Orbán: Soros György megtisztelt azzal, hogy meglátogatott

A miniszterelnök milliókat tönkre tévő spekulánsnak nevezte az üzletembert Brüsszelben.

MN
2017. 04. 26. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy fő témára, a migráció szerepére és veszélyeire hegyezte ki brüsszeli sajtótájékoztatóját Orbán Viktor, azután, hogy szerda délután, az Európai Parlament vitáján válaszolt a képviselők kérdéseire.

Orbán úgy értékelte, hogy két eltérő álláspont él a migránsokkal kapcsolatban – sokan velük oldanák meg Európa demográfiai válságát, de Magyarország szerinte más elveket vall, és saját erőből kezeli népesedési problémáit is.  

Orbán Viktor brüsszeli felszólalása

A miniszterelnök úgy látja, hogy míg az EU-ban külön kezelik a vallás és politika kérdését, az iszlám világában ez a kettő elválaszthatatlan – pont ezért a bevándorlási hullám után sem lesz közeledés a két világnézet között, és gyakorlatilag két Európa jön majd létre, a nyugati és az iszlám felfogású. 

Ha Brüsszel ezt szeretné, nekünk nincs ezzel problémánk, de ne kényszerítsék ránk – mondta Orbán Viktor, aki ennek apropóján beszélt Soros Györgyről, a milliók elszegényítőjeként emlegetett pénzügyi spekulánsról is: szerinte ha a Soros által támogatott civil szervezetek szembe mennek a magyar kormány migrációs politikájával, akkor fel kell kötni a gatyát, és elvárható a teljes támogatási transzparencia esetükben.

A nem kormánypárti szervezetek ugyanakkor civiltörvény nélkül is közzéteszik támogatási adataikat éves közhasznúsági jelentésükben.

Orbán Viktor zavarba ejtően ellentmondásosan nyilatkozott Soros szerepéről. A korábban szintén Soros-ösztöndíjjal tanuló kormányfő egyrészt kiemelkedő tehetségű pénzügyi spekulánsnak nevezte a milliárdost, aki az angol font bedöntésével milliókat taszított szegénységbe, és spekulált a magyar jegybank ellen. A kormányfő szerint ennek tudatában méltatlan, hogy Jean-Claude Juncker és az Európai Bizottság befolyásos vezetői találkoznak a pénzemberrel.

A miniszterelnök a Pesti Srácok kérdésére pedig attól a felvetéstől sem határolódott el, hogy Soros György informális hálózatának az Európai Parlamentben is lehetnek tagjai.

Ugyanakkor az Index kérdésére a miniszterelnök elismerte: 2010-ben maga is találkozott Sorossal, aki megtisztelte őt, Orbán Viktort egy budapesti látogatással – Soros György később is kapott meghívást tőle, de ezekkel már nem élt az üzletember.

A paradox kommunikációt folytatva Orbán egyszerre próbálta megvédeni az kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!” felütésű kampányát és konzultációját, és beszélt arról is, hogy az Európai Unió Magyarország számára a szabadság földje. Hozzátette: 40 év diktatúra után nem is szeretnénk más közösséghez tartozni. Épp ezért a kormány nem lépne be a „brexit-klubba”, ahová az euroszkeptikus Nigel Farage invitálta őket.

Orbán Viktor magát egyébként vitabarát politikusnak tartja, Magyarországot pedig úgy említette, mint olyan országot, amely eddig sikeresen vívta meg eddigi harcait az unióval – legyen szó az alkotmányról, a jegybank függetlenségéről, az atomenergiáról, az egyházi szervezetekről, a médiatörvényről. Ezeket a vitákat szerinte a magyar kormány mind megnyerte – szögezte le.

A magyar állammal szemben egyébként 87 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban, és tart valamelyik stádiumban, a nyolcvannyolcadik a lex CEU-val kapcsolatos frissen bejelentett vizsgálat.

Az Európai Bizottság szerdán olyan dokumentumot adott ki, amiben tételesen cáfolják a nemzeti konzultáció kérdésnek álcázott állításait.

Visszatérve a migránsokra, a miniszterelnök hangsúlyozta, nincs kő a szíve helyén, megérti a helyzetüket, de a válságot nem Európában, hanem a problémák gócpontjánál kell kezelni, a kormány ezért is indította a Hungary Helps segélyprogramot. „Olyan sincs, hogy a la carte menekült, aki egy biztonságos európai ország határát lépte át először, az ne válogasson, hogy Ausztriába vagy Németországba szeretne inkább menni” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint teljesen szabályszerű a magyar idegenrendészeti eljárás, és Brüsszel ezt alaptalanul támadja.

A Politicónak válaszolva Orbán elismerte, valóban gratulált Recep Tayyip Erdogannak a török elnöki hatáskörök kiterjesztéséről szóló népszavazás sikeréhez: szerinte ugyanis nem azt kell számon kérni, hogy milyen a demokrácia helyzete Törökországban, hanem azt, hogy stabil-e a török állam. Ha nem az, akkor az egész Európai Uniót veszélyeztető helyzet állhat elő a migrációs hullám felerősödése miatt – vélte.

Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatója

A CEU-t érintő törvényről a miniszterelnök úgy vélekedett, az puhább több uniós tagállam felsőoktatási törvényénél, az EP vitáján pedig korábban azt is mondta, hogy a Közép-európai Egyetem zavartalanul működhet Budapesten.

A CEU egyébként közleményben utasította vissza szerda este Orbán Brüsszelben tett állításait. Mint írják, nem igaz, hogy hogy a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff a diákoknak és tanároknak egy levélben azt írta: nem aggódik a Budapesten működő CEU bezárása miatt. „Ez hamis állítás. Az idézett levélben a rektor azt írta, hogy az egyetem a legnehezebb körülmények között is működni fog. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a CEU magyarországi léte ne lenne veszélyben” – tudatta az egyetem.

Véleményük szerint valótlan az is, hogy a törvénymódosítás privilégiumokat semmisít meg, és a jogokat egyenlő módon újraosztja az egyetemek között. Már hetek óta kérdezik – írták –, hogy a CEU-nak milyen privilégiumai voltak a múltban és milyen új jogokat kaptak a magyar egyetemek a törvénymódosítás következtében. Az egyetem a történtek fényében már azt sem tartja kizártnak, hogy kivonul Magyarországról. 

Orbánt a csecsen üzletember, Magomed Daszajev videójáról is kérdezte a Hír TV: a miniszterelnök elmondta, utasította Pintér Sándor belügyminisztert az ügy vizsgálatára, mert elfogadhatatlan, hogy egy magyart a saját hazájában egy csecsen állampolgár vagy bármilyen külföldi személy fenyegessen. A kormányfő a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Gyurcsány Ferencnek terhelő bizonyítékai lehetnek róla, és hogy ez alapján az oroszok is zsarolhatják őt, csak annyit mondott, Gyurcsánynak nem jogi segítségre lenne szüksége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.