Havasi visszaszólt Obamának

Mint írta, volt amerikai nyomásgyakorlás, ami hátráltatta az ügy rendezését.

MNO
2016. 01. 28. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt írta az MTI-nek küldött közleményében: a Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított. Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is – fogalmazott, hozzátéve: a magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.

Ismert, a Hóman-szobor miatt bírálta Magyarországot Barack Obama a nemzetközi holokauszt-emléknapon.

A washingtoni izraeli nagykövetségen mondott beszédében az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy erősödik az antiszemitizmus, erre pedig példaként Magyarországot említette. Elmondása szerint az Egyesült Államok a magyar kormány értésére adta, hogy a jó viszony fenntartásának alapfeltétele, hogy ne emeljenek szobrot egy második világháborús antiszemita vezetőnek – számolt be a Hír TV híradója.

Az utóbbi hónapokban nemcsak magyar (civil és politikai – még Orbán is ellenezte) részről, hanem külföldről is érkeztek bírálatok azzal kapcsolatban, hogy kiderült: szobrot állítanának Székesfehérváron a Horthy-korszak kultuszminiszterének tiszteletére. A bírálók között voltak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői, akik levélben tiltakoztak Orbánnál, miszerint Hóman „élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt”.

Hosszas huzavona után végül nem állították fel a szobrot, de Varga István ügyvéd, volt MDF-es és fideszes képviselő pert indított az MTA ellen Hóman akadémiai tagságának visszaállításáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.