Mendrey is nemet mond a kerekasztalra

A PDSZ elnöke szerint az összetétele miatt nem alkalmas a valódi változások kikényszerítésére.

MNO
2016. 02. 11. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne.

De EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal, ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére”

– mondta. A 168 Óra által közrebocsátott közleményben úgy fogalmazott: „A hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant elégedetlenség többet akar, mint a törvény módosítgatását. Bele akar szólni sorsának alakításába, vissza akarja kapni szabadságát, s azt akarja, hogy gyermeke számára ez már ne kiküzdendő lehetőség, hanem a világ legtermészetesebb evidenciája legyen. Egységet akar, mely

nem külön tárgyal, hanem egy valódi kerekasztalnál közös akaratot fogalmaz meg a kormánnyal szemben.”

Rosszul mértem fel a lehetőségeket. Ember vagyok, tévedtem. Sajnálom. De maradtam, aki voltam! Hinni szeretném, hogy sokan, nagyon sokan leszünk szombaton a Kossuth téren!” – zárta a közleményt.

A közleményben írtakat csütörtök este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában fejtette ki. Többek közt azt kifogásolta, hogy a teljes körű konzultáció helyett egy „csonka” kerekasztal várta őket, amiről csak akkor szereztek tudomást, mikor beléptek az ajtón, és ahol a „kormány barátai” ültek. Lázár János délutáni kormányinfóján elhangzottakkal kapcsolatban jelezte: komolyan kell venni valamennyi szereplő véleményét, mert „nagyon nagy az elégedetlenség”. Lázár azon kijelentését, miszerint „megkérdőjelezhetetlen, hogy vannak olyan szervezetek, akik politikai balhét akarnak a pedagógus tiltakozásokkal kapcsolatban”, határozottan cáfolta Mendrey. „Visszautasítom a vádakat” – közölte.

Arról, hogy mi váltotta ki a kerekasztal utáni véleményéhez képesti változást, elmondta: „a kollégák azt várják tartsunk ki”.

Először a PDSZ is a kerekasztal bojkottjára szólított fel, ám végül mégis a részvétel mellett döntött. Mendrey László az ülés után azt mondta, hogy korrekt volt a megbeszélés. „A legkényesebb kérdésre sem hangzott el – itt a fenntartás és az állam szerepének a kérdésére gondolok –, hogy ne tárgyalhatnánk róla. Beszélni kell minden fontos kérdésről. Ilyen például az állam szerepének a kérdése, de beszélni fogunk az intézményi autonómiáról, a gazdasági önállóságról is” – így fogalmazott még kedden Mendrey.

Ismert, hogy a február 9-ei kerekasztalra a Pedagógusok Szakszervezete, hiába kapott meghívást, nem ment el, ugyanakkor pénteken külön egyeztet az Emmivel egy 25 pontos követeléscsomagról. A csütörtöki közleményből ugyanakkor nem derült ki, hogy kikkel tekintené teljesnek a kerekasztalt Mendrey.

Közben a HVG nyomán kiderült az is, a felsőoktatásból is csatlakoznak a hétvégi pedagógustüntetéshez. Az Oktatói Hálózat azért döntött a tiltakozó pedagógusok támogatása mellett, mert ők is egyetértenek a tanárok céljaival. A főiskolai és egyetemi oktatók érdekképviselete szerint a szükséges iskolai alapok nélkül ők sem tudnak minőségi felsőfokú oktatást nyújtani. A szombati tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete szervezi a Parlament elé. A demonstráción azonnali közoktatási reformokat követelnek a kormánytól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.