Jobbik: Orbán Viktor egy Rákosi-diktatúrát akar kiépíteni Magyarországon

Szilágyi György szerint azért próbálják ellehetetleníteni a Jobbikot, mert a párt a kormány egyetlen lehetséges kihívója.

MN
2017. 10. 07. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik harcolni fog az Orbán Viktor vezette gengszterkormány diktatúrája ellen – jelentette ki szombaton Szilágyi György, a Jobbik képviselője arra a Varga Mihály által jegyzett módosító rendeletre reagálva, amely a pártok gazdálkodását szigorítaná, amennyiben a gazdálkodásukban törvényt sértettek. A gazdasági miniszter által írt dokumentum éppen azután jelent meg, hogy a Jobbik ellen ügyészségi vizsgálat indult az állami számvevőszék bejelentése után, az ÁSZ szerint a Jobbik akadályozta gazdálkodásának ellenőrzését. A párt országgyűlési képviselője szerint azért próbálják ellehetetleníteni őket, mert a Jobbik a kormány egyetlen lehetséges kihívója a jövő évi választáson.

„Orbán Viktor úgy néz ki, hogy megpróbálja megfordítani az időt. Jelen pillanatban egy kádári diktatúrában élünk, és haladunk a Rákosi-féle diktatúra felé, Orbán Viktor egy Rákosi-diktatúrát akar kiépíteni Magyarországon. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ez ellen harcolni fog minden eszközzel, minden törvényes eszközzel, még akkor is, ha ellenünk törvénytelen eszközöket alkalmaznak” – mondta a Hír TV-nek Szilágyi György országgyűlési képviselő.

A párt szóvivője szintén arról beszélt szombaton, hogy egy előre megírt, orbáni forgatókönyv részének tartják az ellenzéki párt ellen induló ügyészségi vizsgálatot. „Gyakorlatilag egy ötvenes évekre hajazó koncepciós eljárás része a pénteki rendeletmódosítás, amely arról szól, hogy ha egy párt, amely esetleg jogsértést követ el, ami a Jobbik esetében természetesen nem áll fent, akkor a büntetést szinte azonnal adó formájában be lehet hajtani. A folyamat elején az áll, ami a számvevőszéknél található, amely kreált egy balhét, egy műbalhét a Jobbikkal kapcsolatban, az ügyészség most eljátssza a nyomozást, és úgy tűnik, a kormányzat már a büntetést szövegezi” – fogalmazott Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

Pénteken a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina mondta el, hogy az ÁSZ jelzését az abban foglaltak alapján a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség feljelentésként értékelte, és „számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt” pénteken nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. Az LMP közölte, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetéhez fordul.

Eközben a Hvg.hu észrevette, hogy egy rendeletmódosítás nyomán – amely szokatlan módon a Magyar Közlöny rendkívüli számában jelent meg pénteken – még a Jobbik támogatását is elvehetik. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett rendelet szerint ugyanis: ha egy költségvetésből törvény szerint járó támogatást jogszabálysértés miatt csökkenteni kell, akkor az így visszajáró pénzt adók módjára hajthatják be. Azaz az adóhatóság, a NAV intézkedhet a támogatás elvonásáról.

Az ÁSZ egyébként még kedden számolt be arról, hogy augusztus 10-én megkezdte volna a Jobbik gazdálkodási adatainak ellenőrzését, de a párt nem működött vele együtt, ezért az ügyészséghez fordul. A Jobbik később azonban cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést: mint közleményében írta, „jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák”. Volner János és Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója megpróbálta átadni a kért dokumentációt az ÁSZ székházában, de Volner János közlése szerint a számvevőszék megtagadta az iratok átvételét, arra hivatkozva, hogy az törvényellenes lenne.

Az ÁSZ eddig soha nem vizsgálta a pártok az évi működését, de most kivételt tettek a Jobbikkal. A 444.hu ennek okait firtató kérdésére válaszolva Horváth Bálint, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa elmondta, hogy valóban a 2015–16-os év vizsgálatával kezdtek, nemcsak a Jobbiknál, hanem másik hat pártnál is. A többi pártnál nem is volt semmi gondjuk, de a Jobbiknál már itt is huzavona volt. Aztán kaptak egy bejelentést, ami felhívta a figyelmüket a plakátos szerződésekre, ezért úgy döntöttek, hogy kiterjesztik a vizsgálatot 2017-re is – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.