Lázár változtatásokat tervez a brüsszeli képviseleten

Azt nem árulta el, hogy Györkös Péter nagykövet távozik-e.

2015. 06. 04. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet csütörtökön megjelent cikkére, miszerint az ország brüsszeli állandó képviseletének tisztogatását tervezik, Lázár János – akinek a felügyelete alá tartozik a szervezet – úgy reagált: határozott változásokat tervez a képviseleten. Célul tűzte, hogy Magyarország állandó képviselete legalább olyan jó legyen, mint a térségbeli versenytársaké.

A képviseletet vezető Györkös Péter nagykövet távozásáról szóló értesüléseket a miniszter ugyanakkor nem kommentálta. Úgy fogalmazott: Györkös Péter kiváló diplomata, a következő időszakban is szüksége van rá a magyar államnak.

A kormányzati munka értékelésével kapcsolatban kifejtette: az érintett tárcáknak június 30-ig kell akciótervet készíteniük arról, milyen teendőket látnak szükségesnek például az oktatásban, az egészségügyben, a bürokráciacsökkentésben, a versenyképesség javításában és az adóeljárásokban.

A július eleji rendkívüli kormánykonferenciára több intézményvezetőt is meghívnak, mások mellett Matolcsy György jegybankelnököt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét, Pálinkás Józsefet, a Nemzeti Fejlesztési, Kutatási és Innovációs Hivatal vezetőjét, Patyi Andrást, az államreform-bizottság elnökét és Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövetet.

A több mint kétórás sajtótájékoztatón bejelentette továbbá, hogy két hónapon át tartó konzultáció kezdődik az úgynevezett közigazgatási rezsicsökkentésről, azaz arról, hogy a közszolgáltatásokért fizetendő díjak közül melyek csökkenjenek, illetve szűnjenek meg.

Emlékeztetett: 2016-ban már 10 milliárd forinttal kevesebb bevételt terveznek a közigazgatási térítési díjak csökkentése, illetve megszüntetése miatt. Arról, hogy mely díjak csökkenjenek, szűnjenek meg, június 5-től augusztus 6-ig tart konzultációt a kabinet. Véleményt mondani személyesen a járási hivatalokban vagy a kormányhivatalok honlapján lehet – tájékoztatott a miniszter, aki a kormány által mérsékelni javasolt díjak közül példaként említette a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének költségét, az ellopott gépjármű forgalomból kivonásának díját és az ellopott igazolványok pótlásának összegét.

A leállított M4-beruházásról a miniszter elmondta: Abony és Törökszentmiklós között az eredeti nyomvonalon építik meg az utat – egyszerűsített műszaki tartalommal –, a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakaszon pedig szintén a műszaki tartalom felülvizsgálatával kezdik majd a munkát, ezután írnak ki új közbeszerzést.
Hozzátette, hogy a három kivitelezői csoporttal el fognak számolni, e cégek mintegy 28 milliárd forintnyi előleget vettek fel, ezt visszakéri tőlük a kormány.

A közfoglalkoztatás átalakítására vonatkozóan elmondta, hogy azok bérét, akik legfeljebb 120 napig idénymunkát vállalnak és ezalatt szüneteltetik a közfoglalkoztatotti jogviszonyukat, a minimálbér 85 százalékában garantálják. Arra biztatta az idénymunkát kínálókat, hogy jelentkezzenek az önkormányzatoknál vagy a járási hivataloknál, s azok kiközvetítik a munkát. Ugyanakkor ha egy közfoglalkoztatott fizikailag és egészségügyileg is alkalmas egy adott idénymunkára, de azt visszautasítja, akkor három hónapra átmenetileg a közfoglalkoztatotti jogviszonya is megszűnik – hívta fel a figyelmet.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a héten új eljárást rendelt el a Biszku-perben, Lázár János tudatta: Orbán Viktor tájékoztatást kért az ítélettel összefüggésben Trócsányi László igazságügyi minisztertől. A tárcavezető megjegyezte: „én azok közé tartozom, akiket az ítélet indoklása kifejezetten felháborít”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta: a rendőrségi nyomozással megerősítette azt a korábban is hangoztatott véleményét, miszerint a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének azonnali hatállyal távoznia kell a székéből. „Amennyiben ezt nem teszi, minden órával kárt okoz” – fogalmazott, a mozgássérült sportolók érdekeit hangoztatva.

A minisztert kérdezték arról is, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke egy interjúban ügyvédi irodák lehallgatásáról beszélt. Azt felelte: biztos abban, hogy Réti László nem a levegőbe beszél, azt kérte, hogy vegye fel a kapcsolatot Trócsányi Lászlóval, akihez mind a kamrák, mint a titkos információgyűjtés engedélyezése tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.