„Sztrájkolnak” az ELTE-n a CEU miatt

Kis túlzással munkabeszüntetésnek is beillő akciót szerveznek az egyetemen.

Fokasz Oresztész
2017. 04. 08. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némi túlzással munkabeszüntetésnek is beillő akciót szervez hétfőre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara (ELTE TáTK) – tudta meg a Magyar Nemzet.

Egy birtokunkba került körlevélből derül ki: a tanórákon az egyetemi autonómiáról fognak beszélgetni, délelőtt és kora délután pedig összesen háromórás időtartamban rövid (5-15 perces) előadások hangzanak majd el a demokráciát érő kihívásokról. Ehhez bármely egyetemi polgár csatlakozhat, tehát oktatók és hallgatók egyaránt beszélhetnek. Késő délután egy rendkívüli hallgatói és oktatói fórumot is tartanak.

Mindezzel a TáTK a jogi karhoz csatlakozik, hogy közösen tiltakozzanak a lex CEU és az egyetemi autonómia csorbítása ellen – írják a levélben.

A parlament az elmúlt hétfőn szavazta meg a felsőoktatási törvény módosítását, melynek értelmében a Soros György alapította Közép-európai Egyetem (CEU) immár szabálytalanul működik, mivel az akkreditáció szerinti „származási országában”, az Egyesült Államokban nincs kampusza és nem folytat felsőoktatási tevékenységet. Áder János köztársasági elnöknek pedig a következő hétfőn, vagy az ELTE-s tiltakozás napján kell döntenie arról, hogy aláírja-e a jogszabályt, vagy sem. Közben vasárnap újabb (immár a harmadik) tüntetés is lesz a CEU-ért.

Az ELTE lépése azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök (majd utána több kormánypárti politikus is) nemrég arról beszélt, hogy a magyar egyetemeknek lenne igazán miért tiltakozniuk, hiszen a CEU – szerinte jogtalan – versenyelőnyben van velük szemben. A jelek szerint viszont a magyar egyetemek jó része, illetve a tudományos kutatói közösség ezzel éppen ellentétesen viszonyul a kérdéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.