„Folyosói beszélgetős minőség”

Tarlós István szerint „Habony Árpád mint Habony Árpád” osztotta meg a véleményét vele, Kósának „jó minőségben” adott tanácsokat.

2016. 02. 22. 21:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente kétszer-háromszor ellátogat a városházára Habony Árpád, akinek a főpolgármester kikérte a véleményét például az agglomerációs közlekedés finanszírozásáról is – mondta hétfőn az ATV-ben Tarlós István. Arra a kérdésre, hogy milyen minőségében tette ezt, Tarlós azt válaszolta: „Habony Árpád mint Habony Árpád mondott erről véleményt”. A főpolgármester úgy fogalmazott: ez a történet kezd szappanoperává válni, azonban ő nem fogja azt mondani, hogy nem ismeri a tanácsadót, „aki nem fogyatékos, az tudja, hogy a mi politikai közösségünk Habony Árpádot ismeri”. Ugyanakkor arra a riporteri kérdésre, mi az ő valódi szerepköre, azt felelte: „Ezt ne tőlem kérdezze.” Majd sejtelmesen úgy fogalmazott: „Én nem tartozom azok közé, akinek Habony Árpáddal bármilyen titkos kapcsolata, közös tevékenysége vagy bármije van.” Hozzátette: ő egy árva szóval nem mondta, hogy a miniszterelnök küldte hozzá Habonyt, neki ugyanis nincs szüksége arra, hogy közvetítőkön keresztül beszéljen Orbán Viktorral. Végül megemlítette: őt vagy Habonyt megfigyelhetik, szerinte más magyarázat aligha van arra, hogy néhány órával a tanácsadó látogatása után kiszivárgott a találkozó ténye.

A miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójáról faggatták hétfőn Kósa Lajost is. A Fidesz frakcióvezetője a 444.hu kérdésére azt nyilatkozta: van olyan kérdés, amiben hallgat a tanácsaira, más kérdésekben viszont nem. Példaként említette: „Árpád azt mondja, hogy a pusztán provokatív újságírói kérdésekre nem kell válaszolni”, ám ő – mármint Kósa – ezzel nem ért egyet, szerinte már csak udvariasságból is, de válaszolni kell minden kérdésre. Arra a kérdésre, milyen beosztásban adta a tanácsokat Habony, a politikus azt felelte: „folyosói beszélgetős minőségben”, illetve „jó minőségben”.

A közelmúltban Habony azért került ismét az érdeklődés középpontjába, mert kiderült, hogy a Szépművészeti Múzeum képenként havi nettó 15 ezer forintért adott kölcsön tíz darab, összességében 300 millió forintot érő barokk festményt egy magáncégnek, amely a fővárosi Szerb utcában, Habony Árpád korábbi, nem hivatalos lakhelyén tárolta azokat. A cég egyébként több áttétellel Habonyhoz köthető. Baán László, a múzeum igazgatója a napokban elismerte, hogy Habony lakodalmát 2007-ben a múzeumban tartották, és a tanácsadónak mindezért egyetlen forintot sem kellett fizetnie. Ismert, Habony Árpád nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon, noha a miniszterelnök szűk stábjának tagja. Bár Orbán Viktor 2014-ben azt állította, nem áll hivatalos kapcsolatban Habonnyal, korábban a Fidesz honlapja is tanácsadóként emlegette a férfit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.