Egyre többen támogatják a tiltakozó pedagógusokat

Már több mint 22 ezren csatlakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez.

2016. 01. 26. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tanítanék.com legfrissebb adatai szerint kedd délutánig több mint 22 ezren írták alá a miskolciak nyílt levelét, köztük 355 szervezet is: egyebek mellett a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület, valamint a fenntartó (Klik) magatartása miatt egy magát megnevezni nem akaró tiszántúli középiskola.

Pénteken beszámoltunk arról, hogy rohamtempóban nő a támogatók száma, a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium és a Teleki Blanka Gimnázium is a miskolci tantestület mögé állt. Ez utóbbi oktatási intézmény diákjai tizenkét pontban foglalták össze, hogyan lehetne megújítani az oktatást, erről bővebben itt olvashat.

Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskola névtelenséget kérő pedagógusa levelet küldött szerkesztőségünknek. Mint írja, a tantestület tagja két kivétellel (az igazgató és egy pedagógus) egyetértett a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakkal, alá is írták. Az igazgató azonban a támogatás azonnali visszavonására szólította fel az aláírókat és a kirúgásukkal fenyegetőzött. A Klik helyi illetékese pedig megtiltotta a tantestületnek, hogy nyilvánosan bármilyen véleményt alkosson.

A Vörösmarty gimnázium hétfőn este lépett, tantestületük titkos szavazással döntött arról, hogy csatlakozik a miskolciak álláspontjához. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatukban egyebek mellett az áll: egyetértenek azzal, hogy jelen pillanatban kaotikus állapotok uralkodnak a közoktatás területén. A felelősségi viszonyok nem tisztázottak, a rendelkezésre álló erőforrások nem elégségesek a működéshez.

Összhangban a miskolci gimnáziummal, a Vörösmarty tantestülete is hangot ad annak a véleményének, hogy a tananyagban és a felvételi rendszerben való gyakori változások nem szolgálják az oktatás színvonalasabbá tételét, a kiszámíthatatlanság nehezíti munkájukat.

Mint írják, munkaterheik a tűréshatárukat súrolják. A pedagógusok kötelező óraszámát rögzíteni kell, ami a túlóradíjak visszavezetését kell, hogy eredményezze. Hatékony és jól felépített asszisztensi rendszerre van szükség megfelelően megfizetett szakemberekkel, akik az adminisztratív és szervezési feladatok jelentős részét leveszik a vállukról.

Végül hozzáteszik: „munkánkat kiszámítható és nyugodt légkörben tudjuk a legmagasabb színvonalon végezni. Az összes minket érintő hibás döntés a diákokra is hatással van. Mind a kormányzat, mind a mi érdekünk az, hogy ez ne így legyen ( ).

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felkérte Kriza Ákos miskolci polgármestert és a helyi tankerületi igazgatót, hogy szervezzenek meg egy találkozót szerdára, amelyen a miskolci szülőkkel, igazgatókkal, pedagógusokkal egyeztetnének – ahogy arról kedden beszámoltunk. A miniszter azért utazna a megyeszékhelyre, mert az általa összehívott köznevelési kerekasztal ellenére jövő hétre fáklyás felvonulást szerveznek a szakszervezetek a városba.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.