„A CEU-val vagyok” – Ülősztrájk is volt a Parlamentnél

A szervezők a demonstrációval Áder Jánosnak is üzentek, transzparensükön az állt: „Ne írd alá!”

Katona Mariann
2017. 04. 04. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a nemzetközi és a hazai tiltakozás ellenére a fideszes parlamenti többség megszavazta a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítást kedden délben, az Oktatási Szabadságot csoport élőláncos tiltakozó akciót tartott a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárása és az oktatási szabadság durva korlátozása ellen. Már a hivatalos kezdés előtt is több százan gyűltek össze az intézmény főépülete köré, az élőlánc kialakításakor pedig már több ezer emberről számolt be a helyszínen tartózkodó tudósítónk. A tiltakozókon az egyetem melletti szolidaritás jeleként „A CEU-val vagyok/I stand with CEU” angol és magyar feliratú kitűzőket lehetett látni.

A szervezők a demonstrációval Áder Jánosnak is üzentek, transzparensükön a „Ne írd alá!” felszólítással arra próbálták rábírni a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje el azt minél hamarabb megfontolásra az Alkotmánybíróságnak. A tüntetés kezdetén a színpadról magyarul és angolul is elmondták a szónokok: „azért vagyunk itt, hogy Ádert vétóra biztassuk”; valamint „Ne írd alá János!” – üzenték az államfőnek. Tudósítónk szerint a demonstrálók „Veto” feliratú papírt tartottak a kezükben, amit a magasba emeltek, utalva arra, hogy a köztársasági elnök még megakadályozhatja a módosító hatályba lépését.

Csatlakozott a tüntetőkhöz Bokros Lajos, a CEU oktatója, Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa és budapesti elnöke (academic freedom, azaz akadémiai szabadság feliratú táblával a kezében), illetve Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa is, aki a mai parlamenti szavazást szirénázással próbálta megzavarni.

Hiller István lapunknak elmondta: a törvényjavaslat elfogadásával nem tekinti lezártnak az ügyet, ezért van itt, a helyszínen. Az egykori oktatási és kulturális miniszter szerint folytatni kell a harcot az oktatás szabadságáért a parlamentben és az utcán is. Hangsúlyozta: az a fontos, hogy minél többen kiálljanak ezért az ügyért.

Az élőlánc kialakítása alatt a „Szabad ország, szabad egyetem” felkiáltás többször is felhangzott. Pillanatok alatt állt össz a lánc, amely több utcán keresztül húzódott, és negyed hat után pár perccel pedig „Összeért a lánc! Szuperek vagytok!” kijelentéssel biztatták összefogásra a szervezők hangosbemondón a tömeget.

Az egyik rendező a színpadról szólt a demonstrálókhoz „Ez már nem is élőlánc, ez élő tömeg, tele vannak az utcák”. Nem sokkal hat előtt a szolidaritási tüntetésen már több ezren vettek részt: zúgott a „szabad ország szabad egyetem” rigmus. Az első szónok arról beszélt, hogy most „Áder Jánoson a sor, vétózza meg a törvényt!” A CEU–n tanuló diák hangsúlyozta: „Nem vehetik el az egyetemünket! Minden döntés, amit az érintettek nélkül hoznak meg, nem demokratikus” – tette hozzá. Úgy vélte, a parlamentben ugyan a „mi képviselőink ülnek, de jelenleg nem minket képviselnek”. Mint mondta, „semmit rólunk, nélkülünk, ez a nép akarata”, ha a „képviselők nem így gondolják, ne kormányozzák az országot!”

Egy első éves CEU-s hallgató is színpadra lépett. Felháborítónak nevezte, hogy 2017-ben egy uniós tagállamban el lehet lehetetleníteni egy nemzetközi egyetemet, csak mert a kormány politikai érdeke ezt kívánja. Azért vannak itt, hogy jelezzék, ezt nem hagyják szó nélkül – hangsúlyozta a szónok. A hallgató úgy vélte, többről van szó, mint a CEU: a magyar demokrácia és a jogállamiság jelenéről és jövőjéről. Arra kérték Áder Jánost, állítsa meg a kormány ámokfutását.

Egy másik fiatal szónok, aki édesanyja disszidálása után már New Yorkban született, de magyarnak érezte magát, egy éve hazatért, hogy az egyetemen tanulhasson azt mondta: „lehet, hogy hiba volt hazajönni”. Arról beszélt, hogy Orbán Viktor nemzeti konzultációt indított arról, hogy állítsuk meg Brüsszelt, a fiatal szerint az a kérdés fontosabb, hogyan állítsuk meg a miniszterelnököt. „Nem tűrjük, hogy kioltsák a tudás és a szabadság lángját, hogy tönkre tegyék a jövőnket” – hangoztatta a szónok. Mint mondta, nem csak egy iskoláról van szó, hanem a magyar fiatalok jövőjéről. A beszédek után a tömeg azt skandálta: „nem hagyjuk”, „ne írd alá János”, „vétózd meg”.

A demonstráció hivatalos programja nem sokkal este hat óra után véget ért, a tömeg egy része viszont átvonult a Parlamenthez. Tudósítónk szerint a Kossuth téren rendőrök sorakoztak fel, a CEU-s tüntetők közül több százan csatlakoztak a Parlament előtt zajló hitelkárosultak demonstrációjához.

A tüntetők a Parlament épülete előtt egyenként mondták el a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosító javaslatot megszavazó képviselők nevét. Közben zúgott a „hazaárulók”, „börtönbe velük”, a tömeg pedig fütyülésbe kezdett. A tiltakozók egy EU-s zászlót szerettek volna kitűzni a Parlamentre, az épület főlépcsőjén viszont rendőrsorfal állta útjukat. A zászlótűzést nem engedélyezte a rendőrség, a tömeg azt harsogta: „magyar rendőr velünk van”; „Európa”. A tüntetők meglehetősen közelről néztek farkasszemet a rendőrökkel, ekkor kisebb lökdösődés is kialakult a hatóság és a tiltakozók között, utóbbiak csak azt szerették volna, ha tárgyalhatnának a rendőrökkel a zászló kitűzéséről.

Hiába a rendőrsorfal, az uniós zászló mégis lobogott egy ideig a Parlament ablakából: nem sokkal negyed nyolc után Kunhalmi Ágnes az MSZP oktatáspolitikusa frakciójának ablakából lengette meg az EU-s lobogót, közben azt kiáltotta: „Szabadságot Magyarországnak!” „Le a diktátorokkal”. Később a tiltakozók közül egy fiatal lány felmászott a Parlament főlépcsője mellett elhelyezkedő oroszlán szoborhoz, és onnan lengette az uniós zászlót a tömeg legnagyobb örömére.

Este nyolc óra körül Kunhalmi Ágnes a Parlament lépcsőjén felsorakozott rendőrsorfal előtt szólt a tömeghez. Mint mondta, „a jövő nyugaton van”, és „újra és újra meg kell harcolnunk a demokráciáért”. A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán célja az, hogy elterelje a figyelmet a korrupcióról, az egészségügy helyzetéről, arról „hogy rohadnak a kórházak”, és nő a létminimum alatt élők száma. Eközben néhány tucatnyian ülősztrájkba kezdtek a rendőrsorfal előtt.

Fél kilenckor még mindig néhány százan voltak a Kossuth téren, a demonstrálók a vasárnapi akcióhoz hasonlóan magasba emelték világító telefonjukat, miközben azt skandálták: „szabad ország, szabad egyetem”. Tudósítónknak a tiltakozók azt mondták: maradnak és felkészültek az oszlatásra is. A Parlament épülete körül kollégánk becslése szerint legalább annyi volt a rendőr, mint a tüntető. Az ORFK közleménye szerint a demonstráció megőrizte békés jellegét, rendőri intézkedésre nem került sor a Kossuth téren.

A Parlament előtt elhangzott, hogy a tüntetések ezzel nem értek véget: szerdán reggel nyolckor jelképesen lezárják a Szabadság hidat. A 24.hu szerint Büki Zoltán civiljogi aktivista bejelentette, hogy kétóránként lezárnak egy-egy hidat, egészen addig, amíg vissza nem vonják a törvénymódosítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.