Lezárult a NAV-vizsgálat

Vágó Gábor, a civilnek állt egykori LMP-s volt pártjának ír jelentést az adóhatóságról.

Munkatársainktól
2015. 03. 05. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóhatóság Horváth András egykori NAV-munkatárs sajtónyilatkozatai és a külföldi cégekkel kapcsolatos hírek miatt kezdeményezett ellenőrzést tavaly novemberben. A hivatal 850 magyar cégnek az adóügyeit elemezte, amelyek mögött a vizsgált időszakban – alapítói, tulajdonosai vagy ügyvezetői között – amerikai személyek vagy cégek voltak.

A NAV vélt korrupciós ügyeiben korábban többször megszólalt a korábbi LMP-s képviselő Vágó Gábor is, aki – mint a lapunk által kikért frakciószerződésekből kiderült – még ma is foglalkozik a témával. Az LMP frakciójától 930 ezer forintos megbízást kapott idén januártól kezdődően három hónapra „NAV-jelentés készítése” tárgyban.

A magyar adóhatóság működésével összefüggésben jelentős diplomáciai feszültség alakult ki az Egyesült Államok és Magyarország között. Előbbi visszavonta Vida Ildikó NAV-elnök amerikai vízumát arra hivatkozva, hogy konkrét korrupciós ügyben volt érintett. André Goodfriend – családi okok miatt távozó – amerikai ügyvivő szóbeli jegyzékben is jelezte a magyar külügynek az adóhivatal működésével és egyes magyarországi korrupciós ügyekkel kapcsolatos véleményét.

Tegnap tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a 18 oldalas adóhatósági jelentést, amely ellentmond a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) szemben korábban megfogalmazott vádaknak.

A vizsgálati jelentés szerint nem merültek fel olyan információk, amelyek alátámasztanák azokat a híreket, miszerint a NAV bizonyos amerikai érdekeltségű cégekkel szemben diszkriminatív intézkedéseket kísérelt volna meg vagy akár mellőzte volna e vállalkozások közérdekű bejelentéseit. A dokumentumban az is olvasható, hogy a vizsgálatban nemcsak a NAV központja vett részt, hanem bevonták a helyi szerveket, vagyis a ténylegesen vizsgálatot folytató igazgatóságokat is.

A NAV novemberben már egyszer belső vizsgálatot is folytatott az ügyben. Az akkori jelentés néhány napon belül megállapította, az adóhivatal volt munkatársa alaptalanul állította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem lép fel az adócsalókkal szemben és azt, hogy az általa feltárt adócsalások ügyében nem intézkedett a hivatal.

A Kormány.hu oldalon tegnap nyilvánosságra hozott belső vizsgálatot novemberben kezdeményezte a NAV. Azt a vádat vizsgálták, amely szerint az amerikai cégek bejelentéseit figyelmen kívül hagyta a hatóság. A jelentés szerint a vizsgálat abból szempontból sem volt egyszerű, hogy a NAV számára nem volt egyértelmű, mely cégek számítanak amerikai érdekeltségnek. Ugyanis – mint írták – ilyen nyilvántartásuk nincs. Így annak a 850 magyar cégnek az adóügyeit elemezték, amelyek mögött a vizsgált időszakban – alapítói, tulajdonosai vagy ügyvezetői – között amerikai személyek vagy cégek voltak.

A vizsgálat rámutat arra is, hogy az amerikai cégek által tett „rendkívül csekély számú” közérdekű bejelentés kivizsgálása megfelelt az általános rendnek. Egy speciális esetről is említést tesz a jelentés, amely nagy nyilvánosságot kapott. Ez nem más, mint a Bunge Zrt. által kezdeményezett étolaj-áfacsalási ügy. Ebben vizsgálat és nyomozás is indult, és jelenleg is zajlik büntetőeljárás. Kitérnek arra is, hogy az étolaj-forgalmazással kapcsolatos áfacsalás már a Bunge bejelentése előtt is az adónyomózók és a NAV ellenőrök „kiemelt vizsgálati területét képezte”.

Az adóhivatal összegzése szerint az amerikai érdekeltségű cégek adóhatósági kapcsolatai átlagosnak mondhatók a többi „nem amerikai” érdekeltségű céghez képest.

Ismeretes, a magyar adóhatóság működésével összefüggésben súlyos diplomáciai feszültség alakult ki az Egyesült Államok és Magyarország között. Az Egyesült Államok visszavonta Vida Ildikónak, az adóhatóság elnökének amerikai vízumát arra hivatkozva, hogy konkrét korrupciós ügyben volt érintett. André Goodfriend – családi okok miatt távozó – amerikai ügyvivő szóbeli jegyzékben is jelezte a magyar külügynek az adóhivatal működésével és egyes magyarországi korrupciós ügyekkel kapcsolatos véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.