Bánki Erik kétes eredetű milliókat fektetett az Opimusba

A jövőbe láthatott Bánki Erik: 70 millióért vásárolt Opimus-részvényt, amikor a vállalat papírjait még alig akarta megvenni valaki.

MN
2017. 04. 28. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen eredetű vagyonból, 70,6 millió forintból vásárolt 2013-ban Opimus-részvényeket Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke. Ekkor még a cég közelében sem lehetett látni Magyarország leggazdagabb gázszerelőjét, Mészáros Lőrincet.

Bánki akkor vásárolt be, amikor az Opimusnál mintegy 5,4 milliárdos tőkeemelést hajtott végre a brókerbotrány során bedőlt Buda-Cash, és a vele kötelékben működő öt másik vállalat – írja a 24.hu.

A portál emlékeztet rá, hogy az Opimus papírjainak értéke 2010 és 2013 között 80 forintról 30 forintra csökkent, és a kisbefektetők nem is tolongtak az apporttal egy időben lejegyezhető, 240 milliós kibocsátási értékű részvénypakettért sem – kivéve Bánki Eriket, aki 2,353 millió részvényt vett. A másik nagy felvásárló pedig Buczi Miklós korábbi Opimus-vezérigazgató felesége volt, ő mintegy 74,5 millió forintot fektetett be ekkor a cégbe. Ahogy a 24.hu fogalmaz, Bucziék tudhattak valamit, hiszen a családból még ketten vásároltak ekkor opimusos papírokat.

A cikk arra is rámutat, hogy Bánki 2012-es vagyonnyilatkozata szerint összesen 40 millió forint körüli megtakarítása volt értékpapírban, készpénzben, a bankszámláján és követelésekben; a másik oldalon 11,2 millió forintos banki kölcsöntartozás áll. A 2014-es bevallása szerint már 79 millió forintnyi részvénye volt (noha nem tünteti fel, valószínűleg ennek a túlnyomó része Opimus-papír) és 50 millió forint más likvid megtakarítása. A banki tartozása viszont 10,2 millióra csökkent.

A képviselő vagyona tehát alig két év alatt nettó 30 millió forintról 120 milliósra nőtt, ami szép eredmény.

A portálnak nyilatkozó, névtelenséget kérő pénzügyi befektető szerint Bánki Erik nem a saját pénzéből jegyzett részvényeket. „Csak a mesében van olyan, hogy a saját, keservesen megtakarított hetvenmillióját berakja akkor az Opimusba amennyire én ezt a világot ismerem, ezek az emberek csak biztosra mennek, vagy nem a saját pénzüket fektetik be, és ilyen formában kapják meg” – mondta a befektető.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.