Büntetőfeljelentés vár a „karhatalomra”

A Mahir Cityposter hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz.

2016. 01. 08. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali visszaélés megalapozott gyanújával büntetőfeljelentést teszünk az őrző-védők vegzálása ügyében – közölte lapunkkal tegnap Magyar György, a Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője.

A főváros fideszes vezetésének a Mahirral szemben folytatott, egyre inkább eldurvuló hatalmi háborújába – Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó karhatalommal való fenyegetése nyomán – beszállt a rendőrség is. Szerda este ugyanis a Teve utcai rendőrpalotába bevittek kihallgatásra két biztonsági őrt, akik a Mahir budapesti hirdetőoszlopait védték, s akiket a BRFK garázdaság megalapozott gyanújával hallgatott ki. Munkatársunknak a rendőrpalota előtt sikerült beszélnie az egyik őrrel, aki elmondta: otthonról, családi körből, vacsora közben vitték el. Panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Magyar György kiemelte, a nyomozó hatóság eljárása miatt a büntető törvénykönyv 305. §-ának c) pontja alapján teszik meg a feljelentést: „Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Az MNO.hu beszámolója szerint a Budapest Közút Zrt. bontóbrigádjai csütörtökön is több helyen megkísérelték a bontást, provokálták a biztonságiakat, de a Mahir emberei rendre ellenálltak. Úgy tudjuk, a kár már most meghaladhatja az egymilliárd forintot. Hétfőn már lopás, rongálás és önbíráskodás miatt is büntetőfeljelentések születtek.

– Nemcsak a hirdetőoszlopait bontja jogsértően napok óta a főváros, de kommunikációs háborút is folytat – utalt kérdésünkre Magyar György azokra a tegnapi sajtóhírekre, amelyek szerint a Fővárosi Törvényszék végzése alapján jogszerű lenne az önkormányzat eljárása. Az ügyvéd megerősítette: az ideiglenes intézkedési kérelem elsőfokú elutasítása nem hatalmaz fel senkit, hogy súlyos törvénysértéseket kövessen el. – Ez nem érdemi határozat, ezzel csak meg akartuk akadályozni azt az állóháborút, macska-egér játékot, ami most folyik Budapest utcáin. A felmondás érvénytelensége ügyében várunk számunkra kedvező döntést – mondta a jogi képviselő. Kiemelte: a végzés ellen fellebbeznek, a január 11-én kezdődő perben a főváros által okozott súlyos károkat fotókkal és videókkal bizonyítva a kérelmüket újra előterjesztik – emelte ki Magyar György. Szerinte nem felel meg a bíróságnak az az állítása, hogy a 2015. december 14-én kelt végzést két nappal később, 16-án adták volna fel. – A boríték pecsétjén december 22-e szerepel, és a végzést január 5-én kedden vettük kézhez – emlékeztetett a jogi képviselő, aki korábban az ötvenes évek történeteihez hasonlította, hogy a Faktor.hu internetes portál két nappal a kézbesítés előtt, múlt vasárnap közölte a bírói döntés tartalmát.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva szándékos károkozásnak nevezte a hirdetőoszlopok bontását, hiszen a felek közötti jogi eljárás még nem fejeződött be. Kiemelte: meg kellett volna várni a perek lezárultát – ez lett volna a tisztességes és felelős döntés, az MSZP ezért sem szavazta meg a javaslatot. Ehelyett „belekényszerítették az önkormányzatot egy bizonytalan kimenetelű, rendkívül kockázatos kalandba”, amelynek végén – ha például a bíróság több száz milliós kártérítésre kötelezi a fővárost – a rendeletet megszavazó képviselők majd megvonják a vállukat. Arra a kérdésünkre, ki vagy kik „kényszerítették” az önkormányzatot, Horváth Csaba azt válaszolta: napnál világosabb, hogy a közgyűlés fideszes többsége politikai megrendelést teljesített az oszlopbontást lehetővé tevő határozat megszavazásával. A szocialista frakcióvezető hangsúlyozta, a rendelet indokolatlanul összemossa a legális szerződés alapján fölállított, adott esetben műemléki védelem alatt álló hirdetőoszlopokat az éj leple alatt kiragasztott, illegális plakátokkal. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a fővárosnak fontosabb volt az oszlopbontás, mint a hóeltakarítás.

Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy már a Fidesz tavalyi választási győzelme után látszódott, hogy Orbán Viktor rendszere saját magát fogja fölemészteni, és azok a gazdasági szereplők, akik érdekeltek a rendszer fenntartásában, előbb-utóbb össze fognak veszni. Szerinte ennek az első felvonását látjuk most az oszlopbontásnál. A jobbikos politikus rámutatott: a fővárosi önkormányzat nem városképi vagy gazdasági megfontolások alapján hozta a rendeletet, hanem politikai bosszúból. Kiemelte, hogy a történtek ennek a korrupcióra épülő rendszernek a természetéből fakadnak. Stummer János szerint az egész ügy káros Budapestnek, hiszen ezalatt az adminisztráció nem az igazán fontos dolgokkal foglalkozik, nem azzal, hogyan tegye élhetőbbé a fővárost, hanem kizárólag azzal, hogyan toljon ki Simicska Lajossal.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője jogilag nonszensznek nevezte az oszlopbontást, és példátlannak tartja, hogy egy birtokvitánál a hatalom ilyen erővel lépjen föl. Kiemelte, nem tud arról, hogy a fővárosi önkormányzat birtokvédelmet kért volna, vagy hogy birtokvédelmi határozat született volna. – Azzal, hogy Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója is megszólalt az ügyben, a miniszterelnök nyíltan beismerte: bandaháborút folytat Simicska Lajos ellen – fogalmazott az LMP-s politikus. Schiffer András szerint az oszlopokat védő biztonsági cég retorziókkal való megfenyegetése hivatali visszaélés gyanúját veti föl. Úgy vélte, a földárverésekhez hasonlóan azért válhatott ennyire fontossá a kormányfőnek az oszlopok gyors eltávolíttatása, mert mihamarabb le akarja „játszani” a bandaháborút.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője lapunknak azt mondta: az Orbán–Simicska-háború árát mindenképpen az adófizetők nyögik majd, amennyiben a bíróság később elmarasztalja a fővárost a hirdetőoszlopok eltávolítása miatt, és kártérítést ítél meg a nagyvállalkozó cégének. A DK-s politikus szerint Tarlós István főpolgármester kegyvesztettségét jelzi a szándékai ellenében megindult oszlopháború is, amely egyébként méltatlan a fővároshoz. Úgy vélte, elfogyott a levegő a városvezető körül, és ezt az a január 4-i keltezésű főpolgármesteri utasítás is bizonyítja, amelyben Tarlós arra hívja föl a hivatal dolgozóinak figyelmét, hogy nem fogadhatnak el utasítást a közgyűlés képviselőitől. – Ez nem más, mint a fideszes pártkatonák megfegyelmezése, akik a jelek szerint rendszeresen utasítgatják a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóit – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.