Szorosabbra fűznénk a kapcsolatokat Berlinnel

Nézőpont-felmérés Merkel látogatása kapcsán: fő szövetségesüknek tartják Németországot a magyarok, és szorgalmazzák a további közeledést.

VZ
2015. 02. 02. 6:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont Intézet Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői találkozója apropóján készített közvélemény-kutatást.

A tájékoztatás szerint a felmérésben arra a kérdésre, hogy melyik ország Magyarország legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette, a második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat nevezték meg 7, illetve 6 százalékban. További 2-2 százalék szerint Magyarország legfontosabb szövetségese Lengyelország és Ausztria.

A felmérés szerint a német kancellár magyarországi látogatásáról is pozitív kontextusban beszélgettek az elmúlt hetekben a válaszadók. A témáról az összes megkérdezett közel harmada beszélt a felmérést megelőző két hétben, 22 százalékban pozitív véleményt alkotva.

A Nézőpont Intézet közleményében azt írta, a felmérés szerint az összes megkérdezett abszolút többsége (52 százaléka) a Magyarország és Németország közötti politikai kapcsolatok további mélyítése mellett foglalt állást. A megkérdezettek 27 százaléka szerint a kapcsolatokon nem kellene változtatni, 4 százalék szerint azonban lazítani kellene azokon. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok mélyítését az összes megkérdezett hasonló arányban, 55 százalékban tartja fontos célnak. A Nézőpont Intézet január 24-26. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

Ismert, hivatalos látogatást tesz ma Budapesten Angela Merkel, először Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal az unió előtt álló diplomáciai és gazdasági feladatokról; mindenekelőtt az ukrán válság megoldásában való uniós közreműködés, továbbá az EU és Oroszország viszonya, valamint várhatóan az európai bevándorlási politika összehangolása kerül terítékre. A kétoldalú kapcsolatokat illetően Orbán Viktor miniszterelnök a napokban úgy fogalmazott, hogy nincs problémás terület a magyar–német kétoldalú együttműködésben.

A német kancellárnak tiltakoznia kell Budapesten a magyarországi civil szervezetek elleni „boszorkányüldözés” miatt, és nyomást kell gyakorolnia a magyar kormányra az emberi jogok védelme érdekében – írta közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet németországi szekciójának vezetője hétfőn. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet pedig a magyar kormány médiapolitikájának bírálatára szólította fel Merkelt.

Merkel felkeresi Áder János államfőt, majd a német nyelvű Andrássy Egyetemen hat magyarországi felsőoktatási intézmény mintegy 100 hallgatójával találkozik. A kancellár rövid beszédet tart, majd válaszol a hallgatók kérdéseire. Késő délután a Dohány utcai zsinagógában több magyar zsidó szervezet vezetőjével folytat eszmecserét. A vizit színfoltja lesz, hogy a Szegedi Tudományegyetem – fizikusi és politikai érdemeiért – a kancellárt díszdoktori címmel tünteti ki. Az oklevelet Merkel az Andrássy Egyetemen – erre az alkalomra talárt öltve – veszi át.

Magyarország szövetségese és stratégiai partnere Németországnak, s a két ország kapcsolatainak az utóbbi években tapasztalt romlása ellenére sokkal több a kapcsolódási pont, mint gondolnánk – állapították meg a lapunknak nyilatkozó szakértők Angela Merkel mai budapesti látogatása kapcsán. Szerintük a jelenlegi európai politikai és gazdasági környezetben Berlinnek szüksége van Budapestre.

Merkel útjának hátteréről, a magyar álláspontról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kérdezte a Magyar Nemzet, az interjút itt olvashatja.

A Magyarországon tevékenykedő német vállalatok az itt termelt nyereség több mint felét újra befektetik, mert hosszú távra terveznek – mondta a Napi Gazdaságnak Lieselore Cyrus német nagykövet.

Merkel látogatásához időzítve a MostMI elnevezésű Facebook-csoport kormányellenes tüntetést szervezett a Pollack Mihály térre, a Terrorelhárítási Központ azonban lezárta az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem környékét. A demonstráció szervezői közölték, rendezvényüket megtartják, csak más helyszínen.

Az M2-es metró nem áll meg a Kossuth Lajos tér metróállomáson hétfőn – egészítette ki a közösségi közlekedésben hétfőn várható változásokról adott korábbi tájékoztatását a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Angela Merkel látogatása miatt több főútvonalat is lezárnak időszakosan a fővárosban. Hétfőn hatósági intézkedésként az első járatindulástól az M2-es metró a Kossuth Lajos tér metróállomáson megállás nélkül áthalad. Számos buszjárat közlekedése is megváltozik – a részleteket ide kattintva érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.