Az MSZP segítheti ki a Fideszt a plakáttörvény ügyében

A szocialistáknak persze vannak feltételeik, de a Fidesz frakcióvetője szerint támogatják őket, ha nem őrültségek.

MN
2017. 06. 19. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új javaslatcsomaggal állt elő az MSZP a plakáttörvény ügyében a pénteki rendkívüli parlamenti ülés előtt – jelentette be hétfőn Tóth Bertalan frakcióvezető az ötpárti egyeztetés után. Eredetileg szeptemberben szerették volna leporolni egy régebbi javaslatukat, de mivel a Fidesz rendkívüli ülést kezdeményezett a nyári szünetben – ami Tóth szerint „aljas módszer” –, mindenkinek eljuttatták a csomagjukat.

Mint ismert, az Országgyűlés múlt szerdán kétharmados többség hiányában elutasította a plakáttörvény néven ismert, hivatalosan „a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról” szóló javaslat kétharmados többséget igénylő részeit. Az egyszerű többséget igénylő részeket a kormánypárti többség megszavazta, de a töredékes, értelmetlen jogszabályt Áder János köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra. 

A szocialisták kényelmetlen helyzetbe kerültek a plakáttörvénnyel, hiszen az kifejezetten a Jobbik ellen irányul, így a baloldalon arra kényszerülnek, hogy eldöntsék, kit támogatnak inkább: a kormányt vagy a Jobbikot. A helyzet feloldására elővett MSZP-s javaslat lényege a következő:

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője még az egyeztetés előtt azt mondta: ha a szocialistákkal meg tudnak egyezni, „ha nem teljesen őrültség a javaslatuk, és össze tudunk hozni valamilyen kompromisszumot”, akkor pénteken ismét megkísérlik a kétharmados részekkel együtt újra elfogadni a törvényt. Az egyeztetés után – az MTI tudósítása szerint – azt közölte: még tanulmányozzák a szocialisták javaslatát, de van jó néhány része, amely alkotmányos aggályokat vet fel. A Fidesz elnöksége kedden tárgyal a kérdésről.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnyilvánvalóbb és legdurvább politikai paktumaként jellemezte a helyzetet. Szerinte a plakátpiac volt az egyetlen, ahol egyensúly volt a pártok között, most azonban az MSZP hozzájárul ahhoz, hogy Orbán Viktor médiahatalma ezen a területen is domináljon. Úgy fogalmazott, hogy a szocialisták javaslata semmit nem korlátoz a kormánypárti médiafölényből, csak szívességet tesz nekik. A Jobbik nem ért ezzel egyet. Volner szerint az MSZP elárulta a baloldali szavazókat és az ellenzék politikai álláspontját.

Korábban, hétfő reggel Vona Gábor pártelnök a Hír TV műsorában még kijelentette, hogy ha az MSZP javaslata a tiszta viszonyokat szolgálja, támogatni fogják.

Ferenczi István, az LMP közösségi részvételi szakszóvivője azt mondta: nem fogják hozzásegíteni a Fideszt ahhoz, hogy még inkább „nekik lejtsen a pálya”, ehhez pedig szerinte meg kell őrizni azt az ellenzéki egységet, amely a törvény első szavazásakor megvolt. Megerősítette, hogy az LMP tiltaná a kormánypropagandát a kampányidőszakon kívül is, és nemcsak a plakátokon, hanem a kereskedelmi tévékben és az internetes oldalakon is. A kormánypártok viszont erre nem voltak nyitottak.

Korábban az LMP-nek is voltak az MSZP mostani csomagjához hasonló javaslatai, egyebek mellett a közpénzből folytatott reklámkampányok – nem csak a plakátok – teljes tilalmáról. Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt alelnöke azt mondta, hogy tartalmilag támogathatók, de a végül a bizottságban elfogadott, véglegesnek szánt szövegben nem köszöntek vissza, így az LMP nem is támogatta a törvényjavaslatot.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke korábban a Facebookon azt írta: „Napok óta a legfelsőbb szintekről üzengetik nekünk: a miniszterelnök nagyon szeretné ezt a törvényt.” Bárándy Gergely MSZP-s képviselő a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt arról, hogy a Fidesz sms-ben győzködte az ellenzéki képviselőket, hogy ne menjenek el szavazni. Kósa Lajos ezt elismerte hétfői sajtótájékoztatóján, sőt arra szólította fel az újságírókat, hogy küldjenek ők is sms-eket a szocialistáknak.

A parlamenti erőviszonyok alapján a Fidesznek és a KDNP-nek csak annyi hiányzik a kétharmadhoz, hogy két ellenzéki képviselő ne vegyen részt a szavazáson. Múlt szerdán viszont csak egy ellenzéki, a vesegörcsöt kapott DK-s Oláh Lajos hiányzott, így nem jártak sikerrel. 

Csütörtökön vagy pénteken ül össze a törvényalkotási bizottság, ott fog kiderülni, hogy valójában mit fogadnak el az MSZP javaslataiból. Az MSZP, a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy frakciójuk teljes létszámmal vesz részt a pénteki rendkívüli ülésen.

A Hír TV kérdésére a Magyar Liberális Párt, az Együtt, a független Kónya Péter és a szintén független Kész Zoltán is azt ígérte, hogy ott lesz az ülésteremben a voksoláskor.

Ha ezt pénteken a megszavazza a Burány-Korózs páros, akkor álljon a tükör elé, és köpje szembe magát – így reagált Schiffer András az Alfahírnek. Felidézte, hogy amikor az LMP biztosította az Alkotmánybíróság jogállami keretek közti működését és megszavazta az alkotmánybírák kinevezését, akkor pont a két veterán szocialista politikus, Burány Sándor és Korózs Lajos volt a leghangosabb, és vádolta kollaborációval az ellenzéki pártot.

Hozzátette, hogy a törvényjavaslatnak vannak támogatható pontjai, de fennmarad a kiskapu, hogy bohócszervezeteknek kiszervezik a kampányolást, másrészt értelmetlen és céltalan a kampányidőszakon kívüli plakátolás betiltása. „Azzal kár áltatni magunkat, hogy ezzel a burkolt pártfinanszírozás megszűnik, mert vannak más formái is ennek, miközben a pártok működési finanszírozásának szabályozása továbbra sem oldódott meg” – fogalmazott.

Ha ezt az MSZP megszavazza, akkor többet nekik nem osztottak lapot demokrácia-deficit dolgában, és legalábbis mulatságos lenne Újhelyi István, ha Brüsszelben ezután diktatúrázna, és aggódna sajtószabadságért – mondta Schiffer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.