet adott be az eurócsoportnak csütörtökön, amelyben az országnak nyújtott, február 28-án lejáró nemzetközi hitelmegállapodás hat hónapos meghosszabbítását kérték. Az eurócsoport péntek délután ült össze, hogy megvitassák a javaslatot.

Németország nem támogatja a javaslatot:

Csütörtök délután a német kormány a görög levélre adott reagálásként bejelentette, hogy elutasítja a görög kormány kérelmét a nemzetközi hitelprogram meghosszabbítására. A német álláspont szerint a levélben nincs lényegi megoldási javaslat, csak egy áthidaló finanszírozásról szól, a hitelprogramhoz kapcsolódó követelmények teljesítése nélkül.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter Dijsselbloemnek címzett levelében kiemelte: Athén szeretné, hogy a következő hat hónap alatt technikai szinten egyeztetések legyenek Görögország, az Európai Unió és az IMF között egy új stabilitási és növekedési paktum kidolgozásáról. A levél azt is szorgalmazza, hogy az EKB a görög bankok esetében újra fogadjon el bóvli kategóriába sorolt görög államkötvényeket fedezetként, mikor a bankok hitelfelvételi kérelmet nyújtanak be.

Péntek este egyezség született Brüsszelben a görög adósság ügyében: az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán úgy döntöttek, hogy nem hat, hanem négy hónappal hosszabbítják meg a Görögországgal kötött hitelmegállapodást. Neve mellőzését kérő uniós tisztségviselő közlése szerint az egyezség értelmében a görög kormány hétfőig leteszi az asztalra azoknak a reformintézkedéseknek a listáját, amelyek szükségesek a görög pénzügyek rendbetételéhez.

A tűzszünet ellenére is folytatódtak a tűzharcok Kelet-Ukrajnában: Dmitro Timcsuk, a harci helyzetet figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő közölte, hogy Debalceve környékén továbbra is súlyos összecsapások folynak, a szakadárok minden tartalék egységüket a stratégiailag fontos, a szakadárok által ellenőrzött területbe beékelődött városhoz vezényelték.

Az Oroszország támogatását élvező szeparatisták debalcevei lépései nyilvánvalóan megsértik a tűzszüneti megállapodást – állapította meg szerda délelőtt kiadott közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az olasz politikus ismételten hangsúlyozta, hogy ha a harcok és a minszki megállapodást sértő további negatív fejlemények folytatódnak, akkor az Európai Unió készen áll arra, hogy ennek megfelelő további intézkedésekről határozzon.

A Kreml tájékoztatása szerint Angela Merkel, Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko a térségbeli tűzszünetről, a kelet-ukrajnai Debalceve település környékén kialakult helyzetről, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szerepéről egyeztetett.

A német kormány szóvivője kedden ugyanakkor azt mondta, Merkel és Porosenko a telefonbeszélgetés során felszólította Putyint, hogy gyakoroljon nyomást az oroszbarát szakadárokra a tűzszünet betartása érdekében.

Szerdán megkezdődött az ukrán katonák kivonása a Moszkva-barát szakadár fegyveresek által ostromlott kelet-ukrajnai Debalceve városából. A donecki szakadárok önkényesen kikiáltott „népköztársasága” az orosz médiának azt állította, hogy tömegesen teszik le a fegyvert Debalcevében az ukrán katonák.

Az Iszlám Állam líbiai szárnya videofelvételt tett közzé vasárnap este 21 egyiptomi kopt keresztény kivégzéséről, melyen a terroristák egyértelműen Európát jelölik ki a következő célpontként. Egyikük a tengerre mutatva azt mondja: „Allah engedelmével leigázzuk Rómát”.

Brutális szervkereskedelem az Iszlám Államnál

Szervkereskedelemből finanszírozza tevékenysége egy részét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – állította Irak ENSZ-nagykövete. A brutális eljárásról először tavaly decemberben számolt be egy iraki orvos.

A diplomata újságíróknak elmondta: az utóbbi hetekben hevenyészett tömegsírokban olyan holttesteket találtak, amelyeken műtéti beavatkozásra utaló nyomok voltak, hiányzott a veséjük vagy más testrészük. A nagykövet szerint tucatnyi orvost kivégeztek Moszulban, mert nem voltak hajlandók részt venni a szervek kioperálásában.

A kivégzés után Egyiptom szinte azonnal bombázni kezdte a terrorszervezet állásait. Az olaszok is egyből felismerték a veszélyt: az ország védelmi minisztere, Roberta Pinotti ötezer katonát ajánlott arra az esetre, ha egy nemzetközi koalíció indulna Líbiába „rendet tenni”.

Csütörtökön pedig az ankarai amerikai nagykövetség közölte: az Egyesült Államok és Törökország megállapodást kötött a mérsékelt szíriai ellenzéki felkelők kiképzéséről és felfegyverzéséről. A török kormány szerint a kiképzés már márciusban megindulhat az ország középső részén fekvő Kirsehir városában.

Magyarország is mérlegeli, hogy katonailag részt vesz az Iszlám Állam elleni fellépésben.

Elmarasztalások

Kész Zoltánt a választási kampányban egyszer már jogerősen elmarasztalták a választók megtévesztéséért. A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán valótlan tényállítással megtévesztette a választókat. A Kúria szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy „a Fidesznek van tizenegy jelöltje tizenegy különböző mezben”, a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás és nem értékítélet.

 

A jelölt közölte: fellebbezést nyújt be az Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság csütörtöki ülésén hozott, őt elmarasztaló döntés miatt.

A politikus egy veszprémi sajtótájékoztatón közölte: aki nem az „esélyes jelöltre” szavaz, az a Fidesz hatalomban maradását segíti.

A több baloldali párt és civil szervezet által támogatott független jelölt úgy fogalmazott: nemcsak Veszprém, hanem Magyarország szempontjából is fontos a február 22-i időközi országgyűlési választás. Vasárnap egyfelől arról döntünk, hogy ki képviselje Veszprémet és a környező 24 települést, de nem rejtjük véka alá, hogy „arról is döntenek az emberek, hogy a kormányzat teljesítményéről véleményt mondhassanak” – emelte ki.

Helyszíni tudósítónk péntek óta a városban követi az eseményeket, míg a Magyar Nemzet megszólaltatta az időközi országgyűlésiképviselő-választás minden indulóját, az interjúkat ide kattintva olvashatja el.

Elindul az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. márciusban, a cégbírósági bejegyzés folyamatban van. A szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétől függ, amely március végére várható – jelentette be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást a Főgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik.

Második lépcsőben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közműszolgáltató. Az áramszolgáltatást 2016-ban mindenképpen el tudja kezdeni az ENKSZ, de nem kizárt a 2015-ös kezdés sem – hangsúlyozta Németh Lászlóné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.