Vádat emeltek a gólyatábori erőszak ügyében

A Fonyódi Járási Ügyészség szexuális erőszak miatt kéri a vádlottra a börtönbüntetés kiszabását.

GB
2015. 02. 20. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fonyódi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt vádat emelt a fonyódligeti gólyatáborban történt bűncselekmény miatt – közölte portálunkkal a fonyódi ügyészség. Az ügy nyomozása az elmúlt hónapban a közelmúltban fejeződött be.

Mint közleményükben írják, a sértett kímélete miatt a bűncselekmény részleteinek, az elkövetés körülményeinek nyilvánosság elé tárása nem lehetséges, az ügyészség egyébként a vádiratban zárt tárgyalás kitűzését indítványozta azzal, hogy a bíróság a sértett tanút a vádlott jelenléte nélkül hallgassa ki.

A vádlott előzetes letartóztatásban van, vele szemben az eljáró Fonyódi Járási Ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Mint ismert, a vádlottat Lamperth Mónika szocialista politikus férje, Jegesy András védte volna, de bűnpártolás gyanújába keveredett, mert a letartóztatott védence arra kérte, hogy hozza el a személyes holmiját az ELTE Tanítóképző- és Óvóképző Karának fonyódligeti gólyatáborából. Ezért kizárták az eljárásból.

Korábban megírtuk, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának 2014-es gólyatáborában megerőszakoltak egy leendő elsőévest, a szeptember elseje óta rács mögött lévő gyanúsított maga is a tábor egyik szervezője volt: fotósként dolgozott a rendezvényen.

Az üggyel összefüggésben az egyetem felelősségre vonta a kar hallgatói önkormányzatának azóta lemondott elnökét, Galántai Tamást is, mivel kiderült, tudomása volt arról, hogy az erőszak gyanúsítottja korábban is zaklatta már egy hallgatótársát. Bár Mezey Barna rektor a legsúlyosabb büntetés, vagyis az egyetemről való kizárás terhe mellett kezdeményezte a fegyelmit a diákvezető ellen, Galántait végül két szemeszterre tiltották el a tanulmányaitól. A hallgató nem fogadta el a döntést, fellebbezett a fegyelmi bizottság határozata ellen.

Ismeretes, nem a fonyódligeti volt az egyetlen botrány az egyetemen, az eset napvilágra kerülését követően ugyanis kiderült, hogy a jogi kar 2013-as táborában is szexuális erőszak áldozata lett egy hallgató. Az érintett hallgatói önkormányzatos szervezőket ott is felelősségre vonták: két hallgatót elbocsátottak az egyetemről, egy hallgatót két félévre tiltottak el a tanulmányaitól, egy szervező pedig megrovást kapott. Az érintettek itt is fellebbeztek a fegyelmi döntések ellen, de lapunk úgy tudja, a két legsúlyosabb büntetést kapó diák esetében végül helybenhagyták a korábban kiszabott elbocsátást.

A történtekkel összefüggésben az ELTE átfogó tisztújítást jelentett be, amelynek keretében márciusra a teljes hallgatói képviseletet lecseréli.

A gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt egy munkacsoport létrehozását kezdeményezte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A testület feladata egy ajánlás elkészítése, amelynek alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. Az oktatási jogok biztosa azonban a felsőoktatási törvény módosítását javasolja, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.