Politikatörténeti jelentősége lehet Orbán Viktor hétfői beszédének

Szijjártó Péter személye erősödik, tárcája gyengül – az MNO külpolitikai szakértőket kérdezett a hétfői nagyköveti értekezlet után.

2015. 03. 09. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi évenkénti külképviseleti értekezleteket félévenkéntire cseréli a miniszterelnök, ez volt az első fontos bejelentés hétfő reggel. Feledy Botond külpolitikai szakértő ezzel kapcsolatban az MNO-nak rávilágított, a helyzet geopolitikailag valóban gyorsan változik, amely gyorsabb információáramlást indukál. Ám hogy ennek megfelelő formája-e az, hogy beutaztat és leültet embereket a kormány, ez kérdés, de az indoka megvan.

– Országa válogatja, van, ahol nem tartanak ilyen értekezleteket. Az Egyesült Államok esetében azt is nehéz megoldani, hogy mindenki hazamenjen, az internet világában pedig azért van egyéb módszer a követségeket eligazítani – erősít rá Feledy véleményére Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Feledy a póráz rövidebbre vételéből kiolvassa ugyanakkor, hogy a külügyi tárca szerepe külügyekben csökken, a miniszterelnöké pedig növekszik, de számos országban így van ez, és nem is tegnap kezdődött, hogy a külügyi terület csak végrehajtja a felsőbb szándékokat.

Hogy a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium veszít súlyából, ráadásul – enyhén szólva – fontos hangsúlyeltolás következik a külpol tartalmát tekintve, adja a fel-felröppenő kérdést: maradhat-e Szijjártó Péter?

– A jelenlegi belpolitikai helyzetben nem olvasható ki a folyamatokból minisztercsere. Biztos, hogy a keleti nyitás retorikája megváltozik, de ez önmagában nem indokol vezetőváltást – véli Feledy Botond, aki szerint a külpolitikai doktrínaváltás ilyen értelemben nem hat vissza a belpolitikára, így személycserék formájában sem jelenik meg.

Kaiser azt mondja, éles irányváltás nincs, ráadásul a gazdasági diplomácia előtérbe helyezése a mostani miniszterhez köthető. – Amit a kormányfő a déli nyitással meghirdetett, Szijjártó Péter már bejelentette a múlt héten – értelmezi a helyzetet Kaiser Ferenc.

A két szakembert arra is kértük, értelmezze és helyezze nemzetközi kontextusba az Orbán által említett „dörzsöltséget”.

– Nyilván ne képzeljük el nagyon fehér kesztyűsnek a valódi nemzetközi diplomáciát – így Feledy. – Ilyen dörzsöltségre mindenkinek szüksége van a diplomáciában, a követeknek és a gazdasági attaséknak is. A másik, hogy egyetlen ország sem lehet sikeres, amely nem fektet az értelmiségi és a kereskedelmi diplomáciára egyaránt nagy hangsúlyt – teszi hozzá.

Kaiser amondó, a diplomácia egy állam bizonyos képességeinek kivetítése, ami nem feltétlenül katonai erőmutatás. – Nyilván ebben a pénz és a gazdasági haszon markánsan megjelenik, az USA sem a demokráciát féltette az öbölháború vagy az iraki invázió idején – fogalmaz élesen a professzor.

Ugyanakkor nem gondolják, hogy a kormány magával a külgazdaság fókuszba helyezésével unortodox dolgot tenne, legfeljebb az lehet szokatlan a nemzetközi világban, hogy ezt ennyire hangsúlyozza. Ausztriában például keleti gazdasági kapcsolatokra szakosodott főosztályt tartanak fent.

– Tény, hogy most volt meghirdetve 50 gazdasági attaséi állás, és ha ez csak becsatlakozna a létező diplomáciai rendszerbe, az jó is lenne. A Bem rakpartról szivárgó hírek szerint viszont a diplomáciai kapcsolatok minőségének mérőszámául valóban a beáramló tőke nagyságát igyekszik a kormány megtenni. Márpedig ha ez így van, akkor mondhatjuk azt, hogy a hangsúlyokkal átestek a ló túlsó oldalára. De egyik láb sincs a másik nélkül, ahhoz, hogy stabilan álljunk, két láb kell – véli Feledy Botond.

Ennél azért markánsabban fogalmaz Kaiser, aki szerint „amivel hazánk kísérletezik, hogy a diplomata elsősorban – durva szóval élve – üzletkötővé alakuljon át, nem eretnek meglátás, de kereskedelmi attaséja más országoknak is van”. Külpolitikai képviseletünk mindazonáltal szerinte az Európai Unión és a NATO-n keresztül meg van oldva, külpolitikailag tehát stabil a környezetünk.

Elébe menve egy lehetséges félreértésnek, azt is tudakoltuk a szakértőktől, nem érti-e majd félre a Nyugat, hogy „nincs nyugati nyitás”. Feledy szerint nem ezt fogjuk olvasni holnap a The New York Times hasábjain; ennél sokkal fontosabb, hogy mit teszünk, hogy kinyitjuk-e a gázcsapot Ukrajna felé vagy sem.

– Ha az egész beszédet nézzük, elhangzott, hogy a magyar exportot a nyugati világhoz kapcsolódásunk uralja. Ha a célkitűzés teljesülni fog, akkor is kétharmad részt velük fogunk kereskedni. Emellett fontos, hogy katonai felajánlásokat tettünk a balti térséget és az Iszlám Államot illetően is. Úgy gondolom, bár az elmúlt időben Vlagyimir Putyin látogatása miatt kapott hideget-meleget a magyar külpolitika, a beszédben azért eléggé markánsan megjelent, hogy a magyar érdek a nyugati partnerség fenntartása – teszi hozzá már Kaiser Ferenc.

És ha már Iszlám Állam: fontos kérdés, hogy nem lesz-e baja Magyarországnak a kvázi hadba lépésből.

– Az teljesen egyértelmű, hogy a közel-keleti térségben fegyveresen jelen lévő országok kitettsége növekszik – mondja Feledy Botond. Ezt Kaiser Ferenc a következőkkel toldja meg: – Nem ettől leszünk „inkább” célpontok. A nyugati világ, így benne mi is automatikusan célpontok vagyunk. Az Iszlám Állam nem ismer minket. Az ő szemében Izrael és az Egyesült Államok a nagy és a kis sátán, mellettük Nagy-Britannia és Franciaország a fő ellenség mint korábbi gyarmatosítók, és még Németország a török kisebbség miatt. Arról nem is beszélve, hogy egy Magyarországon elkövetett merényletnek nincs akkora hírértéke a médiában, mint egy Londonban vagy Párizsban végrehajtottnak. A terrorista úgy mérlegel, hogy az ő célja a figyelemfelkeltés, amiben pedig a média partner. Ez az üzenet egy Magyarország elleni támadásnál kevésbé megy át.

Kaiser azt is artikulálja, hogy nemzetközi jogaink és kötelezettségeink egyaránt vannak. – Magyarország azért tudja relatíve alacsony szinten tartani a fegyveres kiadásait, mert egy katonai szervezet tagja. A NATO alapokmányában benne van, hogy ha valamely országot megtámadnak, azt minden ország a maga elleni támadásként kezeli. A semleges államok közben GDP-arányosan is sokkal többet költenek a haderőre, mint Magyarország, mert nincs mögöttük a szövetségesi támogatás. Magyarország egyébként felajánlott 1000 katonát békefenntartó missziókba, ennek a számnak most alatta vagyunk. Ilyenkor a NATO úgyis megkérdezi, hová szeretnénk menni. Hogy a mostani vállalás Németország és Olaszország oldalán történik, az sem véletlen, fontos partnereink ők – hangsúlyozza Kaiser.

Sokaknak feltűnik, hogy egy csapásra mennyit javult a viszonyunk az Egyesült Államokkal, ahogy bejelentettük a déli nyitást a keleti „helyett”. A szakemberek óvatosságra intenek a kérdésben.

– Eleve azt vitatnám, hogy rendeződik a viszony. Kommunikációs szempontból Colleen Bell, aki négy évre ideérkezik, nyilván nem akarja továbbvinni André Goodfriend hátizsákját. A médián keresztül megjelenő nyilatkozatok stílusukban eltérhetnek a korábbiaktól, de tartalmukban nem jelentősen. Ilyen összefüggést nem kockáztatnék meg a kettő között – húzza alá Feledy, aki nem hinné, hogy Washingtonból bármilyen telefon jött volna.

Kaiser távolabbról indít: – El szoktunk viccelődni Torgyán József chilei cseresznyéjén, de azért az gazdaságtörténeti tény, hogy még a két világháború között nagyon komoly kapcsolataink voltak. Ganz motorvonatokat, Csepel teherautókat exportáltunk Dél-Amerikába! Minden állam elemi érdeke, hogy a lehető legtöbb partnere legyen, mert így lesz a legkevésbé sebezhető. Hogy most ez pont egybeesik az amerikai viszony változásával Meg kell jegyezni, hogy bár a Nyugat nem kedveli a Paks 2-vel kapcsolatos politikánkat, de a nyugati világ is vígan üzletel Oroszországgal, a németekről nem is beszélve. Új piacokat kell keresni, ennek vajmi kevés köze van az Egyesült Államokkal való kapcsolathoz. Ráadásul ahová a kormányfő a közeljövőben utazik, az még vastagon Kelet lesz.

Feledy Botond szerint az, hogy nyitottnak kell lennie a kicsike gazdaságunknak, teljesen jó. Hogy a déli nyitásra a magyar vállalatok készen állnak-e, az kérdés. Nyugat-Európában ez már adott esetben rutinnak számíthat, nálunk nehezebben indul be adott esetben egy hazai vállalkozás afrikai kalandja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.