Az üzleti érdekek ellenére továbbra sincs megállapodás

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete nem mutat kompromisszumkészséget.

2015. 05. 06. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÉŐDSZ-nek a posta értékszállító cégénél, a JNT Security Kft.-nél működő szervezete április 20-a éjféltől hirdetett sztrájkot határozatlan időre, mivel nem sikerült megállapodni az idei bérekről a munkáltatóval. Az internetes sajtóban április 22-én reggel megjelent hírek arról szóltak, hogy kiürülhetnek bankautomaták, zavar lehet a BKK automatáiban, a nyugdíjfolyósítással is adódhatnak problémák. Ezt követően a Magyar Posta közleményben jelentette be, hogy bíróság előtt kérik számon a szakszervezetiek szavait és tetteit.

A JNT és a Magyar Posta mostani közleménye szerint május 6-án a budapesti és debreceni értékszállítók közül 54-en csatlakoztak a sztrájkhoz az ÉŐDSZ felhívása alapján az országosan 287 fős értékszállítói állományból. A többi tizennégy telephelyen, valamint az értékfeldolgozásban nincs munkabeszüntetés.

A közlemény emlékeztet: a sztrájktörvény egyértelműen leírja, hogy a munkabeszüntetés miatt kiesett munkaidőre a sztrájkhoz csatlakozó dolgozót nem illeti meg díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás. Ennek alapján az április 21-e óta tartó sztrájkban egy értékszállító éves jövedelemkiesése meghaladhatja a bruttó százezer forintot. Hozzátették: a munkabeszüntetés negatív hatásai miatt veszélybe került a korábban megajánlott egyszeri kifizetés, valamint egy esetleges 2016. évi bérfejlesztés lehetősége is.

Hangsúlyozzák: mind a JNT-nek, mind pedig a Magyar Postának elemi üzleti érdeke, hogy a társaság továbbra is megbízható szolgáltató maradjon, ezért felelőtlen az ÉŐDSZ magatartása, és akár már rövid távon is veszélyeztetné a JNT azon törekvéseit, hogy új partnereket szerezzen, bevételeit pedig folyamatosan növelje. Ez a két cég szerint minimális alapfeltétele a foglalkoztatotti állomány szinten tartásának, és nélkülözhetetlen a béremelés forrásának megteremtéséhez.

A közlemény szerint felelőtlen az ÉŐDSZ azért is, mert olyan béremelési javaslatot követel, amely irreális, és nem összeegyeztethető a társaság üzleti lehetőségeivel. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy ilyen mértékű általános bérfejlesztésre sem a tulajdonos Magyar Postánál, sem más állami tulajdonú vállalatoknál nem került sor 2015-ben.

A JNT és a Magyar Posta mindent megtesz – ahogyan eddig is megtett – az ügy tárgyalóasztal melletti rendezése érdekében. Ugyanakkor a másik féltől minimálisan elvárja, hogy a gazdasági realitások mentén határozza meg bérelvárását, továbbá magatartásával és felelőtlen nyilatkozataival ne veszélyeztesse se a JNT, se pedig a Magyar Posta üzleti érdekeit, ezzel ugyanis pont a szakszervezet akadályozza a JNT-t abban, hogy a jövőben további bérfejlesztést hajthasson végre – írják.

Közlik továbbá: a május 4-én folytatott tárgyaláson elhangzottak – az érdemi párbeszéd ígérete és a felek konszenzusa a folytatásról – fényében, valamint a JNT által a sztrájk és a tárgyalások során tett egyoldalú pozitív gesztusok, továbbá a JNT által tanúsított konstruktív hozzáállás tükrében elfogadhatatlan a tervezett demonstráció.

A közlemény szerint nem áll összhangban a sztrájk intézményének rendeltetésével és célszerűségével az sem, hogy „a tárgyalásokat egy adott személy munkaviszonyának visszaállítására használná ki az ÉŐDSZ”, és az is elfogadhatatlan érdek-képviseleti attitűd szerintük, hogy a szakszervezet folyamatosan megszegi a kollektív szerződésben foglaltakat.

A Munkástanácsok április 23-án közleményben tiltakozott az ellen, hogy a JNT Security Kft.-től elbocsátották az ÉŐDSZ JNT-alapszervezeti ügyvivőjét, Kuti Zsoltot. A munkáltató közleményük szerint „egy kereskedelmi televíziónak tett nyilatkozatából kiragadott mondatára hivatkozva tette ezt, amely a JNT véleménye szerint közvetlenül és ténylegesen alkalmas volt a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére”. A szakszervezet felszólította a munkáltatót, hogy azonnal állítsa helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.