Földárverés: hagyták, hogy Mészáros nevessen a végén

Közel 200 ezer hektáron adott túl a magyar állam – talán nem meglepő, hogy Mészáros Lőrinc családja járt a legjobban.

MN
2017. 07. 05. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas területet, 290 ezer hektárnyi földet kínált eladásra 2015-ben és 2016-ban a magyar állam, ennek pedig kétharmadát el is adta. Lázár János a privatizációt azzal magyarázta, hogy ezzel 300 milliárd forintos bevételhez jut a költségvetés.

A tömeges földeladást sokan ellenezték már a kezdetektől; ellenérv volt az is, hogy a termőföld ára folyamatosan emelkedik, tehát hosszú távon anyagi veszteség éri az államot. Emellett szinte az összes eladni kívánt területeket bérbe adta korábban az állam, amely a területek értékesítésével elveszti a bérleti díjakból származó bevételeket.

A földárverési program elleni harmadik, és legnagyobb kritika pedig az volt, hogy a kormány ezzel a hozzá közel állók kezére játssza az állami földeket.

Az aggodalmak pedig nem voltak alaptalanok. Mint az Átlátszó új cikkében kiderítette, a privatizáció legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc családja volt, a família összesen 1550 hektárnyi földet vásárolt meg.

A vevők lakcíme szerinti bontásból látszik, hogy a Mészáros család volt a földárverések legnagyobb nyertese: A felcsúti Fő utca 311/5. alá bejelentett családtagok (Mészáros Lőrinc, valamint felesége és Beatrix nevű lánya) együttesen 1014,4 hektárnyi földet szereztek meg. Mészáros másik lánya, Ágnes további 245 hektárt vett, a polgármester öccse pedig még 291 hektárt, így a Mészáros család több mint 1550 hektárnyi földet vásárolt összesen.

 A földvásárlásokat térképen elhelyező oknyomozó portál arra jutott, hogy bár egy tulajdonos maximum 300 hektárt vásárolhatott, a cégein keresztül vasutat fejlesztő, teljes médiaportfóliókat felvásároló Mészáros Lőrinc összesen 440,4 hektárnyi földet szerzett meg (egyedül vagy azonos nevű fiával együtt) a pályázatokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.