Rogán: Meg kell akadályozni a Wall Street hazai farkasainak visszaéléseit

Állami vagyonfelügyelő kirendelését javasolja a Fidesz – mondta a kormánypárt frakcióvezetője.

KSZ
2015. 03. 23. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus megerősítette: a Fidesz törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek még hétfőn, kezdeményezve, hogy a brókerbotrányokban érintett cégek cégcsoportjainak, valamint a vállalatok vezetőinek, tulajdonosainak, felügyelőbizottsági tagjainak és egyes könyvvizsgálóinak vagyonát is zárolják, nekik ugyanis „valószínűleg tudniuk kellett” a csalásokról. A zárolt vagyont a kártalanításra kell fordítani – közölte.

Az előterjesztésben előírják majd – folytatta a frakcióvezető –, hogy a botrány kirobbanása óta hozott vagyonátruházási döntéseket szintén felül kell vizsgálni az említettek esetében. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy egy szerződés a vagyon átmentését szolgálta, akkor azt semmissé kell nyilvánítani, és azt a vagyont is zár alá kell venni – magyarázta a politikus.

Annak érdekében, hogy a zár alá vett vagyon a kártalanítást szolgálja, állami vagyonfelügyelő kirendelését is előírnák – tájékoztatott.

A Fidesz célja, hogy a törvényjavaslatot jövő kedden megszavazhassa a Ház. Ezért házszabálytól eltérést javasolnak, amelynek elfogadásához kérik az ellenzék támogatását – mondta Rogán Antal, aki úgy fogalmazott, reméli, az ellenzéki képviselők közül senki nem áll majd a csaló brókerek pártjára. Hozzátette azt is, olyan törvényt szeretnének alkotni, amely mindenféle szempontból kiállja az alkotmányosság próbáját.

Az évtizedes pénzügyi korrupciót nemcsak felszámolni kell, hanem mindent meg kell tenni azért, hogy „a Wall Street hazai farkasai” többé ne tudjanak visszaélni pénzügyi hatalmukkal – fogalmazott, arra kérve a kormányt, mihamarabb nyújtson be törvényjavaslatot a parlamentnek a brókercégek ellenőrzésének szigorításáról.

A Fidesz frakcióvezetője beszélt a bankok elszámoltatásáról is, amely márciusban és áprilisban 1,7 millió devizahitel-szerződést érint. Jelentős összeget kapnak vissza a családok – hangsúlyozta.

Rogán Antal egyúttal elmondta: kérte a Magyar Nemzeti Bankot, hogy az elszámolások végrehajtását ellenőrizze, és a bankok esetleges késedelménél a lehető legszigorúbban lépjen fel.

Az MSZP–DK-s jelölt győzelmét hozó újpesti időközi önkormányzati választást a politikus úgy kommentálta: a vasárnapi választást egy olyan újpesti körzetben tartották, amelyet a Fidesz történetében még sosem nyert meg, ezért nem érte őket nagy meglepetés.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos nemzetgazdasági minisztériumi dokumentumra vonatkozó kérdésre Rogán Antal azt mondta: tanulmány nem készült, közvélemény-kutatás ellenben igen.

Annak érdekében, hogy mihamarabb újra felállhasson a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága az LMP is törvénymódosítást nyújtott be. Ebben azt is biztosítanák, hogy a jövőben ne maradhasson ellenőrzés nélkül a jegybank.

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: előterjesztésük értelmében az ellenzéki pártok is delegálhatnak képviselőket, mandátumuk pedig nemcsak a parlamenti ciklushoz igazodna, hanem mindaddig fennállna, míg egy újonnan megválasztott Országgyűlés nem nevezi ki az új testületet. A párt a felügyelőbizottság ellenőrzési jogát kiterjesztené a pénzügyi felügyeletre is – hangsúlyozta az LMP-s politikus, hozzátéve: törvénymódosítás kezdeményezésére is lehetőséget adnának a testület számára, hogy minél inkább megelőzhetők legyenek az elmúlt hetek pénzügyi botrányai.

A politikus, aki Matolcsy György jegybankelnököt ismét lemondásra szólította fel és az ellenőrzés elégtelenségéről beszélt, úgy ítélte meg: megfelelő ellenőrzés mellett elkerülhetőek lettek volna a brókerbotrányok.

Schmuck Erzsébet kérdésre válaszolva elmondta: egyetért a pénzügyi felügyelet szigorításának  szükségességével, és azzal is, hogy a botrányok felelősei saját vagyonukkal feleljenek az általuk okozott károkért. Kijelentette azt is: képviselői készek nyilatkozni érintettségükről a brókerbotránnyal kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Bank korábbi felügyelőbizottsági elnökének és tagjainak megbízatása mandátumuk lejártával 2014 májusában szűnt meg.

A Magyar Liberális Párt (MLP) hétfőn ismeretlen tettesek ellen hanyag kezelés gyanújával tett feljelentést a „Quaestor-botrány miatt” – közölte az MLP. Indoklásként azt írják, hogy a Quaestor felügyeletét a Magyar Nemzeti Bank látta el, de a napvilágot látott információk szerint a jegybank nem vette észre, hogy a vállalati kötvénypiacon megjelent 150 milliárd forintnyi nem engedélyezett kötvény. Amennyiben ezt a felügyeleti szerv munka- és feladatkörében észlelte volna, akkor nagy valószínűség szerint meg lehetett volna előzni, hogy ma több ezer károsultja legyen „a Quaestor csődjének” – teszik hozzá.

Az MLP úgy véli, a felügyeleti szervnél kötelességük elhanyagolásával, gondatlan megszegésével ismeretlenek nagy vagyoni hátrányt okoztak – fogalmaznak.

A Fidesz javaslata alapján egy vagyonalapba vonnák be a brókerbotrányban érintett cégcsoportok vagyontárgyait, köztük „a hatalmukkal visszaélő” brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más felelősök magánvagyonát is, majd ebből a vagyonalapból kártalanítanák a károsultakat – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek nyilatkozva.

 

A brókerek visszaéltek a pénzügyi hatalmukkal, a károsultak száma pedig meglehetősen nagy, ezért nincs vesztegetni való idő, meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyekkel meg lehet óvni a „kimenekítéstől” a kártalanítás alapjául szolgáló vagyontárgyakat – mondta a kormányfő.

 

„Ilyenkor az szokott történni (...), hogy azok, akik kicsalták az emberek pénzét, valahogy mindig megússzák. Azért tudják megúszni, mert valahogy az a vagyon, amelyből kártalanítani lehetne az embereket, kézen-közön ilyenkor el szokott tűnni: tág tere nyílik a jogászkodásnak, és mire a kormány vagy a felügyeleti szervek intézkednének, kiderül, már nincsenek is meg a vagyontárgyak” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

A Fidesznek a kormány által is támogatott javaslata éppen azt célozza – folytatta a miniszterelnök –, hogy ez ne fordulhasson elő, és azonnal vonják be egy vagyonalapba ezeket a vagyontárgyakat, ideértve „a hatalmukkal visszaélő” brókerek, felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók, valamint más hibázók, felelősök magánvagyonát is. E vagyonalapból kártalanítanák azokat, akiknek eltűnt a pénze „ebben az évtizedes korrupciós visszaélésben” – mondta.

 

Ha az ellenzék is támogatja, a parlament már jövő kedden szavazhat a törvényjavaslatról, majd egy napon belül megszületnek a végrehajtási rendeletek, s azonnal megkezdődhet a vagyontárgyak zár alá vétele, a magánvagyonok bevonása a kártalanításba – közölte Orbán Viktor.

 

A kormányfő megismételte: a legfontosabb, hogy a felelősök ne úszhassák meg, és ne úgy végződjön ez a történet is, mint az elmúlt húsz évben szinte minden hasonló pénzügyi visszaélés végződött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.