Újra kell kezdeni a terrorizmussal vádolt Ahmed H. perét

A vádlott az új eljárás idejére is előzetes letartóztatásban marad.

MN
2017. 06. 15. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a szíriai Ahmed H. ügyében, akit tavaly novemberben terrorcselekmény miatt első fokon tíz év fegyházra ítéltek, amiért a vád szerint szervezője volt a röszkei határátkelőnél 2015. szeptember 16-i zavargásnak. A Szegedi Törvényszéknek új eljárást kell lefolytatnia az ügyben. A vádlott ennek idejére előzetes letartóztatásban marad. 

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság nem követett el eljárási hibát, a tényállást is felderítette, a bizonyítékokat beszerezte, de az már nem derül ki az indoklásból, milyen alapon válogatott a bizonyítékok közül, miért vett figyelembe egyeseket, másokat pedig miért hagyott figyelmen kívül. Az új eljárásban ezt kell orvosolnia a törvényszék egy másik tanácsának.

A vád szerint Ahmed H. a szerb határ lezárása után, a Röszke-Horgos határátkelő szerb oldalán hangosbeszélőn keresztül a határ megnyitását követelte a magyar rendőröktől, kétórás ultimátumot adva az átengedésükre, a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzve.

A vádlott három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően – a határt lezáró kaput a magyar rendőrök az események egy pontján feladták – illegálisan magyar területre lépett. A tömeget a magyar rendőrök visszaszorították, a vádlott is visszatért a szerb oldalra, de három nappal később, Győrben őrizetbe vették.

Ahmed H. nem a szó hétköznapi értelmében követett el terrorcselekményt, hiszen a vádirat szerint sem robbantott, illetve nem ölt meg senkit. A magyar Büntető törvénykönyv – amely összhangban van a nemzetközi normákkal – azonban úgy határozza meg a terrorcselekményt, hogy annak lényege a hatóságokhoz intézett követelés, ennek az ennek teljesítése érdekében elkövetett egyéb bűncselekmények (jelen esetben a hivatalos személy elleni erőszak).

A férfi pere és elsőfokú ítélete komoly tiltakozásokat váltott ki, közleményben fejezte ki aggodalmát az amerikai külügyminisztérium is, sürgetve a Röszkénél történtek független vizsgálatát. Az ügy helyett kapott a magyarországi helyzetről május közepén az Európai Parlament által elfogadott jelentésben is: e szerint Ahmed H-t egy „tisztességtelen bírósági eljárás során” ítélték tíz évre, csak azért, „mert a feszültségek oldására megafont használt, és három tárgyat hajított a határőrökre”. Erre mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára állt”. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.