Lázár: Nagy fejlesztések előtt áll a honvédség

A 2020-as évek közepére a honvédelmi költségvetés meg fogja haladni az 1000 milliárd forintot.

MN
2017. 05. 25. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetbiztonsági kabinet elfogadta a magyar haderőfejlesztési koncepciót, amelyet a kormány is meghallgatott – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón. Ebben az szerepel, hogy a NATO elvárásainak megfelelően a bruttó hazai össztermék (gdp) 1 százalékáról 2 százalékra kell növelni a védelmi kiadásokat.

Ez azt jelenti, hogy a mai, nagyjából 400 milliárd helyett a 2020-as évek közepére, a gdp-növekedést is beleszámítva, a honvédelmi költségvetés meg fogja haladni az 1000 milliárd forintot, akár 1100 milliárd is lehet – mondta Lázár. Ennek a belső arányaiban is van elvárás, a fejlesztésekre kell koncentrálni. Ennek megfelelően nagyarányú létszámfejlesztés és technikai fejlesztés is lesz. Új képességekkel gazdagodik a Magyar Honvédség, illetve eszközbeszerzések kezdődnek még idén.

Mindez megfelel a NATO-elvárásoknak, illetve és a saját érdekeinknek – jegyezte meg a miniszter. Kijelentette: a NATO arra való, hogy képesek legyünk egymást megvédeni, ha Európát és a nyugati világot veszély fenyegeti, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország lemondana az önvédelem képességéről, mert a honvédségnek képesnek kell lennie megvédeni az országot egy eseteleges konfliktusban.

Lázár a manchesteri terrortámadással kapcsolatban úgy fogalmazott: az Európa elleni terrorcselekmények történetében új fejezetet jelent, hogy immár gyerekeket is nyíltan célba vesznek. „A boldog békeidőknek vége Európában, a terrorizmus ma már bármelyik európai országban veszélyt jelent” – mondta a kancelláriaminiszter. Elmondása szerint a kormány úgy döntött: általában nem kell fokozni a terrorkészültséget, de a nagy rendezvények fokozott biztosítást igényelnek.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a támadás is azt mutatja, hogy őrizni kell a határokat. „Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ebben a helyzetben bárki kontroll nélkül lépjen be” – hangsúlyozta. Szerinte a bevándorlás a fő kockázati tényező a terrorizmus ügyében. A menekültügyi szabályokról azt mondta: az Európai Bizottság ugyan vitatja a magyar eljárások jogszerűségét, a kormány szerint mindenben megfelelnek az uniós előírásoknak.

Csütörtökön jár le az Európai Bizottság által a lex CEU ügyében szabott határidő, Lázár szerint a választ időben elküldik Brüsszelbe. Úgy látja azonban, hogy a bizottság egyetlen komolyan vehető érvet sem tudott felhozni, az egész ügy azért kapott ekkora jelentőséget, mert „Soros György jól lobbizott Brüsszelben”.

Egy másik amerikai egyetem, a McDaniel College Budapest ügyében már tárgyaltak Maryland állammal, amely kész megállapodást kötni a magyar kormánnyal. New York állam kormányzója szerdán jelezte, hogy szeretne tárgyalni, Lázár János szerint ennek semmiféle akadálya nincs.

A miniszterelnök által csütörtökön bejelentett, gyermekvállalást ösztönző intézkedéseivel kapcsolatban Lázár azt mondta: az utóbbi húsz évben 2016-ban született a legtöbb, 93 ezer gyerek Magyarországon, ami a kormány politikájának is köszönhető. 2030-ra azonban azt akarják elérni, hogy minden családban több mint két gyerek legyen, különben ha nem tudják megállítani a csökkenést, akkor a munkaképes lakosság belátható időn belül jelentősen csökken.

A kormány célkitűzése azt jelenti, hogy évente 30 ezerrel több gyereket szeretnének látni – mondta Lázár –, miközben ma nagyságrendileg évi 30 ezer abortuszt végeznek. Emellett Lázár megjegyezte, hogy vannak nyugati országok, ahol a hétköznapi életben sokkal jobban támogatják az anyákat és a gyerekes családokat, mint Magyarországon, ami nem csak anyagi kérdés, hanem a társadalom hozzáállásán múlik.

Kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: a diákhitel elengedése, vagy a jelzáloghitelből három gyermek után átvállalt egymillió forint 2018. január 1-től érvényes, a kassza pedig felülről nyitott, mert várhatóan jelentős kiadásai lesznek. A meghirdetett intézkedések a csokkal párhuzamosan futnak majd, de a családi otthonteremtési kedvezményt is felülvizsgálják az egyéves tapasztalatok alapján.

Egy másik kérdésre válaszolva Lázár megerősítette, az a cél, hogy a már munkát vállaló anyákat támogassák, de mindez majd a részletszabályokból kiderül.

A Szeged-Hódmezővásárhely villamosvonalról Lázár azt mondta: a beruházás akkor reális, ha a költségei 30 milliárd körül marad, vagyis belefér az EU-s finanszírozás keretébe. A jármű-beszerzésről csütörtökön a Közbeszerzési Értesítőben megjelent döntésről (amelynek végső összege akár 28 milliárd forint is lehet) azt mondta: az csak egy előminősítés, politikai döntés biztosan nem született, a kormány pedig felül fogja vizsgálni a projektet.

Lázár ugyanakkor azt szeretné, ha kibővítenék a projektet, és a villamosok Szeged és Szabadka közt is közlekednének. Ezt szintén EU-s forrásból próbálják elérni.

A kormány 34 (bruttó 41) milliárd forintot szán a Fővárosi Állatkert fejlesztésére, benne egy úgynevezett biodóm építésével, a Vidámpark ma már nem használt területén. Egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy egy új Nagycirkusz is épül, de ennek helyéről még nincs döntés, ahogy a tervezett Csontváry Múzeum helyéről sincs döntés.

A kormány döntött arról is, hogy a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő, nyugdíjba vonuló szülők részére havi 50 ezer forint nyugdíj-kiegészítést ad, ha korábban húsz évig ápolási díjat kapva voltak otthon a gyermekükkel. Ez nagyjából 500 embert érint és néhány százmillió forintba kerül, de a kormány több tagja is fontosnak tartja a bevezetését.

A kormány még nem alakított ki álláspontot, de Lázár személyes véleménye szerint nem lenne jó a vendéglátásban a kötelező szervízdíj bevezetése, mert ez dráguláshoz vezetne. A miniszter szerint az éttermi szolgáltatás áfacsökkentése kellene, hogy finanszírozza a pincérek béremelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.