Magyarázkodik a DK és Fodor

„Véletlenül szavazták meg”, hogy politikusrokonok is indulhassanak a közbeszerzéseken.

VZ
2015. 12. 02. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A december 1-jén megszavazott, a NAV átalakításáról szóló törvénybe bekerült módosításokról bővebben itt olvashat. Ezek között szerepelt az is, hogy a jövőben a vezető politikusok közeli hozzátartozói is indulhatnak közbeszerzéseken, ha nem ugyanabban a háztartásban élnek, mint honatya rokonuk.

Ami viszont igazán érdekes, hogy a kormánypárti képviselőkön kívül két olyan ellenzéki erő is mellette voksolt, amely korábban hevesen kritizálta a kormányoldali politikusok vagyonosodó hozzátartozóit. Köztük Orbán Viktor miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt, akinek neve olyannyira ráégett a javaslatra, hogy az Origo például Lex Tiborcz néven cikkezett a törvénymódosítás elfogadásáról.

Így külön érdekes, hogy például a Demokratikus Koalíció is megszavazta a módosítást, pedig februárban még az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordult Tiborcz gazdagodása miatt.

A történtekért a párt nevében Varju László, a DK alelnöke magyarázkodott: mint Facebook-oldalán írta, a parlamenti voksolás során azért szavazott igennel az egész Gyurcsány-frakció, mert ő véletlenül túllapozta a kérdést, és azt hitte, egy magyar–kazah egyezmény kihirdetésére mond igent.

„Ezt elnéztem: véletlenül kettőt lapoztam a DK közös parlamenti szavazási forgatókönyvében, és a Magyarország – Kazah Köztársaság közötti egyezmény kihirdetése helyett akaratlanul a NAV-átalakítással kapcsolatos törvényre mondtunk igent. Arra a törvényre, amelynek egyébként egyetlen sorával sem értünk egyet, arra törvényre, amely elfogadhatatlanul politikai irányítás alá helyezi az adóhatóságot. A hibánkért elnézést kérünk!”

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke úgy szavazta meg a törvénymódosítást, hogy korábban a párt heves korrupcióellenes kampányának sarokkövei voltak a fideszes politikusok és köreik, köztük a Tiborcz elleni vádak. Fodor utóbb az Indexnek telefonon annyit mondott, hogy tévedésből nyomta meg az igen, valójában nemet akart nyomni, és ezt jelezte is a szavazást követően.

A módosítók között szerepelt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lényegében csak akkor nézhessen utána, hogyan jutott valaki a bevallott jövedelméhez képest kiemelkedően nagy vagyonhoz, ha már bűncselekmény gyanújával a nyomozóhatóság célkeresztjébe került. Ezzel megkötik az adóhatóság kezét, amely eddig évente kétezer vizsgálatot folytatott le azon az alapon, hogy a célszemélyek jövedelme nem lett volna elég arra, hogy akkora vagyont halmozzanak fel, amekkora a becslés szerint birtokukban volt – az esetek háromnegyedében be is igazolódott a gyanú.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.