Már megint jól járhatnak a kormánytagok rokonai

Azok cégei is indulhatnak közbeszerzésen, akik nem élnek egy háztartásban az ettől eltiltott személyekkel.

MNO
2015. 12. 02. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több témára is kiterjedő, főként adóügyi salátatörvényt fogadott el kedden a parlament – amelynek 58 oldalas tervezetét hétfőn nyújtották be. „Az egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról” – ez volt a címe a törvénycsomagnak, amelynek adóügyi vonatkozásait a Magyar Nemzet is összefoglalta.

A harminc különböző törvény több száz pontját módosító salátajogszabály a közbeszerzési törvényen is változtat. Eddig ezen törvény tiltotta, hogy a közbeszerzéseken olyan cég is induljon, amely az alábbi személyek vagy a rokonaik tulajdonában áll: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, az Országgyűlés elnöke vagy alelnöke, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke vagy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. De például államtitkárok cégei indulhatnak.

Nos, a mostani salátatörvény (amely visszamenőleges hatályú, november 1-jétől érvényes) ezen változtat, Úgysenézem és Nemzeti Inzultáció mikrobloggerek ugyanis kiszúrták, hogy a tiltás már kisebb körre érvényes. Mostantól már csak akkor nem vehet részt közbeszerzéseken olyan cég, amelynek tulajdonosa valamely fenti tisztséget viselő személy rokona, ha egy háztartásban élnek. Ha már nem élnek egy háztartásban, de rokonok, minden további nélkül részt vehetnek közbeszerzésen.

A törvényt természetesen megszavazta a Fidesz és a KDNP, viszont rajtuk kívül igennel voksolt Fodor Gábor és a Demokratikus Koalíció is. A Liberálisok a fentiekről hírt adó 444-nek azt írták, a pártelnök véletlenül szavazott igennel, a nemet akarta megnyomni, ezt jelezte is a parlament jegyzői hivatalának. Így az ő szavazatát végül nem fogják beleszámítani.

Az Együtt szerda reggeli közleményében jelezte, hogy kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, valamint minden állami vezetőhöz: nyilatkozzanak, vannak-e olyan rokonaik, akik az előző szabályozás szerint összeférhetetlenek voltak, ám indultak közbeszerzésen, most pedig az új szabályozással visszamenőlegesen mentesültek a tilalom alól?

„Visszamenőleg. Ez rendkívül gyanús, hiszen ilyen szabályozást teljesen fölösleges meghozni, hacsak nincsen valaki, akire kifejezetten szabták” – áll a közleményben. Szerintük a közbeszerzési szabályok megváltoztatása csak törvényesíti a lopást, és a korrupciót szolgálja, a jövőre nézve is, de most már visszamenőleges hatállyal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakításáról szóló jogszabály-módosítással „a Fidesz megdöntötte a sunyi törvényalkotás világrekordját” – jelentette ki az LMP társelnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán. Schiffer András szerint a közbeszerzési tiltás szűkítése azt jelenti, hogy

„ha Orbán Viktor miniszterelnök nem él együtt a vejével, akkor a miniszterelnök veje továbbra is vígan pályázhat közpénzekre”.

A politikus emlékeztetett: az LMP egy éve feljelentést tett az Elios Zrt. tenderei ügyében, mivel a Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez köthető cég úgy nyert el közbeszerzési pályázatokat, hogy ugyanaz az érdekeltségi kör volt érdekelt a pályázati dokumentáció előkészítésében is.

Emlékeztetett: Orbán Viktor májusban az Országgyűlésben egy LMP-s kérdésre válaszolva kijelentette, hogy senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt. A keddi törvénymódosítással a Fidesz–KDNP sunyi módon átverte a magyar választókat, és „átírták az adott miniszterelnöki ígéretet” – fogalmazott Schiffer András.

Nyomoznak Tiborcz volt cégének ügyében

Az unió csalásellenes szervezete és az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága is kutakodik az Elios Zrt. közbeszerzési győzelmeinek ügyében – írtuk november közepén. A főigazgatóság júniusban kezdte ellenőrizni a túlnyomórészt uniós forrásokból finanszírozott magyar pályázatokat. Nyáron Budapesten jártak az EU csalásellenes szervezetének munkatársai is, őket szintén azok a közbeszerzések érdekelték, amelyeket az Elios Zrt. nyert el. A cég a pályázatok idején Tiborcz István – Orbán Viktor miniszterelnök veje – résztulajdonában volt. Az Elios a vizsgált időszakban zsinórban lett befutó közvilágítási tendereken, 1,2 milliárd forint értékben.

Tiborcz április 28-ai hatállyal aztán eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet – állítólag a családot ért sorozatos támadások miatt. Júniusban a Direkt36 derítette ki, hogy az Elios Innovatív Zrt. jókora ártöbblettel dolgozott. Ugyanazért a lámpatestért a Tiborcz-cég 217 ezer forintot számlázott, amely másnál csak 139 ezer forintba került. A vastagon fogó ceruza nyomán az érintett önkormányzatok olykor tíz- vagy százmilliós többletkiadást is vállaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.