Milliárdos károkat hagyott hátra a szerdai vihar

A katasztrófavédelem országszerte több mint 4600 bejelentést kapott.

MTI
2015. 07. 09. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János a sajtótájékoztatón elmondta: a kármentesítéshez szükséges esetleges kormányzati segítség ügyében egyeztetni fog a kormányhivatal-vezetőkkel.

Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, volt katasztrófavédelmi vezető a tájékoztatón azt mondta: a tűzoltókat annyi esethez hívták, mint egyébként másfél hónap alatt.

Több mint 4600 jelzést kapott a katasztrófavédelem a szerdai vihar miatt, ebből csaknem 1300 esetben már megoldották a problémát – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Közleményük szerint Fejér megyében a korábbinál többen vannak áramellátás nélkül, mert a helyreállítás miatt az áramot több helyen le kellett kapcsolni. Jelenleg kilenc településen, 989 helyen nincs áram. Budapesten hatvanhat fogyasztónál, Pest megyében két járásban, ötven fogyasztónál nincs még áramszolgáltatás.

A főváros XX. kerületében átáztak egy lakóház falai, az áramütés veszélye miatt lakhatatlanná vált az épület, amelynek hat lakóját az önkormányzat helyezi el – írta az OKF.

A Mávinform délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a miskolci és a szolnoki vonal elővárosi személyvonatai továbbra is csak Rákosig vagy Kőbánya-felsőig közlekednek, mert a katasztrófavédelem intézkedésére a Keleti pályaudvar több vágányát lezárták szerdán a forgalom elől.

A Budapest–Cegléd–Szolnok-vonal fővárosi szakaszán, a kőbányai teherpályaudvaron továbbra is csak az egyik vágány járható, ezért 30-50 perces késések is előfordulhatnak.

A Budapest–Hatvan–Miskolc-vonalon 25-30 perces késések várhatók. A gödöllői helyi vonatok csütörtökön nem közlekednek. Budapest és Hatvan között a gyors- és sebesvonatokra pótjegy nélkül lehet felszállni.

A Budapest–Újszász–Szolnok-vonalon utazóknak 25-30 perces késésekkel kell számolniuk. A sülysápi elővárosi vonatok nem közlekednek. A miskolci és újszászi vonalról érkező gyors-, sebes- és intercity-vonatok megállnak Rákos és Kőbánya-felső állomáson is, ezekkel lehet továbbutazni a Keleti pályaudvar felé.

A Budapest–Kunszentmiklós–Tass–Kelebia/vonalon 20-25 perces késések várhatók.

A vihar miatt a budapesti közparkokban keletkezett károk mihamarabbi felszámolására válságstábot hozott létre a Főkert Nonprofit Zrt. Közleményük szerint Budapesten sok fa kidőlt, kettészakadt, sok ágat szakított le a szélvihar, a fákon sok a letört, fennakadt ág, ezért arra kérnek mindenkit, hogy a következő napokban ne látogassák a közparkokat, mert a leeső ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek.

A Főkert munkatársai több mint 4 millió négyzetméter zöldfelület, csaknem 97 ezer parki fa és több mint 26 ezer fasori fa átvizsgálását kezdték meg csütörtökön. A kidőlt fákat és a leszakadt ágakat folyamatosan szállítják el.

Székesfehérváron a szerdai vihar okozta károkról és a helyreállítás feladatairól tartott sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester, Bóka Viktor jegyző és Kulcsár Mihály múzeumigazgató elmondta: a károk pontos összesítésére heteket kell várni, az azonban már ma biztos, hogy az önkormányzati tulajdonú épületek esetében a kárösszeg meghaladja a több száz millió forintot. A középületek helyreállítását az önkormányzat vis maior keretéből végzik el, de pályázni fog a város az állami vis maior-keret támogatására is. Elmondták, hogy a legkomolyabb károk a városháza két épületén, a Szent István Király Múzeum több épületén, a Vörösmarty Mihály Könyvtárban és a Tóvárosi Általános Iskolában keletkeztek.

A szerda esti vihart követően csütörtök reggelig 41 bejelentés érkezett a katasztrófavédelem Jász-Nagykun-Szolnok megyei műveletirányítási központjába, nagyobb részük a Jászságból – tudatta az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

S. Tóth Anikó elmondta: ezek egyikét a Jászberényi Állatkertből kapták a tűzoltók, ahol a medvéket és a hiénákat veszélyeztette egy letört, az állatok kifutója közelébe zuhant nagyobb faág. A tűzoltóknak sikerült gyorsan eltávolítaniuk a viharban megtépázott fa lehasadt részeit, amelyek így sem állatban, sem emberben nem tettek kárt.

Egy halálos áldozata is van a szerdai hidegfronttal érkező viharnak, többen megsérültek. A főváros IX. kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett.

A viharos szélben kidőlt fák, leszakadt ágak és megrongálódott vezetékek sok helyen okoztak fennakadást a közlekedésben. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott és a kigyulladt tetőket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.

A tegnapi vihar után a BKV vonalain még folyik a kárfelmérés és zajlanak a helyreállítási munkálatok – írja közleményében a társaság. Mint jelezték, elsősorban a kidőlt fák, leszakadt faágak, valamint a beázások okoztak problémát a közlekedésben, a vihar okozta anyagi kár felmérése pedig folyamatban van. Arról is beszámoltak, hogy a közelgő vihart a pályafenntartásért és a felsővezetékekért felelős szakemberek megerősített szolgálatban várták, akik a vihar elvonulását követően azonnal megkezdték a kárelhárítást. A helyreállítási munkák és a felmérések jelenleg is folyamatban vannak. A feladatok egy részét a BKV szakemberei saját erőből tudják elvégezni, ezek jellemzően a váltók hordaléktól való megtisztítása, a felsővezetékben keletkezett kisebb hibák elhárítása, illetve a pályák megtisztítása a letört gallyaktól. A súlyosabb károk elhárításában a katasztrófavédelem nyújt segítséget – írja a társaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.