Listát kért a Klik a petíciót aláíró tanárokról?

Egy makói iskola tanárának főnöke jelezte, hogy érdeklődött nála a Klik. Nyomoznak az ügyben.

MNO
2016. 01. 27. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A makói Pápay Endre általános iskolában dolgozó Horváthné Oláh Márta aláírta a petíciót, majd állítása szerint főnöke jelezte neki, hogy a Klik részéről megkeresés érkezett hozzá az ügyben, hogy megtudják, kik írták alá a tiltakozólevelet – olvasható a Makóhíradó.hu cikkében. Azt írják, egy férfi ezután tett feljelentést az ügyészségen, mondván ha „egy állami intézmény nyomozást, illetve adatgyűjtést, listázást végezhet tiltakozó személyekkel kapcsolatban, az felvetheti a személyes adattal visszaélés gyanúját”. Ezután rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Január 17-én a Klik szegedi tankerületének igazgatója a Délmagyar kérdéseire válaszul azt közölte, az intézményfenntartó nem indít és nem is indíthat nyomozást egyik munkavállalójával szemben sem, és semmiféle szankcióban nem részesül az, aki aláírta a tiltakozó ívet. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit hozzátette, az intézményfenntartó kiemelt figyelmet fordít arra, hogy szigorúan a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően lássa el munkáltatói feladatait.

A 444 a tiltakozáshoz csatlakozók kommentjeiből szemezgetve azt írja, hogy egyre többen vannak azok, akik csak egyénileg, név nélkül írják alá a nyílt levelet, mert a Klik helyi tisztségviselői, illetve az intézményfenntartónak megfelelni akaró vezetők megtiltják az akcióban való részvételt, valamint a munkájukkal zsarolják az érintett pedagógusokat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Miskolcon járt, az Országjárás az oktatásról elnevezésű programsorozat első állomásán, ahol közölte, „azokat a tanfelügyeleti vizsgálatokat, amelyek a minősített tanárokat érintik”, 2016-tól eltörlik. Ez több mint kilencezer pedagógust érint, nekik „könnyebb lesz az életük”, az ő esetükben három évig nem kerül sor tanfelügyeletre – tette hozzá. A több mint száz pedagógus, intézményvezető, valamint diákok részvételével tartott fórumon a miniszter elmondta: a köznevelés átalakításánál szükség van belső korrekciókra, ezért tartja fontosnak a párbeszédet a pedagógusokkal.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a tárcavezető kijelentette: a pedagógusokkal együtt szeretnének javítani a rendszeren, a tanárok, tanítók megbecsülését fontosnak tartja a kormány, ezt jelentős béremeléssel is kifejezte. A miniszter bejelentette azt is, hogy 77 ezer informatikai eszközt juttatnak el az iskolákba a következő hónapban.

Balog emlékeztetett arra, hogy már aláírt egy olyan útmutatót, amely a bürokrácia csökkenéséről szól. A következő lépéséket a köznevelési kerekasztal kereteiben beszélik majd meg – tette hozzá.

Ismert, január elején jelent meg az a nyílt levél, melyben a Herman Ottó Gimnázium pedagógusai érdemi intézkedést követelnek a kormányzattól a közoktatás mindennapi problémáit orvosolandó. Ahogy megírtuk, kedd délutánig több mint 22 ezren írták alá a miskolciak nyílt levelét, köztük 355 szervezet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.