Amúgy is lejáró szerződést bontana fel a kormány?

Úgy tűnik, hogy már nincs is idő hivatalosan felmondani a megállapodást.

MNO
2015. 12. 18. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök délután jelentette be Kovács Zoltán, hogy a kormány arra utasítja a minisztériumokat, hogy mondják fel minden szerződésüket a Magyar Telekommal. Később ezt úgy finomította, hogy a mobilinternetes szerződésekről van szó, a céggel kötött szélessávú fejlesztési megállapodást nem érinti a dolog.

Az Átlátszó most előkereste a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság honlapjáról azt a keretszerződést, melyre a felmondás vonatkozhat – írja a Portfólió. A szerződést 2013. december 31-én kötötték a három nagy magyarországi mobilszolgáltatóval, és az év végén jár le. A tavalyi és az idei évre a keretmegállapodás 4,5 milliárd forintos limitet határoz meg.

Ugyanakkor, merthogy jogsértést (pláne közbeszerzéssel összefüggő jogsértést) a Telekom nem követett el, a jövőbeli hasonló közbeszerzéseken elindulhat majd, és ha nyer, akkor megint vele kell majd szerződnie az egyes intézményeknek – írja a lap.

Mint ismert, a kormány azért akar szerződést bontani a Telekommal, mert a cég visszalépett Ákos szponzorálásától, miután az énekes egy tévéműsorban számára vállalhatatlan kijelentéseket tett a nők egyenjogúságáról.

Kovács Ákos énekes és a Magyar Telekom ügye kicsinek látszik, de nagyon fontos elvi és alkotmányos kérdéseket vet fel – válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása után tartott pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: érdektelen, hogy ki az alkotó, a szerződő fél, a kormánynak kötelessége lehetővé tenni, hogy akkor is elmondhassa a véleményét, ha azzal valaki nem ért egyet. „Ez szólásszabadság kérdése” – fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint a fő kérdés az, hogy egy Magyarországon működő nagy nemzetközi cég megbüntethet-e valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye.

Azt nem lehet elvitatni egyetlen cégtől sem, hogy azzal kössön szerződést, akivel akar – szögezte le a magyar kormányfő, aki szerint ugyanakkor „ellentétes az alkotmánnyal az, ha valaki azzal az indokkal mond fel egy szerződést, hogy nem tetszik neki annak az embernek a véleménye, akivel egyébként korábban szerződést kötött”. „Ez elnyomás, ez visszaélés, és szerintem ezt nem szabad elfogadni” – hangsúlyozta.

A Telekom visszaélt azzal a lehetőséggel, hogy van pénze, nagy cég, nagy befolyással rendelkezik – reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a TV2 Mokka című műsorában pénteken arra, hogy a távközlési társaság felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.

Rogán Antal közölte: a kormány válaszul szimbolikus lépést tett, így kívánták minden magyar polgár nevében jelezni, hogy nem lehet bármit megtenni, egy ilyen intézkedést annak meghozatala előtt alaposan végig kell gondolni. Szerinte a Telekom megsértette az alaptörvényt, amely világosan kimondja: Magyarországon szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van. Úgy fogalmazott: ha ezt valaki úgy korlátozza, hogy „ad pénzt akkor, ha tetszik a vélemény, és nem ad pénzt, ha nem tetszik a vélemény, függetlenül attól, hogy ott érvényes polgárjogi szerződés van ( ), akkor azt gondolom, egy szimbolikus lépéssel nekünk is jelezni kell, nem értünk egyet azzal, ha valaki nem tartja be a magyar alkotmányt és korlátozza a szólásszabadságot”.

A Békés Megyei Önkormányzat pénteken a következő közleményt juttatta el a Beol.hu-nak: a Békés Megyei Önkormányzat is megvizsgálja, van-e érvényes szerződése a Telekommal, s ha igen, csatlakozva a magyar kormány döntéséhez, felbontja azokat.

Hozzátették: a megyei önkormányzat a kormány meggyőződésével egyetért, mely szerint elfogadhatatlan az a szemlélet, hogy hazánkban ma bárkit a véleménye vagy a nézetei miatt ilyen formában diszkrimináljanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.